Virgil Musta, renumitul medic infecționist din cadrul Spitalului “Victor Babeş” din Timişoara, a precizat că începerea anului școlar trebuie să țină cont de o serie de reguli bine conturate, pentru a evita apariţia de noi cazuri de COVID-19.
De asemenea, infecționistul susține că peste tot unde a început deja școala, numărul cazurilor de coronavirus a crescut. Acesta a propus ca școala să înceapă după anumite reguli, fiind un parteneriat solid între unitatea de învățământ, profesori, elevi și părinți.
Virgil Musta trage un semnal de alarmă și precizează că secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă sunt pline, România nepermițându-și să mai aibă cazuri noi. De aceea, o mare parte din responsabilitate aparține familiei.
„Eu cred că trebuie să fim echilibraţi. Avem un învățământ puternic și niște copii învățați. O societate solidă se bazează pe multă cunoaștere. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm securitatea copiilor şi a familiilor acestora. Eu am propus ca școală să înceapă după anumite reguli, într-un parteneriat între şcoală, profesori, elevi și părinți. Fiecare are anumite responsabilităţi astfel încât împreună să depăşim acest moment. Peste tot în lume, în țări în care a început deja școala, numărul de cazuri a crescut.
La noi deja toate secțiile de terapie intensivă sunt pline şi nu ne putem permite să avem foarte multe cazuri noi. Responsabilitatea în această problema aparţine familiei. Acolo unde există părinți sau bunici care nu pot fi izolaţi şi au comorbidități, aș recomandă școală online, cel puțin o perioada. Nu copiii reprezintă riscul principal. Problema mare este la pariniti și bunici. Decizia este a părinților: dacă trimit copilul la școală sau face școală online”, a declarant medicul într-o intervenție la România TV.
Nu vor exista „zero riscuri” în cazul trimiterii copiilor la școală
În urmă cu câteva zile, medicul infecționist Virgil Musta preciza că nu vor exista „zero riscuri” în cazul trimiterii copiilor la şcoală. De aceea, începerea școlii trebuie să se facă cu un dialog constructiv, cu implicare și mai ales cu responsabilitate. Riscurile sunt oriunde și oricum, cum nici înaintea debutului acestei pandemii nimeni nu garanta faptul că prezența la școală a copiilor nu se puteau îmbolnăvi de boli transmisibile.
”Începerea şcolii cu responsabilitate, implicare şi dialog constructiv. Revin pe acest subiect pentru că ştiu cât de important este şi ce implicaţii are, nu doar asupra copiilor. Am spus şi anterior că sunt evidente pentru dezvoltarea copiilor avantajele educaţiei realizate la şcoală, atât pentru transmiterea şi asimilarea informaţiilor, cât şi pentru socializare. În acelaşi timp, este bine să înţelegem încă de pe acum că nu vor exista ”zero riscuri” în cazul trimiterii copiilor la şcoală, aşa cum de fapt, nici înainte de această pandemie, nimeni nu putea garanta faptul că prin prezenţa la şcoală copiii nu se puteau îmbolnăvi de alte boli transmisibile (mai uşoare sau mai severe) sau că nu ar putea transmite apoi astfel de boli celor din familie.
Sigur că acum suntem în situaţia în care ştim de prezenţa acestui virus în comunitate, dar ştim deja şi câteva măsuri prin care putem preveni transmiterea acestuia, inclusiv în şcoli. Important este ca aceste măsuri să fie şi respectate, în permanenţă”, a afirmat Virgil Musta.
În opinia medicului, la nivelul fiecărei școli, grădinițe trebuie respectate protocoale clare care să asigure condițiile pentru distanțarea copiilor în clase, evitarea activităților care duc la aglomerare, curățirea și dezinfecția suprafețelor, aerisirea încăperilor, conditii de igienă prin punerea la dispoziție de apă, săpun, dezinfectanți, atât copiilor, cât și profesorilor.