Prima pagină » Stiri si curiozitati » Semne de circulație pentru bicicliști: La ce trebuie să fii atent când mergi cu bicicleta

Semne de circulație pentru bicicliști: La ce trebuie să fii atent când mergi cu bicicleta

11 feb. 2022, 13:33,
în Stiri si curiozitati

Pe drumurile publice, există mai multe semne de circulație pentru bicicliști. Printre acestea, se numără: indicatoarele de prioritate, cele de interzicere sau restricție, cele de obligare și cele de informare.

Dacă te-ai gândit să îți cumperi o bicicletă, nu uita să pui pe primul loc siguranța. Chiar dacă pedalatul este relaxant, poate fi și periculos. Așa că, înainte de a porni la drum, ține cont de câteva reguli de aur: folosește echipament de protecție (cască de protecție, cotiere, genunchiere), semnalizează-ți prezența în trafic (vestă reflectorizantă, sistem de avertizare sonoră, faruri în fața și în spatele biciletei), fii atent la portierele mașinilor și, nu în ultimul rând, învață semnele și regulile de circulație. Din momentul în care ai ieșit cu bicicleta pe șosea, nu mai ești pieton, ci participant la trafic. Indiferent de bicicleta pe care ți-ai achiziționat-o, va trebui să te comporți ca un vehicul, respectând regulile codului rutier.

indicator Pistă pentru biciclete

Pistă pentru biciclete

Semne de circulație pentru bicicliști

Așa cum am menționat și la începutul acestui articol, există mai multe indicatoare pe care trebuie să le respecți, chiar dacă ești biciclist și nu conduci un autoturism.

Indicatoare de prioritate

Pe lista indicatoarelor de prioritate se regăsesc: Cedează trecerea, Oprire, Drum cu prioritate, Sfârșitul drumului cu prioritate, Prioritate pentru circulaţia din sens invers și Prioritate faţă de circulaţia din sens invers.

La întâlnirea indicatorului „Cedează trecerea” trebuie să reduci viteza și să te asiguri că pe drumul prioritar nu circulă autovehicule. Așa cum îi spune și numele, indicatorul „Oprire” îți indică să oprești în locul cu vizibilitate maximă, fără a depăși colțul intersecției și să acorzi prioritate tuturor vehiculelor care circulă pe drumul prioritar.

„Drum cu prioritate” este un indicator care are rolul de a anunța participantul la trafic că are prioritate în intersecţiile în care va pătrunde. „Sfârşitul drumului cu prioritate” îți indică faptul că, în următoarea intersecţie în care vei pătrunde, toate drumurile vor fi de aceeaşi categorie şi se va aplica regula priorităţii de dreapta. La întâlnirea indicatorului „Prioritate pentru circulaţia din sens invers”, bicilistul pierde prioritatea faţă de toate autovehiculele care circulă din sens opus. „Prioritate faţă de circulaţia din sens invers” îți conferă prioritate faţă de toate autovehiculele care circulă din sens opus.

Indicatoare de prioritate

Indicatoare de prioritate

Indicatoare de interzicere sau restricție

Acest indicatoare sunt: Accesul interzis, Circulaţia interzisă în ambele sensuri, Accesul interzis bicicletelor, Întoarcerea interzisă și Interzis a vira la stânga/ dreapta.

„Accesul interzis” este un indicator ce poate fi însoțit şi de un panou adiţional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule care au voie să intre pe sectorul de drum respectiv. „Circulaţia interzisă în ambele sensuri” se amplasează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor este interzis. „Accesul interzis bicicletelor” este acel indicator amplasat la intrarea pe drumurile publice pe care accesul bicicletelor este interzis. Indicatoarele „Interzis a vira la stânga” și „Interzis a vira la dreapta”, interzis virajul la stânga și, respectiv, la dreapta. „Întoarcerea interzisă” este un indicator ce interzice întoarcerea în zona în care este amplasat.

Indicatoare de interzicere sau restricție

Indicatoare de interzicere sau restricție

Indicatoare de obligare

Indicatoarele de obligare sunt: Înainte, La dreapta, La stânga, Înainte sau la dreapta, Ocolire, Intersecţie cu sens giratoriu, Pistă pentru biciclete, Delimitarea pistelor pentru pietoni şi biciclete, Pista comună pentru pietoni şi biciclete.

„Înainte”, „La dreapta”, „La stânga”, „Înainte sau la dreapta” sunt indicatoare care obligă conducătorul să circule pe direcția indicată de săgeată. „Ocolire” este un indicator care apare, de regulă, în refugiile stațiilor de tramvai și obligă conducătorul să îl ocolească, în sensul indicat de săgeată.

Indicatoare de obligare

Indicatoare de obligare

Indicatoare de informare

Pe lista indicatoarelor de informare se află Trecere de pietoni și Sens unic. „Trece de pietoni” se instalează în apropierea unei treceri pentru pietoni. Indicatorul „Sens unic” te informează că pe sectorul de drum pe care este amplasat este interzisă manevra de întoarcere.

trecere de pietoni

Trecere de pietoni

Vezi și semnificația indicatoarelor de avertizare și, mai ales, cea a semnului de circulație cu bulina neagră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *