Prima pagină » Actualitate » Semnal de alarmă tras de medicul Cristian Oancea: „Putem ajunge la 2.000 de cazuri zilnic!“
Semnal de alarmă tras de medicul Cristian Oancea: „Putem ajunge la 2.000 de cazuri zilnic!“

Semnal de alarmă tras de medicul Cristian Oancea: „Putem ajunge la 2.000 de cazuri zilnic!“

31 aug. 2020, 09:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Semnal de alarmă tras de medicul Cristian Oancea. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Timișoara susține că putem să ajungem la peste 2.000 de cazuri de infectări zilnic, după redeschiderea școlilor și restaurantelor.

Medicul spune că și lui, ca părinte, îi este teamă să-și trimită copilul la școală pentru că s-ar putea infecta, și la rândul său ar putea transmite coronavirusul în familie. Ideal ar fi fost ca întâi să apară vaccinul, și apoi copiii să se întoarcă la școală, spune medicul.

„În principiu, și e părerea mea personală, ne așteptăm la un număr crescut de cazuri, mă aștept la peste 2.000 și ceva de cazuri, cred că indicele de transmitere e mult mai mare decât putem noi să identificăm în acest moment. Cert este că sistemul sanitar este pus sub presiune în toată țara, paturile de la ATI se umplu vertiginos și numărul de decese nu este în scădere“, spune Cristian Oancea.

Semnal de alarmă tras de medicul Cristian Oancea: „Sunt mai mulți factori care pot duce la creșterea numărului de cazuri“

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara consideră că atingerea pragului de 2.000 de noi cazuri de infectări cu COVID-19 este generat de mai mulți factori.

„Sunt mai mulți factori care pot duce la creșterea numărului de cazuri. În primul rând începerea școlii, începerea lucrului, oamenii se întorc din concediu, se aglomerează mijloacele de transport în comun, corporațiile și mai este și procesul electoral, iar dacă vom fi responsabili poate reușim să depășim cu bine aceste două luni“, precizează Cristian Oancea.

Începerea anului școlar, un real pericol pentru bunici!

Medicul este de părere că începerea anului școlar ar putea aduce o creștere a numărului de infectări cu COVID-19 în rândul persoanelor în vârstă, deoarece aceștia sunt cei care îi așteaptă pe copii după grădiniță sau după școală. Riscul este foarte ridicat în rândul acestora deoarece foarte mulți dintre ei au comorbidități.

„Gândiți-vă că după școală, copiii sunt așteptați, mai ales în clasele primare și grădiniță de bunici, bunicii prezintă afecțiuni cronice, cam toți părinții noștri, bunicii noștri, sunt cu un grad de risc foarte ridicat. Ne este frică să nu avem o transmitere în rândul vârstnicilor foarte crescută, lucru care va fi devastator pentru toate familiile, să zic așa“, menționează Cristian Oancea.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara susține că infectarea unui copil cu COVID-19 la școală poate aduce virusul în familie și se pot infecta de la el și părinții și bunicii,

„Am temerea în primul rând că chiar dacă copilul se va infecta, va transmite la bunici și după aceea am temerea că mă voi infecta chiar eu. Era bine să fi adus vaccinul și după aceea să începem școala“, mai spune Cristian Oancea.

Sfârșitul perioadei de concedii și începerea școlii

Medicul consideră că sfârșitul lunii august va însemna o reducere a numărului de persoane care merg în concediu, fapt ce va duce la o scădere a numărului de persoane care se testează. În sckimb, aceștia vor reveni la serviciu, crescând astfel riscul de infectare. Acest risc suprapus celui reprezentat de începereea anului școlar.

„Nu o să se mai testeze atât de mulți, pentru că anotimpul de vară s-a încheiat și nu mai merge lumea în concedii, se reîntorc la muncă. Atunci se va compensa cu deschiderea școlilor, cu relaxarea aceasta, care dacă n-o să fim responsabili, ori vom fi în jurul cifrei de 1.500, ori va fi o ușoară creștere până undeva la 2.000 de cazuri. Problema este că din aceste cazuri se selectează și cazurile severe care după aceea vor fi încărcătură pe sistemul de Terapie Intensivă”, a afirmat Cristian Oancea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024