Prima pagină » Actualitate » Semnal de alarmă tras de Emilian Imbri: Apar manifestări noi la cazurile de infectare cu COVID-19
Semnal de alarmă tras de Emilian Imbri: Apar manifestări noi la cazurile de infectare cu COVID-19

Semnal de alarmă tras de Emilian Imbri: Apar manifestări noi la cazurile de infectare cu COVID-19

28 aug. 2020, 11:47,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“, Emilian Imbri, trage un semnal de alarmă în legătură cu apariția uor noi manifestări la persoanele ifnectate cu COVID-19 în ultima perioadă.

Medicul atrage atenția că au apîrut simptomatologii neuropsihiatrice care până acum nu erau evidențiate la pacienții COVID. Aceștia au tulburări de orientare, de exprimare și chiar de echilibru, iar medicii sunt puși în situația de a nu ști cum să-i trateze, scrie Digi24.

„Sunt îngrijorat, nu neapărat de număr, numărul vedeți că este constant – și nu e ușor de gestionat, suntem la limită cu numărul de paturi, din terapie nici nu vorbesc, nu a mai fost un pat liber de câteva luni de zile. Problema e că sunt cazuri ale căror manifestări – nici colegii mei nu au înțeles și nu pricep cum de se ajunge în situația asta”, a declarat Emilian Imbri.

Semnal de alarmă tras de Emilian Imbri: „Au apărut cazuri cu simptomatologie neuropsihiatrică“

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ susține că printre manifestările noi în cazul persoanelor infectate cu COVID-19 se numără și simptomatologia neuropsihiatrică.

„Au apărut cazuri cu simptomatologie neuropsihiatrică, care până acum nu prea a fost evidentă. Au început să apară cazuri – nu sunt multe – în care manifestările sunt neurologice, psihiatrice, devieri de la percepția reală a momentului și a realității, tulburări de echilibru, de exprimare și de orientare și până acum nu prea am auzit. Am vorbit și cu alți colegi din alte spitale, nu prea se înțelege cum se întâmplă fenomenul ăsta”, a precizat Emilian Imbri.

Nu există o medicație stiintifică

Medicul susține că astfel de cazuri nu au fost înregistrate doar în România, ci și în alte țări și că este foarte greu de intervenit, neexistând o medicație științifică pentru aceste cazuri.

„Mai grav e că, nefiind o medicație stiintifică, e foarte greu de intervenit, stai cu mâinile încrucișate și nu știi ce să faci. În acest sens sunt îngrijorat, mi-e teamă că vom fi în situația în care nu știm ce să facem”, a menționat Emilian Imbri.

Aspectul marmorat al pielii

Medicul Mihaela Leventer vorbește despre noi manifestări ale COVID-19. Boala se manifestă prin temperatură înaltă, tuse seacă, respiraţii scurte, dureri musculare. În plus, pot apărea şi simptome digstive, precum dureri abdominale, diaree, greaţă, vomă.

Recent, s-au găsit şi manifestări cutanate prezente la debutul bolii. Medicul Mihaela Leventer vorbește despre semne apar brusc pe piele.

„20% dintre pacienţii cu COVID-19 au şi manifestări cutanate”, spune Mihaela Leventer.

Medicul dermatolog susține că un prim semn de alarmă este aspectul marmorat al pielii, pe care medicii dermatologi îl numesc „livedo reticularis“.

„Există persoane care au un aspect marmorat al pielii, în mod normal. În cazul lor, nu poate fi vorba despre un posibil simptom al COVID-19. Dar dacă pielea își schimbă aspectul, prezintă brusc un desen vascular dantelat, reticulat și vinețiu, este necesar să contactați medicul dermatolog. Aspectul marmorat al pielii se instalează cu precădere la nivelul membrelor inferioare, pe coapse și pe gambe”, precizează Mihaela Leventer.

Atenţie le petele violacee de pe piele!

Medicul dermatolog atrage atenția că un alt tip de manifestare cutanată corelată cu noul coronavirus este pernioza. Aceasta este o afecțiune dermatologică care se manifestă prin apariția unor pete sau inflamații eritemato-violacee, care sunt cauzate, cel mai frecvent, de expunerea la temperaturi scăzute.

„Leziunile provocate de pernioză apar cel mai des pe degetele de la mâini și picioare, pe tălpi și călcâie, pe nas sau urechi. Însă, pot apărea și pe alte zone ale corpului. Fiind o afecțiune asociată cu frigul, cu atât mai mult este un semn de alarmă dacă apare vara”, precizează medicul  Mihaela Leventer.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *