Prima pagină » Actualitate » Semnal de alarmă tras de Virgil Musta: „S-ar putea să ajungem la o stare de urgență!
Semnal de alarmă tras de Virgil Musta: „S-ar putea să ajungem la o stare de urgență!

Semnal de alarmă tras de Virgil Musta: „S-ar putea să ajungem la o stare de urgență!

20 iul. 2020, 10:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Semnal de alarmă tras de Virgil Musta în condițiile creșterilor alarmante de cazuri noi de infectări cu noul coronavirus. Șeful de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara susține că există posibilitatea ca în următoarea perioadă să se revină la starea de urgență dacă va continau trendul ascedent al noilor infectări cu COVID-19.

„Cei care răspund de sănătatea publică trebuie să găsească niște măsuri optime, în sensul că trebuie să fie un echilibru între măsurile de relaxare și cele de impunere a regulilor, pentru că altfel, cu toții vom avea de suferit. Poate trebuie la un moment dat să ajungem la o stare de urgență, chiar nu știu, pentru că nu este domeniul meu de expertiză”, a spus medicul Virgil Musta.

Semnal de alarmă tras de Virgil Musta: Un milion de cazuri în septembrie!

Explozia de cazuri de săptămâna trecută i-a determinat pe specialiști să facă mai multe previziuni pentru perioada următoare privind numărul de infectări. Astfel, există o estimare pesimistă, potrivit căreia, în luna septembrie România ar ajunge la un milion de cazuri active. Această previziune s-a bazat pe infectările din ultima perioada dar și pe continuarea nerespectării regulilor de către oameni.

Șeful de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara consideră că astfel de perspectivă pesimistă nu ar fi posibilă decât în situația în care oamenii vor continua să nu țină cont de regula privind distanțarea fizică și cea privind purtarea măștii în spațiile publcie închise.

„Nu știu dacă cifra este realistă, dar oricum noi am atras atenția încă de două-trei săptămâni că dacă populația nu înțelege să fie responsabilă, să fie solidară, vom intra într-o situație de blocaj a spitalelor și atunci vom lua cursul Italiei, al Franței în care pacienții nu au mai avut unde să se interneze, sistemul de Sănătate fiind colapsat, iar cazurile grave au rămas acasă și au decedat. Sper că totuși, în al 12-lea ceas, oamenii să înțeleagă că nu este de joacă și cele trei măsuri care nu sunt foarte grele”, a precizat Virgil Musta.

Ritmul de externare nu este la fel cu cel de internare

Medicul timișorean a vorbit ș idespre situația de la spitalul unde își desfășoară activitatea.

„Suntem într-o situație foarte dificilă pentru că nu mai avem locuri. Pe pacienții asimptomatici îi trimitem la Spitalul din Lugoj și va intra în funcțiune și Spitalul de Dermatologie și în cursul săptămânii urmează să intre și Spitalul Militar în acțiune, iar Terapia Intensiv, în acest moment, este plină. Este o situație foarte dificilă pentru că noi internăm și externăm, dar ritmul de externare nu este la fel cu cel de internare. Dacă va continua avalanșa de cazuri noi vom fi blocați”, a menționat șeful de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.

Altfel, medicul atrage atenția românilor asupra faptului că mulți dintre pacienții, fie ei simptomatici sau asimptomatici, sunt liberi să se plimbe cu mijloacele de transport în comun și riscă să infecteze și alte persoane. de asemena, el avertizează că vidul legislativ în care ne aflăm încă după decizia CCR privind carantina și izolarea pune în pericol comunitatea.

”Majoritatea pacienților au solicitat să rămână internați pentru că vor să-și protejeze familia, dar au fost și pacienți care abia au așteptat pentru a pleca. Din păcate, nu toată lumea are responsabilitate. Pleacă chiar cu mijloace de transport în comun și noi nu-i putem opri. Ei spun că au acest drept și doresc să se izoleze la domiciliu.

Consideră că au fost tratați suficient și, simțindu-se bine, preferă să fie izolați la domiciliu”, a declarat medicul Virgil Musta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 ianuarie 2025
10 ianuarie 2025