Prima pagină » Local » Semnal de alarmă! Tot mai multe minore de 12-13 ani ajung să nască după ce ascund sarcina de părinți! Părinții află de la medici că fiica a născut

Semnal de alarmă! Tot mai multe minore de 12-13 ani ajung să nască după ce ascund sarcina de părinți! Părinții află de la medici că fiica a născut

18 sept. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Local

Minore de 12-13 ani din Iași au ascuns sarcina timp de 9 luni, chiar sub nasul părinților. Niciun membru al familiei nu a bănuit că acestea ar putea fi gravide. Asistentul social de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași povestește cum au reacționat părinții mamelor minore când au fost anunțați că vor fi bunici

În primele 8 luni ale anului 2020, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași au născut 51 de mame. Dintre acestea, 39 provin din mediul urban și 12 din mediul rural. Medicii spun că este o statistică atipică și asta pentru că, în anii precedenți, cele mai multe mame minore erau înregistrate în mediul rural. Cadrele medicale susțin că minorele povestesc la spital că au rămas însărcinate dintr-o greșeală, din joacă, din încercarea de a-și exploata sexualitatea.

Cum explică specialiștii că minorele au reușit să ascundă timp de 9 luni sarcina de ochii părinților?

La Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași nasc anual zeci de mame minore. Curios este cum, multe dintre acestea la 12-13 ani, reușesc să ascundă de ochii tuturor faptul că sunt gravide. Părinții lor, cei cu care micuțele locuiesc, nu au bănuit nicio secundă că burta lor creștea pentru că erau însărcinate. Reacțiile părinților când află că vor fi bunici sunt uluitoare.

„Fiecare poveste este diferită și fiecare reacție a părinților este diferită. Au fost mulți părinți care nu au știut că minorele sunt însărcinate, chiar dacă locuiau în aceeași casă. Aceștia au avut un șoc când au aflat. Sunt multe motive pentru care părinții poate că nu observă că fiica lor este însărcinată. Mulți muncesc din greu pentru ca cei mici să aibă tot ceea ce le trebuie, sunt obosiți, nu sunt atenți, iar alții pleacă în străinătate. Acești părinți spun că nici măcar nu le-a trecut prin cap că fetele lor sunt însărcinate”, spune Iuliana Zăgan, asistent social la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Ședințe de consiliere pentru părinții care au devenit bunici mai repede decât s-au așteptat

Asistentul social de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, cel care manageriază întrega situație alături de alte instituții competente, spune că unii părinți aleg să-și ia fetele minore acasă, iar alții pleacă fără să se uite înapoi. După câteva săptămâni, revin la maternitate și spun medicilor că s-au răzgândit și că o vor lua pe fiica lor acasă, împreună cu nou-născutul.

„Avem părinți care, după ce au aflat că au devenit bunici, aleg să-și ia fata acasă, împreună cu bebelușul. Alții au nevoie de mai mult timp de gândire. Lasă mama minoră în spital, merg acasă și revin la câteva zile și spun că s-au răzgândit. Este și pentru ei un impact emoțional extrem de mare și asta mai ales pentru părinții care nici nu au bănuit că fetița minoră a fost însărcinată și că de curând a devenit mămică. Părinții au nevoie să fie și ei ascultați, să fie înțeleși, să fie consiliați de către un specialist. De multe ori mă regăsesc în postura de a-i ajuta să-și găsească echilibrul după ce au primit vestea că vor fi bunici”, mai spune Iuliana Zăgan.

Asistent social: „Mulți părinți îmi spun că și-ar fi dorit ca fiica lor să termine mai întâi școala, să se logodească, să se casătorească, iar mai apoi să aibă un copil”

Părinții minorelor sunt anunțați de către angajații spitalului că fiica lor a devenit mamă. Mulți ajung în ropote de plâns la spital, alții se conformează mai repede și acceptă situația, dar sunt și cazuri în care părinții au nevoie de consiliere. Aceștia își explică durerea specialiștilor.

„Mulți părinți îmi spun că și-ar fi dorit ca fiica lor să termine mai întâi școala, să se logodească, să se casătorească, iar mai apoi să aibă un copil. Nu este ușor pentru un părinte să știe că fiica lui minoră a devenit mamă înainte de a-și termina studiile sau înainte de a parcurge un drum firesc al lucrurilor. În ultimii ani nu prea am avut situații în care părinții minorelor să refuze categoric să le ia acasă și să le îngrijească.

În situația în care părinții aleg să nu ia minora acasă, colaborăm cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului, care ne va ajuta să găsim cea mai bună soluție pentru îngrijirea mamei și a copilului ei. Unele situații sunt extrem de provocatoare, te ostenesc, dar în aceste momente noi lucrăm și cu alte instituții alături de care căutăm cele mai bune variante de soluționare a situației”, încheie Iuliana Zăgan, asistent social la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`