Foarte multe persoane se confruntă cu starea de sindrom vertiginos, mai precis acea senzație de amețeală pe care o au atunci când se ridică brusc. În majoritatea situațiilor, aceasta nu trebuie să constituie un motiv de îngrijorare, însă uneori ea poate anunța anumite afecțiuni. Oricum, respectiva stare de vertij poate fi combătută prin anumite tehnici.
Dacă ameţeşti atunci când te ridici brusc, e clar că te confrunți cu starea de vertij, care este cauzată în general de hipotensiunea arterială ortostatică. De cele mai multe ori acea senzație de amețeală nu constituie un motiv de îngrijorare, însă în anumite cazuri ea poate anunța unele boli. Cel mai adesea este experimentată dimineața, iar unii oameni se confruntă cu o senzaţie de ameţeală când se ridică în picioare, din pat.
Cum știi că suferi de sindrom vertiginos
Starea de vertij este asemănătoare cu senzaţia de „întunecare a vederii” şi durează doar câteva secunde. Respectivul fenomen se datorează tendinţei sângelui de a rămâne în vasele de la nivelul picioarelor datorită gravitaţiei. În acele momente intervin anumite mecanisme care compensează deplasarea sângelui spre membrele inferioare. Și totuși, dacă nu se stabilizează presiunea sângelui, apar acele stări de ameţeală urmate chiar de leşin.
Cel mai des, starea de vertij matinală este întâlnită la persoanele de sex feminin. Dacă în mod normal nu ar trebui să ne îngrijoreze, uneori ea este semnalul unei afecțiuni, care ar putea fi chiar gravă. Simptomele vertijului sunt destul de înfricoşătoare, din cauza lor putând să te dezechilibrezi chiar şi atunci când stai pe loc. Aproape instant, simți că îţi fuge pământul de sub picioare, iar totul în jurul tău îşi pierde conturul şi culorile se amestecă. Ești cuprins de panică şi ai senzaţia că lucrurile îţi scapă de sub control. Este un simptom cu care se confrunta mulţi oameni.
Cum poți să scapi de această stare de amețeală
Cei care se confruntă cu astfel de probleme afirmă că sunt înspăimântați în momentul în care îşi pierd controlul asupra corpului. Totodată, vertijul prezintă şi alte simptome, cum ar fi dureri de cap, tiuit în urechi, ameţeală, traspiratii reci și vărsături.
Sue Ricker, o profesoară din Colorado, s-a confruntat timp mai mulți ani cu astfel de probleme. Astfel, ea ajunsese să nu mai poată să conducă şi nu mai mergea neînsoţita pe stradă. De multe ori se sprijinea de ziduri atunci când era singură. Cum niciun tratament nu a dat rezultate, a început să consulte anumite site-uri de specialitate. Astfel, ea a descoperit o tehnică de vindecare a vertijului poziţional. Datorită acestei metode, ea a putut să-şi recapete controlul asupra vieţii. Această tehnică se numește „manevra de rostogolire parţială” şi poate fi practicată oriunde.
Ce trebuie să faci! Pe o suprafaţă tare, trebuie să te aşezi în genunchi. Apoi, apleacă-ţi capul pe spate şi uită-te către tavan. Apleacă-ţi capul înainte în ce-ţi tragi bărbia spre piept. Poţi simula că te pregăteşti de o rostogolire de gimnastică. Întoarce-ţi capul spre cotul stâng şi rămâi în această poziţie până când această senzaţie dispare. Ridică-ţi capul şi tine gâtul drept. Stai în această poziţie. Apoi, ridică-te în picioare şi revin-o în poziţia iniţială. Acest truc este de mare ajutor pentru cei care suferă de sindrom vertiginos, caracterizat prin acea stare de amețeală resimțită la ridicarea bruscă în picioare.