Prima pagină » Actualitate » Semnal de alarmă tras de Octavian Jurma: „Ar fi trebuit să ne temem de virus fără să luăm această măsură de relaxare“

Semnal de alarmă tras de Octavian Jurma: „Ar fi trebuit să ne temem de virus fără să luăm această măsură de relaxare“

25 ian. 2021, 11:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Cercetătorul Octavian Jurma trage un semnal de alarmă în legătură cu noua tulpină de coronavirus și susține că nu se impunea introducerea unor relaxări.

Ocatvian Jurma este de părere că că în următoarele trei luni va fi o evoluție îngrijorătoare a cazurilor de COVID-19 în România, relaxarea măsurilor putând duce la o nouă serie de infectări în săptămânile următoare.

Ewacșia cercetătorului vine după ce s-a decis ca începând de luni, 25 ianuarie, să se redeschidă teatrele, cinematografele, restaurantele, barurile, cafenelele şi sălile de jocuri de noroc din Bucureşti.

„Ar fi trebuit să ne temem de virus fără să luăm această măsură de relaxare. Avem nenumărate avertismente. Acest val trei poate fi chiar mai mare decât valul doi având în vedere că noua tulpină este mai infecțioasă cu până la 70%”, a declarat Octavian Jurma.

Octavian Jurma: „Mai devreme sau mai târziu, virusul ne va vizita pe toți!“

Cercetătorul a precizat că mai devreme sau mai târziu, virusul ne va vizita pe toți și tocmai de aceea este necesar să ne vaccinăm.

„Suntem într-o cursă contratronometru cu virusul. Oamenii nu înțeleg pentru că nu am avut o campanie de educație și de informare corectă, dar într-o pandemie nu ai de ales între a te vaccina și a nu te vaccina, ai de ales între a te imuniza cu virusul și a te imuniza cu vaccinul. Mai devreme sau mai târziu, virusul ne va vizita pe toți!”, a menționat Octavian Jurma.

„Dacă noi nu ne vom păzi, singura alternativă este spitalul!”

Octavian Jurma consideră că oamenii trebuie să se păzească singuri dacă nu vor să se infecteze și să ajungă în spital.

„Vedem acum cu noua tulpina, în care apar aceste mutații, cu cât suntem mai mulți, cu atât probabilitatea mutațiilor crește și abilitatea noastră de a urmări trebuie să crească în raport cu ea. Adică epidemia își mărește arsenalul, în vreme ce noi îl scădem. Mesajul este foarte important, din partea autorităților, acela că nu se vor lua măsuri suplimentare. Asta ne spune că dacă noi nu ne vom păzi, într-adevăr singura alternativă este spitalul”, a spus Octavian Jurma.

Teatrele, cinematografele și restaurantele s-au redeschis în Bucureşti

Teatrele, cinematografele, restaurantele, barurile, cafenelele şi sălile de jocuri de noroc din Bucureşti pot fi redeschise la 30% din capacitate începând de luni, urmare a unei decizii adoptate, vineri, de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.

Astfel, s-a dispus reluarea activităţii în spaţii închise, la o capacitate de maxim 30% în domeniul HORECA, precum şi în domeniul cultural, de divertisment şi recreativ începând cu data de 25.01.2021, ora 0,00, cu condiţia menţinerii ratei de incidenţă sub 3/1.000 de locuitori.

Hotărârea CMBSU mai prevede că de luni activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00 – 23,00.

În aceeaşi hotărâre se mai stipulează că prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin Ordinul comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 1493/2788/149/2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *