Un puseu de creștere reprezintă o perioadă de dezvoltare fizică și cognitivă intensă și rapidă, atât la bebeluși, cât și la copiii mici, până în jurul vârstei de 3 ani. Acestea se manifestă prin schimbări în starea de spirit, chiar și somnul devenind mai agitat.
Puseurile la bebeluși apar de obicei la 0-1 luni, la 6-8 săptămâni, la 3 luni, 6 luni și 9 luni. Aceste perioade sunt estimative și nu pot fi prezise cu exactitate. Deși aceste etape pot părea o eternititate pentru părinți, acesta durează de obicei doar câteva zile, 2 – 3 zile, dar depinde de fiecare copil în parte.
Semne că bebelușul tău trece printr-un puseu de creștere
Puseurile de creștere reprezintă perioade scurte de timp pe parcursul cărora se înregistrează o creștere rapidă în înălțime și greutate a copilului și constituie etape fiziologice în dezvoltarea acestuia, care durează de la naștere până la vârsta maturității.
Pe parcursul unui puseu de creștere și dezvoltare, copilul poate prezenta câteva manifestări normale pentru această perioadă, care nu trebuie să îngrijoreze părinții, precum un apetit crescut, creșterea necesarului de odihnă, acumularea sau scăderea bruscă în greutate, trecerea rapidă de la o mărime la alta a hainelor și încălțămintei, dureri la nivelul membrelor superioare și inferioare, schimbarea centrului de greutate, modificări de dispoziție specifice perioadei de pubertate.
E foarte probabil ca în timpul sau la finalul unui puseu de creștere, bebelușul să știe să facă ceva ce până atunci nu desprinsese încă: să aplaude, să apuce jucării sau să spună un anume cuvânt.
Acest lucru se întâmplă din cauza dezvoltării întregului organism, deci și a creierului, care se mărește cu fiecare puseu de creștere. Este foarte important de știut că puseele de creștere sunt ușor de confundat ca simptome cu alte probleme medicale. Astfel, un bebe prea somnoros sau prea agitat ar putea fi semn de boală, iar foamea nestăvilită ar putea fi semn de reducere a volumului de lapte la sân.
Când se oprește creșterea la băieți și la fete
Pubertatea la fete debutează mai iute decât la baieți. Deși au un start mai lent, aceștia ajung să le întreacă în înălțime, perioada de final a creșterii fiind estimată de unii specialiști în jurul vârstei de 20 de ani, în timp ce alții iau în calcul vârsta de 24 de ani.
Pubertatea la băieți începe între 10 și 13 ani și se termină la 18. După ce împlinesc 12 ani are loc un puseu de creștere accelerată până în jurul vârstei de 16 ani, când numărul cm câștigați în înălțime se poate dubla, ajungând și la 10 într-un an.
După această vârstă, băieții pierd din „viteză”, creșterea în înălțime fiind sensibil mai reduce, de aproximativ 1 – 2 cm pe an. Tot în această perioadă cuprinsă între 12 și 16 ani se produce și o creștere în greutate, circa 5 kg anual sau chiar mai mult, în medie. Limita superioară a adolescenței la băieți este considerată vârsta de 24 de ani, iar la fete de 21 de ani.
Cele mai multe fete au puseul de creştere accelerată chiar înainte de prima menstruaţie. Aceasta are loc în jurul vârstei de 12 ani. După această vârstă, creşterea este de maximum 2,5 centimetri pe an.
În cele mai multe cazuri, înălţimea la care ajung fetele la 14-15 ani este cea de adult. De menţionat că vârsta pubertăţii la fete variază destul de mult, la unele un puseu de creștere accelerată are loc la 8 ani, în timp ce la altele, la 14 ani.