Prima pagină » Local » Semnal de îngrijorare pentru pacienți ieșeni: A crescut prevalența AVC!
Semnal de îngrijorare pentru pacienți ieșeni: A crescut prevalența AVC!

Semnal de îngrijorare pentru pacienți ieșeni: A crescut prevalența AVC!

23 feb. 2022, 08:15,
Ana Crețu în Local

Atacul vascular cerebral este o suferință a sistemului nervos central acesta apare în momentul când se înfundă un vas de sânge și nu mai asigură țesutul cerebral cu oxigen și substanțe nutritive. În ultima perioadă a crescut prevalența AVC, pentru că există și o dezvoltare semnificativă din punct de vedere al investigațiilor care oferă o diagnostică clară.

Doctorul Oana Bișoc, , medic primar neurolog, Clinica II de Neurologie a Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași, evidențiază numărul crescut al persoanelor noi internate care vin la spital în stare gravă.

Există cazuri în care persoana nu își dă seama că a suferit un atac vascular cerebral. Pentru a identifica starea de sănătate a pacientului se pot face diverse analize, atât ale sângelui, cât și cu ajutorul investigațiilor imagistice. Această boală se manifestă mai mult în cazul persoanelor vârstnice, dar sunt cazuri de accident vascular cerebral și la copii. AVC-ul reprezintă o urgență medicală, persoana care identifcă unul dintre principalele simptome ale riscului de apariție a bolii trebuie să se adreseze în cel mai scurt timp la un medic specialist

Care sunt semnele fizice care ne comunica despre faptul ca am suferit un atac cerebral

doctor Oana Bisoc, medic primar neurolog

În ultima perioadă sunt internați pacienți noi la spital, iar starea lor este foarte gravă

Încă din anul 1998, la nivel modial au fost introduse acronime pentru a facilita un bagaj de informație care anunță întreaga populație despre primele semne ale accidentului vascular cerebral. Cel mai des este folosit acronimul FAST din limba engleză, iar acesta se descifrează după cum urmează: Asimetria feței, scădere de forță la nivelul unui membru cum ar fi mâna sau piciorul, vorbire afectată, iar ultima literă face referire la Time-timp și trebuie de acționat prompt în cazul în care persoana simte unul dintre aceste semnale de alarmă.

„Lucrurile evoluează, ce era valabil acum 4-5 ani s-a schimbat mult, iar acum se merge pe ideea de a aprecia statusul fiecărui pacient individual nu pe baza unor criterii universale”, afirmă dr. Oana Bișoc.

Cele mai multe accidente vasculare cerebrale se produc din cauza bolilor care sunt legate de o tensiune crescută, hipertensiunea, bolile cardio vasculare sau de diabetul zaharat. Important de menționat este și faptul că dacă pacientul are o dietă sedentară, probabil va deveni obez sau diabetic, iar la 40 de ani bifează unul sau doi factori de risc, pe măsură ce înaintează în vârstă crește și riscul de accident vascular cerebral la un individ.

„Avem pacienți care vin cu accident vascular, îi depistăm noi la adresare pentru accident vascular, aceștia suferind și de hipertensiune sau de diabet”, precizează dr. Oana Bișoc.

doua cadre medicale care investigheaza un pacient

A crescut prevalența AVC, iar perioada de recuperare este în funcție de cât de mare este accidentul vascular

De ce a crescut prevalența AVC. Sunt cazuri în care nu avem nici un simptom

spitalul de neurochirurgie „N. Oblu” Iasi

După primul caz de accident vascular, pacientul va rămâne cu un tratament medicamentos care are drept scop scăderea riscului de a repeta un al doilea AVC

Există cazuri în care pacientul nu are semnale clare că ar fi trecut printr-un AVC, dar cu ajutorul investigației imagistice care s-a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă. Sun accidente care se văd în momentul în care se face o explorare RMN prin rezonanță magnetică. Computerul tomograf arată dacă am suferit un AVC, arată o mare parte din leziunile cerebrale, sunt accidente vasculare care sunt foarte mici.

„Prevalența acestei boli a crescut pentru că a crescut și durata de viață, le putem identifica prin metoda imagistică, le putem trata mult mai eficient pentru că în fiecare an se dezvoltă domeniul de neurologie”, menționează dr. Oana Bișoc.

Suprasolicitarea și stresul pot deveni factori de risc în timp, iar pacientul fiind afectat la nivel emoțional poate avea o îngrijorare în plus de a face un AVC.

Predispozitia genetică nu poate fi exclusă dintre principalii factori de risc al bolii, există cazuri în care pacientul moștenește boli genetice ale vaselor care pot declanșa un accident vascular cerebral, bolile legate de coagularea sângelui sunt examinate.

„Testele genetice se fac țintite, este nevoie de un grand înalt de suspiciune ca să poți pune un diagnostic pertinent”, subliniză dr. Oana Bișoc.

Analizele generale pot indica riscul unei boli cardiovasculare precum și diabetul sau problema cu metabolismul lipidelor din sânge. Grasimile din sange reprezinta unul dintre factorii de risc principal, holesterolul ridicat este o problemă.

Timpul în care apelează pacientul la un ajutor medical este cel mai important

o persoana varstnica care are dureri de cap

Această boală se manifestă mai mult în cazul persoanelor vârstnice

În ultima perioadă sunt internați pacienți noi la spital, iar starea lor este foarte gravă. Perioada pandemică este unul dintre factorii principali care au împiedicat pacientul să se prezinte la timp, dar și neglijența unor persoane de a se adresa imediat la medic este un motiv care duce la creșterea numărului de cazuri.

După primul caz de accident vascular, pacientul va rămâne cu un tratament medicamentos care are drept scop scaderea riscului de a repeta un al doilea AVC. Este vorba despre un tratament profilactic, bolile vasculare se referă la boli care afectează întreg sistem circulator.

Bărbații au un risc mai mare de a avea un AVC, dar asta nu înseamnă că femeile sunt excluse din lista pacienților care suferă de această boală. Au fost și cazuri în care copii au ajuns cu accident vascular. Ei au mai putini factori de risc modificabili, dar au mai multe din bolile gentice sau congenitale. Refacerea în cazul copiilor este mai rapidă, potențialul creierului tânăr este mai mare.

„Nu exista o varianta terapeutica care să scadă riscul de accident vascular la zero, pentru persoanele care au avut o singură dată AVC”, precizează dr. Oana Bișoc.

Pe parte de neurologie, doctorul se bazează pe investigațiile etiologice făcute de către cei din deparatentul de cardiologie și de către medicul diabetolog.

A crescut prevalența AVC, iar perioada de recuperare este în funcție de cât de mare este accidentul vascular, dar și dacă pacientul are mai multe complicații și sechele joacă un rol important.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`