Prima pagină » Stiri si curiozitati » Semne de circulație de prioritate: Iată semnificația acestora

Semne de circulație de prioritate: Iată semnificația acestora

01 mart. 2022, 18:02,
în Stiri si curiozitati

Semnele de circulație de prioritate au scopul de a informa șoferii cu privire la dreptul de prioritate în intersecții sau pe anumite sectoare de drum (de regulă, pe cele pe care se execută lucrări și acolo unde circulația se desfășoară pe un singur sens).

Semnele de circulație de prioritate pot avea forme și culori diferite și le arată conducătorilor dacă au prioritate sau dacă își pierd acest drept atunci când le întâlnesc. Aceste indicatoare sunt: Cedează trecerea, Oprire, Drum cu prioritate, Sfârșitul drumului cu prioritate, Prioritate pentru circulația din sens invers și Prioritate față de circulația din sens invers.

Semne de circulație de prioritate: Cedează trecerea

Indicatorul „Cedează trecerea” se amplasează pe drumul public fără prioritate, la intersecţia acestuia cu un drum public prioritar. În momentul în care întâlnește acest indicator, șoferul este obligat să reducă viteza și să se asigure că pe drumul prioritar nu circulă autovehicule. Abia apoi poate pătrunde în intersecție. În cazul în care pe drumul prioritar circulă alte autovehicule, conducătorul auto are obligația de a opri, pentru a le acorda prioritate.

indicator rutier triunghi roșu și interior alb

Cedează trecerea

Oprire

Semnul de circulație „Oprire” este amplasat pe drumul public fără prioritate, acolo unde se intersectează cu un drum public prioritar și când vizibilitatea este redusă. Atunci când îl întălnește, șoferul are obligația să oprească, în locul cu vizibilitatea maximă, fără să depășească colțul intersecției. El trebuie să acorde prioritate tuturor vehiculelor, care se află pe drumul prioritar.

indicator rutier stop

Oprire

Drum cu prioritate

Acest indicator poate fi întâlnit la începutul drumului cu prioritate sau înaintea intersecţiilor cu un drum fără prioritate. Rolul acestuia este de a înștiința conducătorul auto că are prioritate în intersecțiile în care alege să pătrundă. Drumurile care intersectează drumul cu prioritate vor avea instalate unul dintre indicatoarele „Oprire” sau „Cedează trecerea”. Când semnul de circulație „Drum cu prioritate” este amplasat înaintea unei intersecții, poate fi însoțit de un panou adițional, care indică direcția drumului cu prioritate.

Drum cu prioritate

Drum cu prioritate

Semne de circulație de prioritate: Sfârșitul drumului cu prioritate

Indicatorul „Sfârșitul drumului cu prioritate” este amplasat la 50-200 m de locul unde încetează semnificaţia indicatorului „Drum cu prioritate”. Rolul acestuia este de a informa șoferul că în intersecția următoare în care va pătrunde, toate drumurile vor fi de aceeaşi categorie. Aici se va aplica regula priorităţii de dreapta.

Sfârșitul drumului cu prioritate

Sfârșitul drumului cu prioritate

Prioritate pentru circulația din sens invers

Acest indicator este amplasat pe sectoarele de drum îngustat, acolo unde nu au loc să circule două vehicule unul pe lângă celălalt, fiind precedat de indicatorul „Drum îngustat”. Atunci când întâlnește acest indicator, conducătorul auto pierde prioritatea faţă de toate autovehiculele care circulă din sens opus. Indicatorul despre care vorbim poate fi însoţit şi de un panou adiţional, pe care sunt precizate categoriile de autovehicule cărora li se adresează acest indicator.

Prioritate pentru circulația din sens invers

Prioritate pentru circulația din sens invers

Prioritate față circulația din sens invers

Se montează pe sectoarele de drum îngustat unde nu au loc să circule două vehicule unul pe lângă celălalt indicatorul din imagine este precedat de indicatorul „Drum îngustat”. Atunci când întâlnește acest indicator, șoferul are prioritate faţă de toate autovehiculele care circulă din sens opus.

Prioritate față circulația din sens invers

Prioritate față circulația din sens invers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *