Prima pagină » Titlurile zilei » Șeful unei brutării din Iași a blocat construirea unui bloc în centrul Iașului! După ce autorizația a fost anulată, s-a asociat cu dezvoltatorul imobiliar. Patronul Xenopol Zaharia a refuzat să explice șantajul – FOTO

Șeful unei brutării din Iași a blocat construirea unui bloc în centrul Iașului! După ce autorizația a fost anulată, s-a asociat cu dezvoltatorul imobiliar. Patronul Xenopol Zaharia a refuzat să explice șantajul – FOTO

14 aug. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Patronul brutăriei Afer a devenit asociat într-un proiect imobiliar, după ce inițial l-a contestat. Xenopol Zaharia a refuzat dialogul cu reporterii „BZI”. Comisia formată din arhitecți analizează inițiativa formulată de patronul ieșean și basarabenii de la Zinan Investment

Combinație imobiliară cu iz de șantaj. Implicați în această afacere sunt dezvoltatori din Republica Moldova, dar și patronul brutăriei Afer SRL, de pe șoseaua Arcu, din Iași. Povestea a început în 2017. Inițial, firma Zinan Investment Group SRL, condusă de basarabeni, a cumpărat un teren de 2.182 metri pătrați chiar în spatele fostei săli Voința, pe șoseaua Arcu, nr.8. Societatea avea la dosar toate actele necesare: Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat în 2016 în Consiliul Local și parafa fostului arhitect-șef Constantin Duțu, pentru un bloc de locuințe cu șase etaje. După, intră în joc Xenopol Zaharia, patronul societății Afer SRL. Brutăria funcționează chiar lângă amplasamentul basarabenilor. Supărat că nimeni nu i-a cerut acordul, a atacat în instanță proiectul moldovenilor.

Între timp, dezvoltatorii erau disperați să obțină autorizația de construire. Nu de alta, dar judecătorii de la Tribunalul Iași trebuiau să se pronunțe pe data de 5 septembrie 2017. Culmea, cu o zi înainte, pe data de 4 septembrie, Primăria Iași emite convenabil autorizația de construire. Ulterior, procesul a continuat, iar moldovenii de la Zinan Investment Group SRL s-au apucat să construiască. În edițiile anterioare ale „BZI” a fost prezentată situația afaceristului Petru Abătăcesei care nu mai poate construi în zona Copou, după ce a fost reclamat de vecini.

Patronul brutăriei obține anularea autorizației de construire, iar apoi devine asociatul basarabenilor

În 2019, la Curtea de Apel Iași, Xenopol Zaharia obține o hotărâre definitivă. Lucrările au fost stopate, iar actele administrative au fost anulate, de la hotârârea de Consiliu Local până la autorizația de construire. Recent, lucrurile iau o întorsătură neașteptată. La Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), Zinan Investment Group SRL inițiază din nou proiectul de pe șoseaua Arcu, cu speranța că va intra în legalitate. Culmea, în proiect apare ca asociat chiar Afer SRL, care a contestat proiectul. Reporterii „BZI” au stat de vorbă cu directorul Afer, dar acesta a refuzat să ofere vreo explicație.

„Nu este treaba mea. Domnul Zaharia este plecat în străinătate, se întoarce în septembrie”, a declarat directorul Nicolae Bălțatu.

Într-un final, reporterii „BZI” au reușit să-l contacteze pe Xenopol Zaharia. Când a fost întrebat despre motivele care au condus la formarea acestei asocieri, afaceristul a închis telefonul.

„Da, spuneți (răspunde când este menționat numele afaceristului- n.r.). Nu este domnul Zaharia”, a declarat bărbatul.

În următoarea perioadă, CTATU urmează să se pronunțe în privința proiectului. De precizat că Zinan Investment Group SRL este deținută de Andrei Zincenco, Nicolai Zincenco, Ludmila Zincenco și Alexandr Zincenco. Firma nu a declarat o cifră de afaceri importantă, ci doar datorii ce depășesc nivelul de 10 milioane de euro. De precizat că dezvoltatorii intenționau să ridice 11 etaje.

Afaceriștii basarabeni au cheltuit o grămadă de bani pe un teren ce nu poate fi utilizat

Numele basarabenilor de la Zinan Investment apare și într-o tranzacție din centrul Iașului. Au cumpărat un teren de 2.495 de metri pătrați situat pe bulevardul Independenței, pe amplasamentul fostei piețe Dimitrov. Prețul a fost de 1.250.000 de euro. Pe terenul menționat nu pot fi ridicate clădiri de birouri sau apartamente. Asta, pentru că sunt studii care arată că în urma săpăturilor ar ieși la iveală ruine ce trebuie conservate, conform legii.

În trecut, și omul de faceri Gabriel Surdu era asociat pentru valorificarea terenului, dar ulterior a renunțat la înțelegerea cu proprietarii evrei. Alecsandr Zincenco a achitat terenul în două rate. Acum, parcela ultracentrală este împrejmuită și folosită ca parcare. Inițial, proprietarii evrei doreau să construiască un turn care să fie legat de alt turn prin intermediul unei pasarele. Recent, la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) a fost vizat proiectul pentru amenajarea unei parcări cu plată. Basarabenii vor să înființeze 130 de locuri de parcare, cu barieră și taxare automată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025