Prima pagină » Sanatate » Semne care prevestesc un AVC: Află cum identifici rapid cele mai comune simptome

Semne care prevestesc un AVC: Află cum identifici rapid cele mai comune simptome

17 feb. 2022, 13:14,
BZI.ro, în Sanatate

Există mai multe semne care prevestesc un accident vascular cerebral (AVC). Află care sunt acestea, pentru a le identifica rapid.

Accidentul vascular cerebral este de două tipuri: ischemic și hemoragic. Cel ischemic presupune instalarea bruscă a unui deficit neurologic, ce se produce prin scăderea fluxului sanguin într-un anumit teritoriu vascular. În schimb, accidentul vascular hemoragic apar în urma ruperii unui vas de sânge intracerebral.

Accidentul vascular poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Predispuse sunt persoanele care au și factori de risc cardiovascular, însă în general apare la vârstnici, riscul dublându-se la fiecare 10 ani după vârsta de 55 de ani.

De reținut este că accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai frecvente afecțiuni din România.

imaginile rmn ale unui creier cu avc

Accidentul vascular poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Predispuse sunt persoanele care au și factori de risc cardiovascular, însă în general apare la vârstnici, riscul dublându-se la fiecare 10 ani după vârsta de 55 de ani.

Semne care prevestesc un accident vascular cerebral (AVC)

Pentru a identifica rapid semnele unui AVC, folosește formula F.A.S.T. („rapid”, din limba engleză).

„F” (Face) se referă la față. Acest lucru înseamnă că trebuie să îi ceri persoanei pe care o suspectezi că suferă de un AVC să zâmbească. Ți se pare că gura este căzută într-o parte sau fața este aseminetrică? Dacă da, sună la 112.

„A” (Arms) face referire la brațe. Solicită persoanei să ridice ambele brațe simultan deasupra capului. Dacă unul dintre brațe rămâne inert sau este mai jos decât celălalt, nu mai este niciun dubiu că este vorba despre un AVC.

„S” (Speech) vine de la vorbire. Pune persoana să pronunțe o frază simplă, de pildă „Iarba este verde”. În cazul în care vorbește ciudat și nu poți înțelege ce a spus, sună la 112!

„T” (Time) face referire la timp. Nu uita că timpul este prețios, de aceea nu mai sta pe gânduri și apelează imediat numărul unic de urgență. În acest fel, persoana va fi transportată cât mai repede la spital. Nu uita, însă, să-i spui operatorului că suspectezi un accident vascular cerebral și ora la care au apărut primele simptome. Viața acelei persoane ar putea fi salvată!

Dacă AVC-ul este diagnosticat în aproximativ trei ore de la debutul simptomelor, pacientul va primi tratamentul de care are nevoie, va avea eficiență maximă și nu va rămâne cu sechele.

un bărbat care a suferit un avc

Ți se pare că gura este căzută într-o parte sau fața este aseminetrică? Dacă da, sună la 112.

Alte simptome ale unui AVC

Accidentul vascular cerebral se poate manifesta și prin amorțeală sau slăbiciune la nivelul feței, confuzie, dificultate de vorbire apărută brusc, tulburare de vedere (vedere neclară, vedere dublă, pierderea vederii) la ambii ochi, mers cu dificultate, pierderea coordonării, tulburare de echilibru, amețeală, durere de cap severă. Dacă toate aceste simptome își fac apariția brusc, sună la 112. Ar putea fi vorba despre un AVC!

În cazul în care simptomele se ameliorează în câteva minute, vorbim despre un accident ischemic tranzitor (AIT). Acesta este un mini-accident vascular, care produce simptome asemănătoare accidentului vascular cerebral. Nu multă lume acordă atenție acestui episod, însă dacă nu este tratat, poate crește riscul unui accident vascular cerebral.

un bărbat în vârstă controlat de medic

În cazul în care simptomele se ameliorează în câteva minute, vorbim despre un accident ischemic tranzitor (AIT)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *