Ieșenii continuă să nu respecte regulile legate de golirea foselor în diverse elemente ale rețelei publice de canalizare în ciuda semnalelor de alarmă trase de către reprezentanții ApaVital. Conform legislației în vigoare a României, o astfel de faptă este considerată contravenție, iar cei vinovații pot fi sancționați cu amenzi de până la 4.000 lei.
Mulți ieșeni evită racordarea la rețeaua publică de canalizare și preferă să golească fosele în diferite elemente ale acesteia.
Extinderea și dezvoltarea sistemului de canalizare are ca scop principal sporirea confortului, iar costurile rezultate, sunt mai mici comparativ cu vidanjarea foselor de stocare a apelor uzate.
Semnal de alarmă tras de către reprezentanții ApaVital Iași: „Există utilizatori care nu s-au racordat la rețeaua publică de canalizare”
Reprezentanții ApaVital anunță că în pofida faptului că în ultimii ani s-au implementat proiecte publice pentru epurarea și colectarea apelor uzate din gospodăriile ieșenilor, oamenii continuă să se abată de la reguli, și își golesc fosele în diverse elemente ale rețelei publice de canalizare, folosindu-se de strategii variate, care le-ar permite fentarea legii și obligațiunilor.
„Comunitățile locale au implementat și executat în ultimii ani proiecte publice de colectare și epurare a apelor uzate provenite din gospodăriile populației și au creat condițiile tehnice necesare pentru conectarea locuințelor la rețelele publice de canalizare. Cu toate acestea, constatăm din practica curentă că există utilizatori care nu s-au racordat la rețeaua publică de canalizare, deși aceasta a fost realizată în zonă, dar își golesc fosa în diverse elemente ale rețelei publice de canalizare, prin diverse improvizaţii”, spun reprezentanții ApaVital.
Directorul Gărzii de Mediu, Gheorghe Bacușcă, a declarat că au fost o mulțime de sesizări de acest gen până la finalele anului trecut, majoritatea de la vecinii persoanelor care încalcă prevederile legale.
„În 2021, au fost sesizări cu privire la cei care au canalizare, dar nu sunt racordați. Au fost efectuate controale, a fost verificată sesizarea respectivă. Este verificată orice fel de sesizare. Oamenii pot primi sancțiuni, în vederea abaterii, a gravității și a împrejurărilor în care s-a comis. Toate abaterile prin felul lor de a fi au un volum de gravitate, pentru că nu se respectă legislația de mediu, iar asta-i foarte important. Am avut solicitări de la cetățeni care ne anunță că vecinii nu respectă regulile, în special în zona Miroslava”, declară Gheorghe Bacușcă.
Ce sancțiuni riscă să primească ieșenii care nu respectă legislația mediului
Oamenii care refuză să se supună prevederilor legale, riscă să ajungă în vizorul celor de la Garda de Mediu. Conform legislației în vigoare a României, o astfel de faptă este considerată contravenție, iar oamenii pot fi sancționați cu amenzi de până la 4.000 lei.
„Procedând astfel, respectivii utilizatori sunt pasibili de sancțiuni aspre, săvârșind abateri prevăzute inclusiv în Legea 241/ 2006, Art. 31 (14) «Utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligația de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înființate, dacă aceștia nu dețin stații de epurare avansată care respectă condițiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural». Legislația în vigoare stabilește astfel de fapte ca fiind contravenții, ce pot fi sancționate de către personalul împuternicit al Gărzii Naționale de Mediu cu amenzi cuprinse între 2.000 lei și 4.000 lei, conform aceleiași legi”, se arată pe pe pagina oficială reprezentanții ApaVital.
Argumentele care stau la baza unei astfel de hotărâri sunt de natură ecologică, legate de confortul utilizatorului, de natură tehnică și de natură socială. Reprezentanții ApaVital face apel la proprietarii foselor septice care nu îndeplinesc condițiile legale specificate, să inițieze procedura de racordare la rețeaua de canalizare pe baza unui contract.
Reprezentanții ApaVital trag un semnal de alarmă pentru toți cetățenii care observă situații suspicioase cu privire la golirea foselor, și îi îndeamnă pe aceștia să anunțe autoritățile și să nu rămână indiferenți la nelegiuirile comise față de mediu și natură.