Profesorul Mircea Coşea trage un semnal de alarmă privind economia, după ce INS a anunţat că bugetul României are un deficit al balanţei comerciale de 13 miliarde de euro, comparativ cu 2019.
Mircea Coșea susține că România va intra în criză profundă.
„Domnul ministru Cîţu vorbeşte mult despre ce a fost. E interesant, dar nu ne ajută. Ce a fost a fost, trebuie să mergem înainte. Cea mai mare grijă a mea este balanţa comercială, care va exploda. Iată că este pregătit fitilul, ca să i se dea foc şi această bombă să explodeze, asta am mai spus“, a declarat Mircea Coșea.
Mircea Coșea: „România va intra în criză profundă!“
Profesorul universitar susține că dacă nu se face o restructurare economică, cu punerea accentului pe industrie, măcar pentru ce trebuie în agricultură, România riscă să intre într-o criză profundă.
„Imaginea pe care ne-o arată statistica azi este a unei ţări slab dezvoltate. România e o ţară slab dezvoltată în context european. Importăm alimente, deşi producem legume, fructe, cereale. Importăm utilaje, pentru că nu avem nimic produs în ţară, deşi înainte le produceam. Importăm chimice, îngrăşăminte. Care este concluzia? Dacă nu se face o restructurare economică, cu punerea accentului pe industrie, măcar pentru ce ne trebuie în agricultură, să repunem în uz industria petrochimică, atenţionez foarte serios că România va intra într-o criză profundă cel târziu la sfârşitul semestrului 2 din 2021.
Nu vom mai putea face faţă. Dacă cineva înainte de alegeri vrea să ne lămurească că vrea binele ţării, să vină cu programe care pun economia în mişcare!”, a precizat Mircea Coşea.
INS anunță că deficitul balenţei comerciale a României a crescut cu 998,5 milioane de euro în primele nouă luni ale anului
Deficitul balanţei comerciale a României a crescut cu 998,5 milioane de euro în primele nouă luni ale anului, faţă de aceaşi perioadă a anului precedent, ajungând la valoarea de 13,058 miliarde de euro, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.
Exporturile FOB au însumat 44,810 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 57,868 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului.
Exporturile au scăzut cu 13,6%, iar importurile cu 9,5%, comparativ cu aceaşi perioadă a anului precedent.
În luna septembrie a anului curent, exporturile FOB au însumat 6,070 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 7,611 miliarde de euro, rezultând un deficit de 1,541 miliarde de euro. Faţă de aceaşi lună al anului precedent, exporturile din luna septembrie 2020 au scăzut cu 0,5%, iar importurile au crescut cu 4,4%.
Accentul pus pe importurile și exporturi de mașini
Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute, în primele nouă luni ale anului, de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,5% la export şi 36,6% la import) şi alte produse manufacturate (30,8% la export şi respectiv 30,2% la import).
Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020 a fost de 32,915 miliarde de euro la expedieri şi de 42,372 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 73,5% din total exporturi şi 73,2% din total importuri.
Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2020 a fost de 11,895 miliarde de euro la exporturi şi de 15,496 miliarde de euro la importuri, reprezentând 26,5% din total exporturi şi 26,8% din total importuri.