Prima pagină » Local » Semnal de alarmă privind deficitul de bioingineri la Iași! Vlad Dafinescu: „Ne trebuie patru oameni acum!”

Semnal de alarmă privind deficitul de bioingineri la Iași! Vlad Dafinescu: „Ne trebuie patru oameni acum!”

09 sept. 2022, 02:05, 5 ,
Roxana Tituleac în Local

Vlad Dafinescu, de la Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu“ din Iași, vorbește despre deficitul de bioingineri. Personalul medical al unității încearcă să se descurce cu doar doi bioingineri, însă, în momentul de față ar mai fi nevoie de încă patru. Pe viitor se va mai dori o suplimentare, căci spitalul se va extinde.

Vlad Dafinescu, doctor în științe și bioinginer în cadrul Spitalului de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iași, vorbește despre deficitul de bioingineri în unitatea medicală în care activează. Situația este una complicată deoarece bioinginerii deja existenți simt nevoia unei completări de personal de patru oameni pentru o mai bună funcționare a spitalului.

„Ne trebuie patru oameni acum!”, spune Vlad Dafinescu. Însă, în această situație, nu se află doar respectiva unitate medicală de neurochirurgie sau Iașul, în general, ci întreaga țară.

Vlad Dafinescu

Vlad Dafinescu a declarat că este nevoie de încă patru bioingineri la Spitalul de Neurochirurgie Iași

Vlad Dafinescu, despre deficitul de bioingineri la Iași și cauzele acestuia

Bioingineria este un domeniu care îmbină principii matematice, fizice, chimice și inginerești pentru studiul biologiei și, implicit, al medicine, oferind absolvenților o paletă diversificată de domenii în care pot activa. De exemplu, unii bioingineri preferă să lucreze în cercetare, în vânzări de medicamente sau chiar de aparatură medicală. Însă, puțini sunt cei care aleg o carieră în spitalele de stat din considerente financiare sau pentru că responsabilitatea este una foarte mare, mai ales dacă este vorba de operarea unei tumori cerebrale.

„Sunt anumite părți care țin de responsabilitatea ta. Și este extrem de important ca totul să fie perfect. Noi nu ne permitem să greșim, iar unii oameni nu își permit să își asume această responsabilitate”, declară Vlad Dafinescu.

Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” Iasi

Unitatea medicală este implicată într-un proiect de dezvoltare, mai exact se va extinde cu încă un corp de spital

Odată cu nivelul ridicat de responsabilitate vin și cerințele unității spitalicești, căci cei interesați de o astfel de carieră trebuie să muncească mult și să dețină cunoștințe pe măsură. Desigur, Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” Iași a încercat să angajeze bioingineri, însă puțini au corespuns cerințelor postului.

„Depinde foarte mult de inginer. Ingineri sunt, cam într-o zi îi trimit acasă… Dacă găsesc pe cineva cu care să am ce discuta, cam într-o săptămână deja intră în sala de operație, iar pregătirea, vă spun de la ultimul caz pe care am reușit să îl angajez, în doua luni jumătate-trei l-am lăsat singur”, precizează bioinginerul.

cadre medicale intr-un cabinet de neurochirurgie

Importanța bioinginerilor în componența echipei medicale, mai ales în intervențiile neurologice și neurochirurgicale, este incontestabilă

Cum se descurcă personalul medical de la Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” Iași

Întrebat de reporterii BZI despre felul în care este gestionată lipsa de bioingineri din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” Iași, Vlad Dafinescu a recunoscut că situația nu este una bună. „Este foarte, foarte, foarte, foarte greu!”, spune acesta. În momentul de față, în unitatea spitalicească există doar doi bioingineri, iar un supliment de patru persoane ar fi un lucru cu adevărat benefic.

Din nefericire, nici viitorul nu se anunță a fi mai promițător, deoarece instituția este implicată într-un proiect de dezvoltare, mai exact se va extinde cu încă un corp de spital. Acest lucru va presupune încă un bloc operator în cadrul căruia, desigur, va exista un personal medical. Prin urmare, va fi nevoie și de această dată de bioingineri care trebuie să fie deja bine pregătiți. Aceștia vor urma să treacă printr-un proces de selecție, iar cei aleși vor fi supuși unei perioade de acomodare.

o persoana intr-un laborator care tine in mana un instrument pe niste circuite

Bioingineria îmbină principii matematice, fizice, chimice și inginerești pentru studiul biologiei și, implicit, al medicinei

„Îmi este foarte greu mie să îi aleg, și, da, momentan îmi trebuie patru oameni”, mărturisește Vlad Dafinescu.

Astfel, felul în care a vorbit Vlad Dafinescu despre deficitul de bioingineri este un semnal de alarmă și un aspect care nu trebuie scăpat din vedere. Odată cu tehnologizarea rapidă a medicinei, importanța bioinginerilor în componența echipei medicale, mai ales în intervențiile neurologice și neurochirurgicale, este incontestabilă.

Comentarii
  • Daca nu puteti angaja din cei care termina Biongineria inseamna ca sunt slab pregatiti? Sau ca nu depuneti niciun efort sa-i pregatiti pentru ceea ce doriti sa-i angajati?

  • Va trebuie ingineri electroniști specializați pe electronică medicala cu experiență în întreținerea aparaturii medicale. Nu ai treabă cu ‘biologia’ aia e treaba personalului medical. El trebuie să știe cum se aplica un electrod pe pacient. Asta învață în școala.

  • Bioinginerii din ziua de astazi nu stiu cate urechi au.
    Inginerii cu vechime si experienta in domeniu sunt platiri in privat cu sume intre 2500-4000Euro
    la stat nu vine nimeni pe 2900 lei net, in conditiile in care doar facturile la gaz si curent ajung la 1100-1200 pentru un apartament cu 2 camere.
    trezitiva si mariti salariile la cei care TIN SPITALELE FUNCTIONALE.
    La IRO a plecat deja unul in privat si va mai urma si la alte spitale …
    o bataie de joc mai mare ca in spitale nu exista fata de specialisti

  • Un bioinginer.

    Mâine mă prezint la spital. Am terminat bioingineria in 2002 printre primii. Am ceva șanse să mă angajați dacă nu am relații și bani? Va spun eu că nu. Tot cei care sunt piloși și cu bani au întâietate.

  • La fel este si la Arcadia. Salarii mici.
    Platiti foarte slab, bioinginerii se orienteaza spre alte oportunitati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *