Prima pagină » Business în România » Semnal de alarmă tras de specialiști: Ouăle brune vor dispărea de pe rafturile magazinelor!
Semnal de alarmă tras de specialiști: Ouăle brune vor dispărea de pe rafturile magazinelor!

Semnal de alarmă tras de specialiști: Ouăle brune vor dispărea de pe rafturile magazinelor!

25 apr. 2024, 08:32,
în Business în România

Specialiștii din domeniul avicol avertizează că ouăle brune vor dispărea de pe rafturile magazinelor. Acestea vor dispărea de pe rafturile supermarketurilor, urmând a fi înlocuite treptat de ouăle albe. Motivul principal al acestei schimbări radicale în industria ouălor este tranziția făcută de mulți crescători de găini ouătoare de la rasele care produc ouă brune la cele care produc ouă albe.

Ouăle brune vor dispărea de pe rafturile magazinelor!

Președintele Asociației Federale a Ouălor Germane, Henner Schonecke, a declarat că ouăle brune vor dispărea de pe rafturile magazinelor din cauza avantajelor multiple oferite de găinile care depun ouă albe, precum rasa Leghorn.

Este vorba despre un potențial genetic mai mare, dimensiuni mai mici, eficiență sporită în consumul de furaj și o productivitate crescută. Găinile care produc ouă albe sunt mai agile și mai ușor de întreținut, oferind o alternativă mai durabilă și economică pentru fermieri.

„Peste cinci ani nu vor mai fi ouă brune pe rafturile supermarketurilor”, a declarat Henner Schonecke, președintele Asociației Federale a Ouălor Germane.

Genetica este principalul factor care determină culoarea ouălor, există și alți factori. Pe măsură ce găinile care depun ouă maro îmbătrânesc, au tendința de a depune ouă mai mari și mai deschise la culoare.

Mediul în care trăiește găina, dieta și nivelul de stres pot afecta, de asemenea, culoarea cojii într-o oarecare măsură.

Atât ouăle maro, cât și cele albe sunt alimente sănătoase. Un ou conține o mulțime de vitamine, minerale și proteine de înaltă calitate, toate în mai puțin de 80 de calorii.

Aceasta înseamnă că doar culoarea cojii unui ou nu are mare legătură cu cât de sănătos este. Singura diferență reală este pigmentul din coajă.

Ce influențează conținutul nutrițional al unui ou

Sunt, însă, alți factori pot influența conținutul nutrițional al unui ou. De exemplu, mediul în care trăiește găina poate avea un efect major. Ouăle de la găini cărora li se permite să se plimbe la soare conțin de 3-4 ori cantitatea de vitamina D pe care ați găsi-o în ouăle de la găini crescute în hale.

Cu toate acestea, oamenii de știință au comparat ouăle care au coaja maro și cele cu coaja albă, pentru a vedea dacă există vreo diferență. Mai multe studii scos la iveală faptul că nuanța cojii nu influențează în mod semnificativ calitatea sau compoziția ouălor.

Acești factori pot face nuanța mai deschisă sau mai închisă, dar nu neapărat să schimbe culoarea în sine. Rasa este încă factorul principal când vine vorba de culoarea ouălor.

Dincolo de aspectele practice, ouăle albe sunt și mai ușor de vopsit, oferind consumatorilor o opțiune mai potrivită pentru sărbători precum Paștele. Totuși, ouăle brune vor deveni din ce în ce mai rare pe rafturile supermarketurilor, fiind disponibile doar la câțiva crescători regionali de păsări.

Această schimbare vine într-un context în care prețurile ouălor ating cote ridicate în multe zone, cauzate de multiple factori precum cererea crescută, costurile în creștere pentru fermieri și condițiile meteorologice adverse.

Cheltuielile cu hrana pentru pui au crescut semnificativ, iar instabilitatea provocată de evenimente precum pandemia de coronavirus și războiul din Ucraina a contribuit la această situație.

Astfel, specialiștii din domeniul avicol avertizează că ouăle brune vor dispărea de pe rafturile magazinelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *