Prima pagină » Actualitate » Semnal de alarmă tras de medicul Simin Aysel Florescu: „Nu vrem să ajungem în situația de medicină de tranșee“

Semnal de alarmă tras de medicul Simin Aysel Florescu: „Nu vrem să ajungem în situația de medicină de tranșee“

12 oct. 2020, 16:02,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Medicul Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeș“ din București, trage un semnal de alarmă în legătură cu situația din spitale.

Simin Aysel Florescu susține că principala discuție ar trebui să fie nu cea legată de câte locuri mai sunt în unitățile sanitare, ci cum să ne ferim de boală.

„Spitalul este plin, asta arată că este o situație destul de încordată. Trebuie să mutăm centrul de gravitație de la câte locuri sunt în spitale la cum să nu ne îmbolnăvim, cum să ne ferim mai mult de boală. Dacă avem locuri nu înseamnă că trebuie să ne îmbolnăvim. Acum e totul plin“, a declarat Simin Aysel Florescu.

Simin Aysel Florescu: „Nu vrem să ajungem în situația de medicină de tranșee“

Directorul medical al Spitalului „Victor Babeș“ din București a precizat că în cazul numărul de pacienți care ajung la spital cu COVID-19 va fi din ce în ce mai mare, se va ajunge într-o situație delicată.

„Dacă vor continua să vină pacienți în acest ritm, nu vom mai avea cum să-i ajutăm, pentru că vom ajunge în situația de medicină de tranșee, ceea ce nu e cazul. Nu vrem așa ceva. Încercați să nu căpătați această infecție, pentru că nimeni nu este ferit și nu este garantat pentru nimeni că va fi o formă ușoară, nu știm cum o să evolueze“, a menționat Simin Aysel Florescu.

„Urmați regulile!“

Medicul de la Spitalul „Victor Babeș“ din București susține că dacă nu vom reduce contactul intens între oameni, lucrurile vor accelera într-un sens negativ.

„Urmați regulile! Opinia oricărui om cu oarecare gândire este clară: dacă nu vom reduce contactul intens între oameni, atâta timp cât este vânzoleală generală, lucrurile vor accelera”, a spus medicul.

Radu Țincu: „În momentul în care aceste măsuri sanitare sunt din ce în ce mai puțin respectate, riscul crește proporțional”

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a declarat că, din punctul său de vedere, numărul infectărilor va continua să crească, iar impactul asupra secțiilor de terapie intensivă se va vedea la jumătatea lunii octombrie.

„Nu am respectat cu rigurozitate măsurile sanitare, dar nu suntem doar noi de vină. După cum vedem, întreaga Europă se află în acest al doilea val al pandemiei, iar dacă ne uităm în trecut, în istorie, vedem că și celelalte pandemii au evoluat similar, cu valuri succesive care sunt, evident, datorate faptului că lumea nu respectă cu cea mai mare rigurozitate aceste măsuri sanitare. Trebuie să precizăm și faptul că ele nu sunt absolute.

Prin faptul că purtăm mască de protecție și ne distanțăm fizic reducem riscul de a ne infecta cu SARS-CoV-2, dar nu eliminăm acest risc. În momentul în care aceste măsuri sanitare sunt din ce în ce mai puțin respectate, riscul crește proporțional”, a declarat Radu Țincu.

„Trendul ascendent se va menține și în perioada următoare“

Medicul primar ATI de la Spitalul Floreasca este de părere că numărul de cazuri noi de COVID-19 va continua să crească, iar sistemul de sănătate va fi afectat.

„Din păcate, în opinia mea, cred că acest trend ascendent va crește în perioada următoare. Vom avea o creștere a numărului de cazuri, dar și dacă ar fi să înregistrăm în acest moment un platou, această săptămână și probabil zilele următoare cât încă se va menține acest platou, va determina un impact foarte important asupra sistemului de sănătate și, în special, pe secțiile de terapie intensivă. Însă există un decalaj, probabil peste o săptămână sau zece zile vom resimți impactul acesta în terapie intensivă“, a precizat Radu Țincu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`