Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Seful Moderna: vaccinul anti-COVID-19 ofera protectie pentru cativa ani
Seful Moderna: vaccinul anti-COVID-19 ofera protectie pentru cativa ani

Seful Moderna: vaccinul anti-COVID-19 ofera protectie pentru cativa ani

07 ian. 2021, 13:36,
în Sanatate

Vaccinul COVID-19 mARN al Moderna va oferi probabil protectie de pana la cativa ani, a declarat directorul executiv, chiar daca sunt necesare inca mai multe date pentru a face o evaluare definitiva.

Compania de biotehnologie din SUA, care a uimit lumea anul trecut, venind cu un vaccin impotriva bolii cauzate de noul coronavirus in doar cateva saptamani, a primit miercuri aprobarea Comisiei Europene.

Avand in vedere ca dezvoltarea vaccinurilor necesita de obicei ani, durata de protectie a vaccinurilor COVID-19 este o intrebare persistenta pentru oamenii de stiinta si autoritatile de reglementare.

„Scenariul de cosmar care a fost descris in mass-media in primavara cu un vaccin care functioneaza doar o luna sau doua este, cred, de ignorat”, a declarat Stephane Bancel, CEO al Moderna, la un eveniment organizat de grupul de servicii financiare Oddo BHF.

„Dezintegrarea anticorpilor generata de vaccin la oameni scade foarte incet (…) Credem ca va exista protectie potential pentru cativa ani.”

Bancel a adaugat ca compania sa era pe cale sa demonstreze ca vaccinul sau va fi eficient si impotriva variantelor de coronavirus observate in Marea Britanie si Africa de Sud.

Vaccinul Moderna anti-Covid-19, aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) autorizează utilizarea vaccinului Moderna împotriva Covid-19 în Uniunea Europeană. Confruntat cu o creștere a numărului de noi contaminări, Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) s-a întrunit marți, 5 ianuarie, la Amsterdam (în loc de 12 ianuarie, data anunțată inițial).

„AEM a recomandat acordarea unei autorizații condiționate de introducere pe piață pentru vaccinul Moderna, în scopul prevenirii bolii provicate de noul coronavirus la persoanele cu vârsta peste 18 ani. Acest lucru va asigura cetățenii UE că vaccinul îndeplinește standardele UE și pune în aplicare garanțiile, controalele și obligațiile care stau la baza campaniilor de vaccinare la nivelul UE”, se poate citi într-un comunicat de presă publicat pe 6 ianuarie.

După vaccinul Pfizer-BioNTech, acesta este al doilea vaccin căruia AEM i-a acordat autorizație temporară de introducere pe piață.

Acest ser a fost aprobat începând cu 18 decembrie de către Food and Drug Administration din Statele Unite. Are o rată de eficacitate de 94,1% (comparativ cu 95% pentru vaccinul Comirnaty de la Pfizer-BioNTe) și trebuie inoculat în două doze de 100 μg, administrate în braț, la o distanță de 28 de zile. Mai presus de toate, are avantajul de a putea fi păstrat la -20°C (față de -80°C pentru vaccinul Pfizer-BioNTech).

„Acest vaccin ne oferă un alt instrument pentru a depăși situația de urgență actuală”, a spus Emer Cooke, director executiv al EMA. La fel ca în cazul tuturor medicamentelor, vom monitoriza îndeaproape datele privind siguranța și eficacitatea vaccinului pentru a asigura protecția continuă a populatiei UE. Activitatea noastră va fi întotdeauna ghidată de dovezi științifice și de angajamentul nostru de a proteja sănătatea cetățenilor UE.”

Efectele secundare ale vaccinului

Efectele secundare legate de acest vaccin au fost „în general ușoare sau moderate și s-au îmbunătățit la câteva zile după vaccinare”, spune autoritatea de reglementare europeană. Principalele efecte secundare sunt: ​​durere și umflături la locul injectării, oboseală, frisoane, febră, ganglioni limfatici umflați sau sensibili sub braț, cefalee, dureri musculare și articulare, greață și vărsături

„Siguranța și eficacitatea vaccinului vor continua să fie monitorizate pe măsură ce acesta este utilizat în UE, prin sistemul de farmacovigilență al UE și studii ulterioare ale companiei și autorităților europene”, conchide Agenția Europeană pentru Medicamente.

În ceea ce privește vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea din Oxford, acesta nu ar trebui să primească autorizație în UE înainte de sfârșitul lunii ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 decembrie 2024
30 decembrie 2024