Prima pagină » Actualitate » Șeful informațiilor franceze a fost demis pentru că nu a prezis invazia rusă

Șeful informațiilor franceze a fost demis pentru că nu a prezis invazia rusă

31 mart. 2022, 07:33,
în Actualitate

Șeful serviciilor de informații militare franceze, generalul Éric Vidaud, va fi demis din funcție pentru că a ignorat posibilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina, a informat joi presa franceză. Citând o sursă internă la Ministerul Forțelor Armate, presa locală l’Opiniona spus că generalul Vidaud a fost demis pe motive de „informații insuficiente” și „lipsa de stăpânire a subiectelor”.

Pe de cealaltă parte pare că americanii le-au luat-o înainte francezilor. Serviciile secrete americane au prezis invazia rusească. Chiar și ucrainienii au prezis acest lucru. De exemplu un general ucrainean a spus data la care va ataca Vladimir Putin.

Șeful informațiilor franceze a fost demis

Înainte de a fi numit șef al DRM în vara anului 2021, generalul Vidaud a comandat operațiuni speciale (COS). Numirea lui fusese deja complicată, după ce a fost anterior în mai multe funcții. Potrivit unei alte surse militare intervievate de AFP, care a cerut şi anonimatul, plecarea oficialului de rang înalt a făcut obiectul unor zvonuri în ultimele zile în armată. S-a vorbit însă că i se va da un alt loc de muncă, ceea ce până la urmă nu ar fi fost cazul.

În această funcție a fost numit vara trecută generalul Vidaud, din cadrul Comandamentului Operațiuni Speciale (COS). Una dintre faptele sale de arme a fost neutralizarea, la 3 iunie 2020, a lui Abdelmalek Droukdel, liderul Al-Qaida din Magrebul Islamic, ucis în timpul unei operațiuni desfășurate în nordul Mâli de forțele franceze.

Franța a primit informații greșite

La începutul lunii martie, la scurt timp după invadarea Ucrainei de către forțele ruse, șeful Statului Major al Apărării, generalul Thierry Burkhard, admitese în Le Monde diferențele de analiză dintre francezi și americani cu privire la problema unei posibile invazia Ucrainei.

” Americanii au spus că rușii vor ataca, au dreptate. Serviciile noastre au crezut mai degrabă că cucerirea Ucrainei va avea un cost monstruos și că rușii au alte opțiuni” pentru a-l doborî pe președintele Volodimir Zelenski, recunoscuse el.

De altfel, americanii au obținut informații de foarte bună calitate cu privire la pregătirile rusești și hotărâseră, cu câteva săptămâni înainte de invazie, să publice o parte din acestea în încercarea de a pune presiune asupra președintelui rus Vladimir Putin.

„Informațiile americane au întrecut măsura și au folosit informațiile ca mijloc de presiune. Aceasta marchează revenirea informațiilor ca pârghie pentru comunicarea politică”, a declarat Alexandre Papaemmanuel, profesor la Institutul de Studii Politice, pentru AFP (IEP) la Paris și specialist în informații. .

„Franţa face acelaşi lucru. Spune pe plan intern, în cadrul comunităţii şi restului lumii, că a eşuat”, a adăugat el. El consideră însă că DRM-ul nu poate fi singurul de vină și că suferă în special de resurse insuficiente, de o problemă de imagine și de organizarea proastă a serviciilor.

Generalul Jacques de Montgros i-ar putea succeda lui Eric Vidaud în funcția de șef al informațiilor militare. Cu toate că șeful informațiilor franceze a fost demis este de așteptat ca Franța să-și dorească consolidarea serviciilor secrete mai ales în contextul războiului informațional și clasic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *