Prima pagină » Sanatate » Sfatul medicului » Semne care indică prezența unei boli de ficat
Semne care indică prezența unei boli de ficat

Semne care indică prezența unei boli de ficat

03 dec. 2020, 10:13,
în Sanatate

Contrar credinței populare, simptomele sugestive ale unui ficat bolnav sunt rare și adesea se manifestă într-un stadiu avansat al bolii hepatice. Implicat în mai mult de 300 de funcții vitale, ficatul este pe deplin implicat în buna funcționare a corpului nostru. Iata semnele care indică prezența unei boli de ficat!

Deoarece acest organ este un muncitor liniștit și neobosit, diagnosticul funcției hepatice slabe poate fi dificil din cauza absenței simptomelor specifice.

„Într-adevăr, în timp ce un atac acut, în cazul hepatitei virale, de exemplu, poate duce la icter, boala hepatică cronică de obicei nu provoacă simptome. De asemenea, este adesea o problemă stadiul avansat sau când apar complicații si se pune diagnosticul de ciroză”, subliniază profesorul Laurent Castera, hepatolog la spitalul Beaujon din Clichy, autorul cărții „Cum să-ți salvezi ficatul”, potrivit Doctissimo.

Consumul excesiv de alcool, hepatita virală B și C și NASH (steatohepatita nealcoolică) sunt responsabile de peste 90% din ciroze și cancere hepatice primare. Iata semnele care indică prezența unei boli de ficat!

Ai un ten galben

În imagini populare și în literatura medicală, icterul este asociat spontan cu insuficiența hepatică. Icterul apare în principal în hepatita virală acută (hepatita A sau E) sau mai rar în hepatita indusă de medicamente.

„Trebuie remarcat faptul că hepatita acută indusă de medicamente este foarte rară și este parțial legată de o susceptibilitate individuală la anumite medicamente (antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente anticanceroase sau psihotrope). Cu toate acestea, icterul nu trebuie să însemne panica și nu are întotdeauna o legătură directă cu ficatul. Acesta este cazul unei pietre care se blochează, de exemplu, în căile biliare”, spune specialistul.

Beți regulat alcool

Alcoolul este inamicul numărul 1 al ficatului și factorul de risc numărul unu pentru bolile hepatice. Dacă consumul. este regulat și depășește recomandările (10 băuturi standard pe săptămână, indiferent de tipul de alcool), beți prea mult. Ar trebui să il reduceți și să discutați cu medicul dumneavoastră. Asadar, dependenta de alcool este unul dintre semnele care indică prezența unei boli de ficat.

Acumulați factori de risc metabolici

Indiferent dacă consumați sau nu alcool, combinația anumitor factori de risc, și anume supraponderalitatea, obezitatea, diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și hipercolesterolemia, promovează apariția bolilor hepatice cronice, NASH, care poate progresa spre ciroza.

„Puțină lume o știe, dar mai mult de 70% dintre diabeticii de tip 2 au boli de ficat gras”, precizeaza profesorul Laurent Castera. Dacă aveți dubii, nu ezitați să consultați medicul care vă poate recomanda examinări suplimentare (test de sânge pentru evaluarea transaminazelor și Gamma GT și ultrasunete abdominale) pentru a vă verifica starea ficatului.

Burtă umflată

În timp ce vă palpați ficatul, simțiți presiune sau tensiune anormală, de exemplu?

„Durerea ta poate fi reală, dar probabil că se exprimă mai degrabă în colon sau în vezica biliară decât în ​​ficatul care suferă”, spune prof. Castera.

Crezi că ai un „atac de ficat”

Contrar credinței populare, nu există un atac de ficat. În caz de supraalimentare, chiar dacă suferiți de jenă gastrică sau greață, originea durerii este în stomac și/sau intestine, dar nu și în ficat. Asadar, durerile abdominale pot fi unul dintre semnele care indică prezența unei boli de ficat.

Crezi că cafeaua dăunează ficatului

Acuzată adesea în mod greșit, cafeaua, consumată în cantități rezonabile – două până la trei căni pe zi – este mai degrabă un protector al ficatului.

Amintiți-vă că simptomele, cum ar fi senzația de oboseală, tulburările digestive sau durerile de cap, sunt frecvente și nu sunt foarte specifice și nu pot fi singure sugestive pentru boli hepatice.

Pentru a menține un ficat sănătos, optați pentru o dietă echilibrată, faceți exerciții fizice în mod regulat și limitați consumul de alcool.

„Deoarece diagnosticul bolilor hepatice cronice este cel mai adesea stabilit fortuit și târziu, este important să poți acționa preventiv adoptând un stil de viață sănătos”, conchide profesorul Laurent Castera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *