Prima pagină » Local » Semnal de alarmă al meteorologilor: Norul de praf alb care a acoperit Iaşul conține și fum de la bombardamentele rusești din Ucraina
Semnal de alarmă al meteorologilor: Norul de praf alb care a acoperit Iaşul conține și fum de la bombardamentele rusești din Ucraina

Semnal de alarmă al meteorologilor: Norul de praf alb care a acoperit Iaşul conține și fum de la bombardamentele rusești din Ucraina

25 aug. 2022, 13:12, 2 ,
în Local

Un nor de praf alb nemaiîntâlnit a cuprins Iaşul, dar şi zona de nord-est a României, în ultimele două zile. Meteorologii susțin acum că o parte din acesta provine și din zonele de conflict din Ucraina.

Conf. dr. Lucian Sfîcă a precizat că norul de praf alb conține doze mici de rezultante din incendiile asociate războiului din Ucraina.

Norul de praf alb care a acoperit Iaşul conţine fum de la bombardamentele din Ucraina

O postare online a Meteo Moldova, a publicat informații legate de norul de praf alb care a cuprins Iaşul, dar şi mai multe localități din nord-estul țării. Conform precizărilor meteorologilor, aerul din localitățile afectate de acest fenomen neanunțat este poluat și cu fum provenit de la bombardamentele invaziei rusești în Ucraina.

„Imaginea satelitară MODIS Terra din cursul acestei dimineți ne arată că transportul de praf continuă în regiunea noastră. Mai mult, condițiile de circulație atmosferică vor face ca acest fenomen să persiste, cu alternanțe, și în zilele următoare, dar cel mai probabil cu o intensitate diminuată față de cea înregistrată ieri”, a menționat conf. dr. Lucian Sfîcă.

Vestea bună anunţată de meteorologi asupra norului de praf alb este că acesta s-a redus semnificativ în timpul nopții.

„Interesul mare pentru acest fenomen a fost dat evident de desfășurările geopolitice în curs la est de România. Așa cum am spus de ieri, în mod cert, în norul de praf de ieri am avut cu siguranță și doze mici de rezultante din incendiile asociate războiului din Ucraina. Doar că aceste mici suspensii au ajuns și ajung în regiunea țării noastre de la începutul războiului atunci când sunt condiții favorabile de circulație atmosferică, adică circulație atmosferică dinspre est, fără ca să le remarcăm. De altfel, pe imaginile satelitare detaliate se poate vedea cum la est de norul enorm de praf discutat mai sus există transport de fum din surse de incendiu punctuale de la sol”, se adaugă în comunicat.

De asemenea, amintim faptul că în fiecare an ne confruntăm cu cel puțin două episoade de praf saharian care ajunge în România, adus de curenții din Nordul Africii.

Lucian Sfîcă, despre norul de praf alb

Specialiștii ieșeni susțin că o parte din norul de aer poluat provine și din zonele de conflict din Ucraina:

„Unul din punctele acestea este situat chiar în zona centralei nucleare de la Zaporojie, mult discutată în ultimul timp. Un alt incendiu major se manifesta în zona Donețk, iar un altul se găsește la mijlocul distanței dintre cele două. Pe imagine se poate vedea totuși că panașul de fum al acestor incendii se disipă la o distanță de câțiva zeci de km de sursă, fiind orientat de circulația atmosferică, spre vest. Spre deosebire de aceste surse punctuale, transportul de praf este unul cu extindere mult mai mare, ceea ce indică originea lui naturală”, se menționează în comunicatul amintit.

De altfel, Agenția pentru Protecția Mediului Iași a făcut o informare privind evoluţia nivelului concentraţiilor la indicatorul PM10 măsurat in staţiile de monitorizare din cadrul reţelei automate de către APM Iaşi începând cu data de 23.08.2022.

În acest sens, menționăm că toți cei interesați pot urmări în timp real calitatea aerului prin pagina web www.calitateaer.ro. Aici, doritorii pot vizualiza informații actualizate orar, aflate în curs de validare și certificare.

Reiterăm faptul că meteorologii au anunțat că norul de praf alb care a acoperit Iaşul conține și fum de la bombardamentele rusești din Ucraina.

Comentarii
  • un cetățean

    Copacii mari și umbroși, care au fost măcelăriți și pt.care ni se inoculează o adevărată ură, ar fi fost de mare folos zilele acestea, mai ales pentru sănătatea noastră, a tuturor, indiferent dc.locuim la bloc sau la casă…plantați copaci din soiuri locale, domnule primar…avem nevoie de aer curat filtrat de copaci, avem nevoie de oxigenul dat de arborii mari, avem nevoie de filtrarea eliminarea dioxidului de carbon făcută de copacii din bătrâni…avem nevoie de parcuri din arbori pt.a respira fără măști…oricât ați promova mersul fără mașini, nu va exista aer curat fără arborii mari, așa cum erau cei de pe bulevardul Copou…sau cei de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfântu…

  • Basinile lui Zelenschi liderul lumii poluează toxic aerul. Îl doare nicăieri de Ucraina si de toate tarile. Ucraina cere doar sa fie ajutata si apoi la revedere prostilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025