Șefa secției Unitate de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Universitar din București, Silvia Nica, trage un semnal de alarmă în legătură cu lipsa de locuri pentru pacienții aduși de ambulanțe.
Reacția medicului Silvia Nica vine după ordinul dat de Raed Arafat prin care s-a stabilit că toate spitalele să primească bolnavii aduși de ambulanțe, chiar dacă sunt supra-aglomerate. Nu se știe exact unde vor fi ținuți pacienții dacă în spitale nu mai sunt paturi libere.
Medicii se plâng de faptul că nu mai au locuri pentru pacienți, după ultima decizie a Departamentului pentru Situații de Urgență. Ordinul dat de Raed Arafat a stabilit ca toate spitalele să primească bolnavii aduși de ambulanțe, chiar dacă sunt supra-aglomerate. Noua măsură vine după ce au fost reclamații din partea ambulanțelor care au ajuns cu bolnavii în curtea spitalelor, dar nu au fost primiți.
„Pentru noi situația asta nu este nouă. Este o situație cu care ne confruntăm de ceva timp. În secția ATI nu sunt locuri nici la noi în spital nici în alte spitale din București de ceva timp”, a declarat Silvia Nica.
Șef Unitate de Primiri Urgențe: „Se stă în UPU cu pacienții zile în șir!“
Șefa secției Unitate de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Universitar din București a precizat că la unitatea medical unde lucrează se primeau toate ambulanțele, inclusiv pe cele care au fost redirecționate de la alte spitale și a precizat că la Spitalul Universitar nu mai sunt demult paturi libere.
„Din punctul meu de vedere sper că așa se va întâmpla: nu vor mai veni la noi ambulanțe care erau refuzate de alte spitale. Fiecare spital își va primi ambulanțele ceea ce pentru noi cred că va fi un beneficiu. Stăm cu pacienții care necesită îngrijire de Terapie Intensivă și acum ne referim la pacienții COVID-19 pozitiv sau înalt suspecți de a fi infectați. Se stă în Unitatea de Primiri Urgențe cu ei zile în șir, inclusiv ventilați mecanic invaziv sau non-invaziv. Dar situația asta nu este numai la noi în spital. Situația este generală și se regăsește în majoritatea UPU-rilor din țară“, a menționat Silvia Nica.
„Am fost în situația în care nu mai aveam sursă de oxigen pentru toți pacienții”
Medicul susține că au fost situații în care nu a mai fost sursă de oxigen pentru toți pacienții.
„În Unitatea de Primiri Urgențe, la noi, s-au prezentat în ultimele 24 de ore în jur de 160-170 de pacienți. Tensiunea este foarte mare din cauză că acești pacienți necesită oxigen. Am fost în situația în care nu mai aveam sursă de oxigen pentru toți pacienții. Pe parcursul zilei reușim să-i mai transferăm dar se confirmă imediat cei care sunt în așteptare și tot așa. Noi în permanentă avem în medie cel puțîn 10 pacienți pozitivi pe care îi gestionăm aici în UPU de-a lungul zilelor și nopților”, a mai spus Silvia Nica.
Ordin Raed Arafat: UPU, obligate să preia toți pacienții, COVID sau non-COVID, aduși de ambulanțe
Toate unitățile și compartimentele de primiri urgențe au fost obligate, începând de luni, 2 noiembrie, să preia toți pacienții aduși de ambulanțe, indiferent de situația locurilor disponibile în secțiile spitalelor, conform unui ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.
„Unitățile sanitare nu au dreptul să restricționeze accesul ambulantelor la structurile de primiri urgente sau camera de garda”, se arată în ordinul emis de șeful DSU.