Prima pagină » Sanatate » Semințe de pin – Contraindicații și beneficii

Semințe de pin – Contraindicații și beneficii

27 iun. 2024, 10:30,
BZI.ro, în Sanatate

Multe persoane consumă semințe de pin, însă există contraindicații în ceea privesc unele cazuri, pentru unele categorii de persoane. Beneficiile consumului sunt numeroase, însă trebuie avut în vedere faptul că există și câteva aspecte negative.

Semințe de pin – Contraindicații

Semințele de pin au un conținut ridicat de calorii, astfel nerespectând o dietă echilibrată, consumul excesiv poate duce la creșterea în greutate. Un alt dezavantaj este conținutul de vitamina K din semințe, care poate influența negativ acțiunea tratamentelor cu rol anticoagulant.

Un alt aspect de luat în considerare vizează persoanele cu alergii. Unele persoane pot fi alergice la anumite nuci, semințe sau polenul pinului, astfel, înainte de consum, ar fi indicat un consult cu medicul. Consumul de semințe de pin de către persoanele alergice poate duce la erupții cutanate și umflături.

Totuși, semințele de pin au mai multe beneficii decât dezavantaje. Ele sunt bogate în vitamine, minerale și grăsimi importante pentru inimă. Echilibrul grăsimilor sănătoase, proteinelor și fibrelor dintr-o porție moderată de semințe de pin poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge, la gestionarea diabetului și la susținerea sănătății inimii.

Vitaminele și substanțele pe care le conțin sunt: vitaminele A si B, tocoferoli și acid ascorbic (vitamina C), vicasol, rașini și uleiuri esențiale, pinen, limonen, cadinena și borneol, taninuri, fitoncide și amidon, acid oleic.

Utilizări ale semințelor de pin

Semințele de pin pot fi consumate sub formă de gustare sau integrate în diferite tipuri de mâncare. La achiziționare, este important de văzut dacă acestea sunt proaspete. Sau puteți să le luați direct din pădurile de conifere, dacă aveți posibilitatea. Ulterior, acestea pot fi depozitate în frigider sau congelator.

Acestea sunt câteva metode de consumare a acestora: amestecă semințele cu brânză, usturoi, busuioc, brânza și ulei de măsline pentru a face sosul de pesto, presară semințele de pin într-un iaurt cu fructe și cereale integrale, adaugă-le în forma cruda sau prăjită în salate, folosește semințele de pin pentru a face hummus de casă, adaugă-le în preparatele de legume, cum ar fi conopida prăjită, broccoli sau fasolea verde.

Semințele de pin pot susține sănătatea inimii prin acidul pinolenic care este un acid gras polinesaturat regăsit exclusiv în uleiul din semințele de pin. Acesta ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

De asemenea, pot îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge, prin scăderea nivelului de glucoză din sânge. Acestea asigură și senzația de sațietate prin combinația de fibre, proteine și grăsimi sănătoase pe care o conține.

Semințele de pin sunt o bună sursă de Omega-3, astfel ajutând la susținerea sănătății creierului. Prin conținutul ridicat de vitamina B1, ajută la combaterea simptomelor depresiei sau a situațiilor de stres. Pot, totodată, să aibă efect de anti-îmbătrânire prin antioxidanții săi care previn distrugerea pielii noastre.

Conținutul de vitamine E, potasiu, magneziu, zinc și fier îmbunătățesc sistemul imunitar. Consumul de semințe de pin contribuie și la sănătatea ochilor, în mod special la cataractă și degenerescența maculară.

În ciuda numeroaselor beneficii, anumite categorii de persoane menționate trebuie să fie foarte atente la consumul de semințe de pin, contraindicațiile putând fi foarte deranjante și cel mai bine, de evitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *