Prima pagină » Economic Local » Semnal de alarmă tras de purtătorul de cuvânt al AJOFM Iași: ,,Unii dintre ei nu au nici măcar patru clase!”

Semnal de alarmă tras de purtătorul de cuvânt al AJOFM Iași: ,,Unii dintre ei nu au nici măcar patru clase!”

08 feb. 2022, 17:59,
Livia Zăbrăuțanu, în Economic Local

Numărul persoanelor care nu dețin un minimum de cunoștințe pe care ar trebui să le aibă pentru a se putea angaja, a crescut îngrijorător în ultimii ani. Astfel, purtătorul de cuvânt al Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, Adriana Sîrghie, susține că mulți dintre oamenii care își caută un loc de muncă nu au nici măcar patru clase.

În plus, AJOFM Iași asigură cursuri gratuite deținuților Penitenciarului Iași pentru a se putea specializa și profesa în diverse domenii odată cu încheierea sentinței primite.

Adriana Sîrghie mai vorbește atât despre beneficiile de care dispun angajatorii în procesul de recrutare, cât și despre existența nevoii locurilor de muncă pentru persoanele care au efectuat studii superioare.

sediul AJOFM Iasi

În Iași, s-au angajat 7801 persoane prin intermediul AJOFM

Purtătorul de cuvânt al AJOFM Iași: ,,Cele mai căutate sunt cursurile pentru coafor”

Necesitatea de angajare în rândul oamenilor din România crește de la un an la altul, numărul șomerilor aflându-se în creștere.

În decursul anului 2021, numărul persoanelor înscrise în programul de șomaj a atins pragul de 360. AJOFM vine în ajutorul celor care doresc să se angajeze, implementând un program prin care sunt oferite cursuri acreditate de către Minister deținuților care se apropie de încheierea sentinței.

Penitenciarul Iasi

AJOFM vine în ajutorul celor care doresc să se angajeze, implementând un program prin care sunt oferite cursuri acreditate de către minister deținuților care se apropie de încheierea sentinței

Purtătorul de cuvânt al AJOFM Iași își manifestă îngrijorarea cu privire la gradul de nepregătire pe care îl au cei mai mulți dintre oamenii care vin să depună actele necesare programului.

,,Unii dintre ei nu au nici măcar patru clase, lucru care este îngrijorător. Au fost înregistrate 400 de persoane fără studii, tocmai de aceea, prin programe precum «A doua șansă» sau genul acesta de cursuri acreditate, îi ajutăm pe cei care au fost mai puțin norocoși să aibă o șansă. Cele mai căutate sunt cursurile pentru coafor, în rândul femeilor, care se pot întinde pe o perioadă de aproximativ șase luni, dar și cursurile de bucătar, ajutor de bucătar și electrician”, a declarat Adriana Sîrghie.

persoane care stau intr-o sala de curs si citesc

Durata unui curs diferă în funcție de specializarea aleasă de către viitorul angajat

Angajatorii primesc suport din partea AJOFM Iași

Adriana Sîrghie declară că întregul proces de recrutare care are loc între angajat și angajator aduce câștiguri ambelor părți implicate, astfel că cei din urmă primesc anumite fonduri pentru categoriile pe care le au în subordine, numite și prime. În cazul în care au fost înregistrați angajați care fac parte din categorii speciale, defavorizate, cât și persoane apte de muncă, dar cu alte dificultăți din punct de vedere medical, fondurile oferite drept suport diferă de la o situație la alta.

Printre primele oferite de către Guvern, se numără cele de activare, inserție, mobilitate și relocare. Astfel, în anul 2021, în Iași s-au angajat 7801 persoane prin intermediul AJOFM.

persoana care scrie pe table cu creta

Prin programe precum ,,A doua șansă” sau de cursurile acreditate, sunt ajutați cei care au fost mai puțin norocoși

Și angajarea proaspeților absolvenți ai oricărui ciclu de învățământ le aduce beneficii angajatorilor, aceștia făcând parte din categoriile speciale de angajați. Adriana Sîrghie, susține în schimb faptul că persoanele care au studii superioare apelează rareori la AJOFM, deși în Iași există noi locuri de muncă vacante pentru persoanele cu studii superioare.

Persoanele supra calificate, a mai declarat aceasta, își găsesc mai greu locuri de muncă în domeniul de activitate vizat, rareori existând excepția de a opta pentru domeniile conexe ale acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *