Prima pagină » Sanatate » Semințe de schinduf: Ce beneficii au și unde se găsesc?

Semințe de schinduf: Ce beneficii au și unde se găsesc?

12 ian. 2022, 13:54,
în Sanatate

Semințele de schinduf au numerose beneficii pentru sănătate. Au proprietăți expectorante, emoliente, antiinflamatoare, diuretice, cicatrizante, dar și cardiotonice. Iată unde se găsesc.

Schinduful (Trigonella foenum-graecum) este o plantă erbacee anuală, cunoscută și sub numele de molotru, sfândig, fenugrec și sfunduc. Rădăcina acestei plante este pivotantă, iar tulpina are între 30 și 70 de centimetri, fiind dreaptă, cu fistule și goală pe interior. Frunzele prezintă o margine ușor dințată și sunt trifoliate, ascuțite și pețiolate. Florile sunt dispuse la subsoara frunzelor, sunt papilonate, cu petale de culoare galbenă sau ușor liliachie. În privința fructelor, acestea cresc sub forma unor păstăi drepte sau curbate, conținând 10-15 semințe comprimate, de culoare brun-roșcată, potrivit paradisverde.ro.

Schinduful înflorește în lunile iunie, iulie și august.

floare de schinduf

Schinduful este o plantă erbacee anuală, cunoscută și sub numele de molotru, sfândig, fenugrec și sfunduc.

Semințe de schiduf: Unde se găsesc și ce proprietăți terapeutice au

Schinduful crește sălbatic prin semănături din vâlcele uscate și luminoase. Se cultivă în zonele din sudul țării, mai ales în Bărăgan și Dobrogea. Semințele pot fi găsite în plafare sau în magazinele specializate. Se folosesc sub formă de ceai din pulbere de seminţe sau pulberea de seminţe luată ca atare.

Semințele de schinduf se utilizează în scop terapeutic, recoltându-se la maturarea păstăilor ( în lunile iulie și august). Acestea sunt cunoscute pentru proprietățile lor expectorante, emoliente, antiinflamatoare, diuretice, cicatrizante, stimulente digestiv, galactogene, afrodiziace, cardiotonice, hipoglicemiante, tonice, reconfortante și răcoritoare.

Se pare că schinduful este utilizat încă de acum 4000 de ani, fiind o plantă ce menține tinerețea biologică, aducând, în același timp, vigoare. Chinezii sunt de părere că această plantă este secretul tinereții veșnice.

De precizat este că schinduful este contraindicat în sarcină, deoarece poate declanșa contracții uterine. În plus, persoanele care suferă de diabet, au voie să utilizeze schinduf, însă doar în doze mici și sub supravegherea unui medic. Planta scade nivelul glicemiei, iar în cazul în care este urmat un tratament pentru diabet, este necesară schimbarea dozajului acestuia.

schinduf plantat în pământ

Semințele de schinduf se utilizează în scop terapeutic, recoltându-se la maturarea păstăilor ( în lunile iulie și august).

Cum pot fi utilizate semințele de schinduf?

Schinduful poate fi benefic atât intern, cât și extern. Pentru uz intern, semințele de schinduf stimulează pancreasul, stimulează digestia și pofta de mâncare, luptă împotriva cancerului hepatic și a viermilor intestinali, reglează colesterolul, te scapă de celulită, luptă împotriva asteniei psihice, a anemiei și a rahitimsului. În plus, sunt ideale în cazul în care te confunți cu astm bronșic, tuberculoză, friguri, hipertensiune arterială și vaginite. Sunt un real ajutor în cazul disfuncțiilor erectile și în stimularea lactației.

Pentru uz extern, semințele de schinduf se folosesc în caz de răni deschise la picioare, bube, plăgi, abcese, acnee, furunculi, bătături, contuzii și inflamații bucale.

De asemenea, semințele sunt perfecte pentru condimentarea fripturilor și pentru aromatizarea brânzeturilor. O altă utilizare a semințelor de schinduf este reprezentată de fierberea acestora în lapte de soia. Aceasta poate constitui o gustare foarte hrănitoare și sățioasă.

semințe de schinduf pe un fundal alb

Pentru uz extern, semințele de schinduf se folosesc în caz de răni deschise la picioare, bube, plăgi, abcese, acnee, furunculi, bătături, contuzii și inflamații bucale.

Bugetul.ro
40.000 de români au semnat contract pentru casele la 35.000 de euro. După luni bune, George Simion a spus și ce se alege de programul promis cetățenilor
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
a1.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Playtech.ro
Nicușor Dan vrea să rupă tradiția președinților de până acum. Unde ar putea locui dacă va câștiga alegerile
observatornews.ro
Fiul de 3 ani al lui Ionel Ganea, în stare extrem de gravă după accidentul provocat de tatăl său. Martorii spun că tragedia era inevitabilă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Alegerile prezidențiale din 18 mai, anulate din cauza unui blackout
Playtech.ro
De ce să nu conduci cu 140 de km/h pe autostradă? Detaliul la care şoferii nu se gândesc niciodată
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Halep și-a deschis un nou hotel în Mamaia Nord. Prețul EXTREM de MIC cerut pe o noapte. Oricine poate sta aici!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Doamne! Dana Rogoz a dat MAREA VESTE pe rețelele sociale! Nimeni NU se aștepta
redactia.ro
Momente romantice între George Simion și soția sa la prima dezbatere prezidențială. Cei doi au oferit imaginile serii
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`