Prima pagină » Actualitate » Semnal de alarmă tras de Adrian Streinu-Cercel:„ Încă doi ani va trebui să mai facem față coronavirusului!“

Semnal de alarmă tras de Adrian Streinu-Cercel:„ Încă doi ani va trebui să mai facem față coronavirusului!“

22 oct. 2020, 09:02,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș“ din București, trage un semnal de alarmă în legătură cu pandemia de COVID-19. Medicul Adrian Streinu-Cercel este de părere că pandemia va mai dura încă 2 ani iar soluția pentru a face față crizei sanitare este reformarea întregului sistem medical.

„Ar trebui să ne unim în această problemă pentru că pandemia ne învață să ne unim. Toate aceste discursuri care sunt dezbinatoare nu își au rostul în acest moment. Înțelegeți-ne că trecem printr-o muncă de 24/24 din februarie până acum. Nu ne-a scutit nimeni, nu ne-a dat nimeni nicio zi de concediu, nu a făcut nimeni ceva special pentru noi, cei din sistemul sanitar, cei care stăm de dimineața până seara acolo“, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

Adrian Streinu-Cercel: „Toate sistemele sanitare din lume au clacat“

Managerul Institutului „Matei Balș“ din București susține că toate sistemele sanitare din lume au clacat.

„Este foarte incorect să ne gândim să avem un alt tip de sistem sanitar. Toate sistemele sanitare din lume au clacat, să fie foarte clar în acest moment. Nu e nimeni mai deștept decât celălalt în acest moment, toți suntem în aceeași mare problemă: o pandemie! Este pandemia acestui secol și este pandemia pe care o replicăm după pandemia de gripă spaniolă din 1918-1920. Încă doi ani de zile de aici în colo, din păcate, va trebui să facem față, cu bine, dacă, ce să vezi, suntem uniți”, a precizat Adrian Streinu-Cercel.

„În 2023 s-ar putea să respirăm uşuraţi!“

Medicul Adrian Streinu-Cercel a spus că fiind un virus cu răspândire relativ lentă, noul coronavirus se va întinde pe circa doi ani de zile.

„Puteţi să faceţi un calcul simplu coroborat cu populaţia României şi să vedeţi cam în cât timp populaţia României va ajunge să treacă toată prin infecţie. Fiind un virus cu răspândire relativ lentă se va întinde pe circa doi ani de zile. Suntem în 2020, mai puneţi 2021, 2022 şi în 2023 s-ar putea să respirăm uşuraţi“, a adăugat Adrian Streinu-Cercel.

Alexandru Rafila este mai optimist: „Varianta optimă în țara noastră nu este un lockdown“

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a vorbit despre explozia de cazuri de COVID-19 din România, înregistrate în ultimele săptămâni.

Președintele Societății Române de Microbiologie este de părere că varianta optimă în țara noastră nu este un lockdown, ci intervențiile punctuale.

„Varianta optimistă în acest moment o să fie legată de intervenții punctuale. Un lockdown total este împovărător din punct de vedere economic și social. Sunt foarte îngrijorat când văd ce se întâmplă în Cehia. (…) Această creștere s-a întâmplat într-o lună jumate. Am auzit diverse proiecții că situația se va stabiliza, eu cred ca toți ne dorim lucrul acesta. Cred că putem face alegeri dacă numărul de cazuri se va stabiliza şi va începe să scadă”, a menționat Alexandru Rafila.

Întrebat cum se va înţelege cu viitorul său coleg de Parlament, profesorul Alexandru Rafila, care în urmă cu două zile spunea că testarea în masă a populaţiei nu este o soluţie optimă, Adrian Streinu-Cercel a răspuns: „Depinde de ce strategii pui pe hârtie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *