Prima pagină » Sanatate » Semne că ficatul suferă: Cum apar acestea și ce trebuie să faci

Semne că ficatul suferă: Cum apar acestea și ce trebuie să faci

14 oct. 2021, 11:24,
în Sanatate

Ficatul este unul dintre organele vitale din corp, care îndeplinește numeroase funcții în organism, cea mai important fiind cea de filtrare a sângelui și de eliminare a toxinelor. Deoarece are dimensiuni foarte mari, atunci când prezintă un număr mic de leziuni, nu se manifestă. Totuși sunt unele semne că ficatul suferă, iar când acestea apar afecţiunile ficatului au evoluat.

Afecțiunile ficatului pot fi cronice sau acute, dar simptomele sunt asemănătoare. Afecțiunile cronice ale ficatului, precum hepatita B sau C, pot duce la ciroza hepatică.

grafica afectiune a ficatului

Care sunt principalele simptome ale afecțiunilor ficatului

Există mai multe simptome care ne arată că ficatul suferă. Printre cele mai des întâlnite simptome se numără digestia lentă şi dificilă, senzaţia de greutate în stomac după masă, apariția dorinței de a dormi după ce ai mâncat, lipsa poftei de mâncare la micul dejun sau limba încărcată şi acoperită cu o substanţă albicioasă.

Alte simptome care ne transmit că ficatul suferă sunt refluxul gastroesofagian, mirosul urât din gură, tenul foarte palid, chiar cu o nuanţă gălbuie, tentă gălbuie al albului ochilor şi apariția cearcăneler pronunţate, senzaţia de greaţă, somn agitat sau rănile se vindecă foarte greu.

persoana care acuza o afectiune a ficatului

Semne că ficatul suferă: Ce recomandă medicii

Una dintre cele mai des întâlnite semne că ficatul are probleme este icterul. În momentul în care organismul distruge celulele învechite, un ficat sănătos poate elimina bilirubina, iar dacă sunt probleme aceasta ajunge în sânge și poate duce la colorarea pielii și a albului ochilor în galben.

Petele pe piele reprezintă un alt semn că ficatul are probleme. Când acesta nu poate curăța corespunzător sângele, pot apărea probleme de coagulare chiar la suprafața pielii, care pot avea forma unor „pânze de păianjen’’, de culoare roșu sau nuanțe de violet, și pot fi localizate frecvent la nivelul pieptului.

Durerile abdominal și cele articulare pot fi alte semne ale problemelor cu care se confruntă ficatul. Sensibilitatea sau apariția unei umflături la nivelul abdomenului, în partea dreaptă, poate fi un semn că ficatul suferă. Durerea poate apărea periodic, după masa, intermitent sau poate fi permanentă.

grafica afectiune a ficatului

Durerile articulare sunt alte simptome ale unor afecțiuni hepatice, în care sistemul imunitar atacă în mod eronat celulele și țesuturile ficatului.

Afecțiunile ficatului pot duce la acumularea unui nivel crescut de cupru în sânge și în creier, ceea ce poate duce la apariția stării de confuzie, asemănătoare celei din boala Alzheimer.

Steatoza hepatică sau „ficatul gras“ apare de obicei la persoanele obeze și apare în urma consumului exagerat de alcool sau dintr-o dietă bogată în grăsimi saturate și carbohidrați „răi“.

persoana care acuza o afectiune a ficatului

Cum puteți proteja ficatul de afecțiuni

Pentru ca ficatul să funcţioneze normal, se recomandă o dietă fără grăsimi, prăjeli sau dulciuri concentrate. De asemenea, pentru a proteja ficatul se recomandă administrarea tratamentelor medicamentoase numai cu acordul medicului.

În plus, pentru a feri ficatul de boli este necesară respectarea regulilor de igienă, pentru a evita introducerea în organism a unor substanţe chimice cu care acestea au fost tratate sau a unor bacterii şi virusuri care se transmit prin intermediul mâinilor murdare.

De asemenea, se recomandă renunţarea la fumat şi limitarea consumului de alcool, dar și renunțarea la mesele luate târziu, iar mişcarea ajută la slăbirea ficatului gras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`