Prima pagină » Local » Semnal de alarmă tras de medicul Liliana Mihailov: S-a dublat numărul de pacienți consultați în pandemie!
Semnal de alarmă tras de medicul Liliana Mihailov: S-a dublat numărul de pacienți consultați în pandemie!

Semnal de alarmă tras de medicul Liliana Mihailov: S-a dublat numărul de pacienți consultați în pandemie!

25 feb. 2022, 07:30,
în Local

Medicii de familie au fost în prima linie odată cu apariția virusului Covid-19. În timpul pandemiei, s-a dublat numărul de pacienți, iar în cele 5 ore de program, medicul primar Liliana Mihailov a ajuns să vadă peste 40 de pacienți. Consultaților față în față li se adaugă și consultațiile de la distanță și monitorizările Covid și post-Covid ale pacienților.

În perioada pandemiei Covid-19, pacienții au avut acces limitat la servicii medicale. Frica de Covid i-a ținut pe ieșeni departe de clinici și spitale, dar în legătură tot mai strânsă cu medicii de familie.

Apariția noului coronavirus a accelerat anumite comportamente în rândul pacienților, printre acestea situându-se și consultațiile la distanță.

La acest tip de consultații au apelat în special persoanele tinere. Persoanele vârstnice, fără acces la tehnologie modernă, au preferat consultațiile prin telefon sau consultațiile față în față.

 medicul primar Liliana Mihailov in timpul unei emisiuni

Liliana Mihailov a fost nevoită să fie în contact zi de zi cu pacienții săi, mai ales atunci când multe spitale ieșene deveniseră spitale suport Covid

S-a dublat numărul de pacienți în cabinetele medicilor de familie din Iași

 Liliana Mihailov in cabinetul medical

La începutul pandemiei, pacienții refuzau să mai vină în cabinetele medicilor de familie

Perioada pandemiei Covid-19 a fost extrem de provocatoare pentru personalul din sistemul de sănătate, iar medicii de familie nu au făcut excepție.  Dacă la începutul anului 2020, pacienții, din teama de a se infecta, refuzau să mai vină în cabinetele medicilor de familie, s-a ajuns ca în anumite perioade de creștere a numărului de infectări, numărul consultaților să se dubleze fața de perioada anterioară apariției virusului Covid-19.

Medicii de familiei au fost nevoiți să trateze și să monitorizeze Covid și post-Covid numeroși pacienți, fapt care s-a dovedit extrem de solicitant din prisma timpului alocat.Medicul Liliana Mihailov a fost nevoită să fie în contact zi de zi cu pacienții săi, mai ales atunci când multe spitale ieșene deveniseră spitale suport Covid.

„Înainte de pandemie aveam o medie de 20-25 de consultații pe zi, acum se păstrează proporția, cu toate că, în perioada în care numărul de infectări a crescut și am avut o pozitivare excesivă de pacienți, am avut și o creștere corespunzătoare a numărului de consultații, s-a ajuns la 38-40, chiar și 45 de consultații pe zi, aici fiind incluse și monitorizările care trebuiau făcute la distanță, care însemnau tot alocare de timp și de resurse din partea medicilor de familie”, a precizat medicul primar de medică de familie Liliana Mihailov.

un medic de familie scrie o reteta

Medicul primar Liliana Mihailov preferă să consulte pacienți față în față

Liliana Mihailov, despre medicina la distanță în pandemie

un medic de familie ofera consultatii la telefon

În timpul pandemiei, persoanele vârstniceau preferat consultațiile prin telefon sau consultațiile față în față

În timpul pandemie Covid-19, pacienții au avut acces limitatla servicii medicale, multora dintre ei le-a fost greu să meargă la spital, indiferent de afecțiunile cu care se confruntau. Din acest motiv, medicii de familie s-au văzut nevoiți să practice medicina la distanță și să comunice cu pacienții la telefon sau pe WhatsApp. Medicul primar Liliana Mihailov declară că preferă să consulte pacienți față în față, să interacționeze cu ei pentru a le putea pune întrebările relevante privitoare la starea lor de sănătate.Cu toate acestea, medicina la distanță se practică și acumcând numărul de cazuri Covid a scăzut.

Medicul ieșean a declarat că pacienților vârstnici le-a fost cel mai greu să se adapteze la noile condiții, aceștia fiind foarte puțin familiarizați cu tehnologia. Astfel, medicii de familie s-au văzut nevoiți să ia legătură și să elibereze acte medicale membrilor familiei pacientului pe care îl aveau în evidență.

„Am fost nevoiți să apelăm la medicina la distanță, încă o facem. A existat un procent extrem de mic de pacienți care au fost extrem de anxioși, au stat acasă cu măștile pe față, cu mănușile în permanență, nu atingeau nimic, se dezinfectau non-stop și nu doreau decât rețete și tratamente la distanță”, a declarat Liliana Mihailov.

Cu toate acestea, celor mai mulți ieșeni nu le-a fost teamă să se prezinte în cabinetele medicilor de familie, iar în anumite perioade numărul de pacienți chiar s-a dublat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *