Prima pagină » Actualitate » Semnal de alarmă tras de un manager de spital: „Majoritatea pacienţilor vindecaţi de coronavirus refuză să doneze plasmă!“
Semnal de alarmă tras de un manager de spital: „Majoritatea pacienţilor vindecaţi de coronavirus refuză să doneze plasmă!“

Semnal de alarmă tras de un manager de spital: „Majoritatea pacienţilor vindecaţi de coronavirus refuză să doneze plasmă!“

24 iun. 2020, 15:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Semnal de alarmă tras de un manager de spital. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa, Gabriel Lazany, a spus că majoritatea pacienţilor din judeţ care s-au vindecat de COVID-19 refuză să doneze plasmă pentru a-i ajuta pe alţii, unii chiar negând faptul că au fost infectaţi cu noul coronavirus.

„Ceea ce am aflat de la Centrul de transfuzii sanguine este că sunt foarte mulţi pacienţi vindecaţi care sunt contactaţi de către ei în vederea donării de plasmă şi, din păcate, marea lor majoritate refuză. Unii dintre ei, am înţeles, chiar nu recunosc că au avut boala. Recoltarea de plasmă întâmpină probleme, pentru că pacienţii vindecaţi nu sunt, din păcate, cooperanţi”, a spus astăzi Gabriel Lazany.

Semnal de alarmă tras de un manager de spital: Eficiență redusă!

În acelaşi timp, managerul unităţii spitaliceşti spune că eficienţa oricărui tratament aplicat pacienţilor cu COVID-19 aflaţi în stare gravă este „destul de redusă”, fiind înregistrate decese la jumătate dintre cei care ajung să fie internaţi la Terapie Intensivă.

„Noi lucrăm pe protocoalele care sunt elaborate de Ministerul Sănătăţii, şi nu pe cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ceea ce MS întocmeşte ca protocol medical de tratament este transmis şi aplicat de către toate spitalele din România. S-a administrat şi plasmă convalescentă, am făcut şi tratament cu ozonoterapie, dar, din păcate, eficienţa oricărui tratament la pacienţii gravi este destul de redusă. Rata decesului în Terapie Intensivă e undeva la 50%”, a afirmat Gabriel Lazany.

Directorul Centrului de transfuzii sanguine Bistriţa, Adina Beudean, a precizat din totalul de 74 de pacienţi vindecaţi de COVID-19 consideraţi eligibili, care au fost contactaţi, au donat plasmă zece, unul dintre aceştia urmând să vină la sfârşitul săptămânii pentru a dona pentru a treia oară.

Potrivit lui Beudean, până în prezent a fost cerută plasmă pentru doi pacienţi internaţi la SJU Bistriţa.

Tratamentul cu plasmă hiperimună nu dă rezultate la Iași

Cei patru pacienți internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, care au primit în urmă cu o săptămână tratamentul cu plasmă, sunt în continuare în stare gravă. Medicii de la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), unde cei 4 pacienți sunt internați, spun că nu se observă nicio ameliorare a stării lor de sănătate

Tratamentul cu plasmă hiperimună administrat la pacienții diagnosticați cu COVID-19 și care se află în stare foarte gravă nu dă rezultate la Iași. În urmă cu exact o săptămână, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași s-au administrat 7 doze de plasmă la 4 pacienți aflați în stare gravă la secția ATI. Nici după o săptămână starea lor nu s-a ameliorat, iar tratamentul cu plasmă hiperimună pare că nu are niciun efect. Singura suspiciune a medicilor este că anticorpii din plasma pacienților care au donat nu erau suficient de puternici pentru a ajuta organismul bolnavilor să lupte cu infecția cu coronavirus.

În secția de ATI mai sunt în acest moment 5 pacienți internați, toți în stare gravă. Așa cum spune dr. Florin Roșu, săptămâna viitoare vor primi alte doze de plasmă care vor fi administrate cel mai probabil celui de-al cincilea pacient. Cei 4 pacienți cărora li s-a administrat plasma hiperimună au vârstele cuprinse între 42 și 67 de ani și suferă și de alte afecțiuni ca: diabet zaharat, boli cardiovasculare importante și obezitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *