Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, dr. Raed Arafat, s-a declarat îngrijorat de creșterea numărulu ide infectări cu COVID-19. Medicul susține că „dinamica este crescătoare, nu este sub control”.
„Aceste date ne spun că situaţia este încă într-o dinamică crescătoare, nu este sub control. Apar focare, dar există şi transmitere comunitară foarte importantă. Sunt zone mai afectate în acest moment, dar asta nu înseamnă că celelalte sunt scutite, pot şi ele oricând să înceapă să aibă mai multe cazuri”, a spus medicul DSU.
Semnal de alarmă tras de Raed Arafat: Trebuie respectate regulile
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă susține că, pentru a rupe lanţul de transmitere, oamenii trebuie să respecte regulile legate de distanțarea fizică, purtarea măştii, evitarea locurilor aglomerate, igiena mâinilor.
„Nimeni nu vrea să se întoarcă la restricţii, este discutată în acest moment intenţia resticţionării din nou, dar, ca să nu ajungem la acest lucru, trebuie să aplicăm regulile de distanţare şi de purtare a măştii, de evitare a contactului cu persoanele care au risc de transmitere”, a subliniat dr. Arafat.
Şeful DSU a adăugat că principala provocare acum este dată de faptul că, odată cu creşterea numărului cazurilor, va creşte şi numărul pacienţilor internaţi la terapie intensivă, ceea ce pune pune presiune pe sistemul sanitar.
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a afirmat că sâmbătă s-a depăşit din nou recordul la cazuri noi de infectare cu COVID-19, menţionând că sunt 24 de decese.
„Ne-am întors la o cifră destul de importantă – avem 24 de decese”, a declarat Raed Arafat.
Se așteaptă Legea carantinei
Raed Arafat s-a declarat deranjat că Legea carantinei n ua fost încă votată în Senat.
„Eu cred că orice ţară care are un sistem sanitar evoluat şi cu experienţă va trebui să aibă astfel de măsură, pentru că altfel scapă de sub control persoane care pot fi cu boli chiar periculoase care să infecteze pe alţii, pentru că ele nu vor să se interneze sau să se izoleze. Pe partea cu detaşarea, aici depinde de la ţară la ţară cum este situaţia. Să nu uităm că suntem cu deficit major pe anumite categorii. În Franţa nu s-au gândit să detaşeze pentru că nu au deficit ca la noi.
Este o soluţie, pentru că suntem cu resursa umană foarte afectată şi suntem cu deficit major în anumite domenii şi atunci gestionarea unei situaţii, unei presiuni sanitare temporare – detaşarea fiind de maxim 30 de zile – astea sunt măsuri necesare”, a afirmat Raed Arafat, în legătură cu prevederile contestate din proiect privind internarea obligatorie pentru persoane cu risc de răspândire a unui patogen în comunitate şi detaşarea personalului medical.
Solicitări de la persoanele simptomatice infectate cu Covid-19 pentru a fi externate
Raed Arafat a susţinut că sunt solicitări inclusiv de la persoanele simptomatice infectate cu COVID-19 de a fi externate din spital.
„Din informaţiile pe care le avem, şi sunt cifre care au fost comunicate de MS, există solicitări inclusiv la pacienţi simptomatici de externare din spital. Nu mai avem pârghii nici pentru izolarea lor la domiciliu. Nu poţi să spui; bine, ai plecat, stai la domiciliu”, a mai spus Arafat.