Prima pagină » Sanatate » Semne că ai lipsă de Omega-3. După ce simptome să te uiți

Semne că ai lipsă de Omega-3. După ce simptome să te uiți

11 apr. 2024, 14:01,
BZI.ro, în Sanatate

Lipsa de Omega-3, poate apărea ca niște semne banale, de fapt acestea pot ascunde probleme grave de sănătate. Deficiența acestor acizi esențiali se vede, în primul rând, la nivelul tenului. Pielea devine sensibilă, uscată și poate fi un factor al apariției acneei.

Omega-3 sau acizii grași esențiali sunt elemente importante pentru funcționarea optimă a metabolismului. Lipsa acestor acizi, duce astfel la diferite probleme de sănătate. Omega-3 face parte din clasa acizilor polinesaturați, la fel ca Omega-6, aceștia au o legătură dublă, cel mai des se întâlnesc în alimente bogat proteice, precum nuci, sardine, somon, hering sau semințe de in.

Ce este Omega-3

Pentru sănătatea noastră, acizii grași precum Omega-3 sunt absolut esențiali. Aceștia reduc inflamația și ajută sau sprijină sistemul cardiac. De asemenea, ajută la scăderea riscului de boli cronice, cum ar fi cancerul și artrita. Pe lângă acestea, menține în limite normale fluiditatea sângelui și previne dezvoltarea celulelor canceroase.

Există trei tipuri de grăsimi polinesaturate Omega-3, acestea sunt cele mai importante pentru menținerea sănătății în parametrii normali.

Acidul eicosapentanoic sau EPA și acidul  docosahexanoic sau DHA  se regăsește în principal în produsele proteice de origine marină, în special în pești cu un conținut mai ridicat de grăsime. Acești doi acizi, fiind grupați sub denumire de Omega-3 marini. O alimentație bogată în EPA ajută cu reducerea inflamației existente în organism, au un rol extrem de important în diminuarea depresiei, anxietății dar și a simptomelor specifice menopauzei.

Pe de altă parte, DHA are un rol vital în dezvoltarea creierului copiilor, dar și în funcționarea acestuia în perioada adultă. Influentele și beneficiile alimentelor ce conțin DHA sunt cunoscute ca fiind de ajutor în artrită, hipertensiune arterială, diabet de tip 2 și cancer.

Al treilea acid esențial este acidul alfa-linolenic sau ALA, este regăsit în special în uleiuri și nuci, în legume cu frunze (spanac, varză Kale) și chiar și în unele grăsimi animale, provenite de la animale hrănite cu iarbă. ALA este folosit mai ales pentru producerea energiei de care corpul are nevoie pentru activitățile zilnice.

Lipsa de Omega-3, după ce simptome să te uiți

Pentru o viață sănătoasă, medicii recomandă consumul tuturor grupurilor de alimente, astfel încât organismul să beneficieze de toate mineralele, vitaminele și nutrienții esențiali de care are nevoie, atât pentru o dezvoltare armonioasă, cât și pentru a lupta împotriva microorganismelor și a bolilor cu care se poate confrunta.

Dacă din alimentația zilnică lipsesc produsele bogate în Omega 3 din diverse motive, există riscul ca organismul să se confrunte cu un deficit de acizi grași esențiali și pot să apară anumite dezechilibre metabolice și hormonale: imunitate scăzută, boli autoimune, boli de inimă, boli neurologice sau în rândul copiilor ADHD. Cu toate acestea, există suplimente care să aibă acest acid. Mulți oameni aleg această opțiune, deoarece nu este întotdeauna posibil să se asigure o dietă echilibrată.

Primele semne pe care să le cauți dacă crezi că organismul duce lipsă de acizi grași Omega-3 este legat de aspectul pielii. Ochii uscați, durerile articulare sau o „ceață” mentală pot fi simptome ale lipsei acestui acid. Dacă părul este mai subțire sau pielea a devenit mai aspră atunci s-ar putea să ai această deficiență.

Recomandăm totuși să consultați un medic înainte de a lua orice decizie privind administrarea unor produse.

Acestea sunt simptomele care ar putea arăta o lipsă de Omega-3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *