Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, trage un semnal de alarmă în legătură cu pandemia de COVID-19. Alexandru Rafila a declarat că este foarte posibil să apară al treilea val de infectări.
„Acest tip de infecţii virale, boli infecţioase cu transmitere pe cale respiratorie, evoluează în valuri, fie că discutăm de gripă, fie că discutăm despre infecţia cu noul coronavirus faţă de care nu avem imunitate. Există cam 90%, poate puţin sub 90%, din populaţia României care nu a trecut prin infecţie, deci masa receptivă e foarte mare.
Aşa că în mod natural se întâmplă un ciclu de progres al transmiterii şi de regres al transmiterii, generat pe de o parte de măsurile de sănătate publică, generat de măsurile pe care le ia fiecare individ, dar oamenii obosesc, măsurile de sănătate publică se relaxează şi există o astfel de evoluţie în valuri“, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila: „După valul din primăvară urmează acesta al doilea“
Reprezentantul României la OMS este de părere că este foarte posibil să apară un alt val.
„Am văzut că după valul din primăvară urmează acesta al doilea, care tinde să atingă niveluri mult mai mari decât cel din primăvară, dar acest val a găsit sistemele de sănătate sau majoritatea sistemelor de sănătate mult mai bine pregătite. Este foarte posibil să apară un alt val, probabil în lunile februarie-martie, dar rămâne de văzut dacă amplitudinea lui va fi mai mare sau mai mică. Aici cred că ar trebui să dăm răspunsuri“, a precizat Alexandru Rafila.
Acesta consideră că amplitudinea noului val va depinde foarte mult de modul în care autorităţile şi societatea se vor poziţiona, astfel încât lucrurile să nu fie scăpate de sub control în România, din punct de vedere al sănătăţii şi al funcţionării societăţii în ansamblul ei.
„Până la sfârșitul anului numărul va scădea“
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la organizația Mondială a Sănătății (OMS), a vorbit despre numărul de cazuri COVID-19 din România. Alexandru Rafila susține că până la sfârșitul anului numărul noilor infectări cu SARS-CoV-2 va scădea.
Profesorul Alexandru Rafila avertizează că, dacă măsurile luate nu vor da rezultate și nu se va reuși gestionarea cazurilor, este posibil ca în primăvară să asistăm la o nouă creștere a cazurilor de COVID-19.
Președintele Societății Naționale de Microbiologie, a menționat că există o problemă în privința cazurilor de COVID-19 care nu sunt alocate pe județe, iar acest lucru este periculos.
„Vedem mii de cazuri în fiecare săptămână, despre care se spune că nu sunt alocate unui județ. Nu știu ce înseamnă asta, că nu sunt alocate. Din punctul meu de vedere, dacă nu știu unde este pacientul, nu pot să fac ancheta epidemiologică și lucrul acesta are consecință pentru că nu pot să identific contacții, infecția continuă să se transmită”, a declarat Alexandru Rafila.
Reprezentantul României la OMS spune că este greu de făcut o apreciere supra unei posibile scăderi sau creșteri a numărului de cazuri în următoarea perioadă, tocmai din cauza incapacității de intervenție în zona de sănătate publică.