Prima pagină » Razboi în Ucraina » Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, va lua în considerare „toate posibilităţile legale” pentru a obliga Rusia să plătească pentru distrugerea Ucrainei

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, va lua în considerare „toate posibilităţile legale” pentru a obliga Rusia să plătească pentru distrugerea Ucrainei

02 dec. 2022, 09:45,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Joi, 1 decembrie 2022, Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, a declarat că va lua în considerare, alături de partenerii din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) „toate posibilităţile legale” pentru a obliga Rusia să plătească pentru distrugerea Ucrainei. Joi şi vineri, respectiv 1 şi 2 decembrie 2022, în Polonia are loc reuniunea miniştrilor de Externe din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Reuniunea se desfăşoară zilele acestea la Lodz, în Polonia, în contextul deţinerii de către această ţară Presedintiti în Exerciţiu a acestei Organizaţii. Întâlnirea este marcată de lipsa reprezentantului Rusiei, Serghei Lavrov, dar şi de lipsa secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, din motive de agendă. SUA va fi reprezentată de subsecretarul de stat, Victoria Nuland.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, va lua în considerare „toate posibilităţile legale” pentru a obliga Rusia să plătească pentru distrugerea Ucrainei

Aşadar, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat, în timpul unei reuniuni ministeriale a OSCE, la Lodz, în Polonia, că au fost confiscate miliarde de euro de la oligarhii ruşi.

„Am confiscat aproape 20 de miliarde de euro de la oligarhi şi persoane care sprijină Rusia şi controlăm aproximativ 300 de miliarde de euro din resursele financiare ale băncii centrale ruseşti. Aceşti bani trebuie să fie folosiţi pentru reconstrucţia Ucrainei”, a declarat Josep Borrell în timpul reuniunii ministeriale a OSCE, la Lodz, în Polonia, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Organizaţia are 57 de membri, printre care se include Rusia şi Ucraina. Însă Polonia, cea care deţine preşedinţia rotativă a organizaţiei în acest an, nu i-a permis ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, să intre pe teritoriu. Decizia Poloniei a fost văzută de Federaţia Rusă ca fiin una „provocatoare”.

„Occidentul face exact ceea ce OSCE a fost menită să combată încă de la înfiinţare – creează linii de divizare”, a declarat ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov joi, într-o conferinţă de presă organizată în Rusia, adăugând că Polonia „îşi sapă propriul mormânt, distrugând vestigiile culturii consensului”.

Acuzaţiile au fost respinde de ministrul polonez de externe, care a suliniat ca Rusia „ a respins dialogul în februarie”, atunci când a atacat Ucraina. De asemenea, potrivit acestuia, a blocat mai multe decizii privind funcţionarea acestei organizaţii de securitate.

Miniştrii de externe ai OSCE au sprijinit ideea de a aduce Rusia în faţa justiţiei în contextul războiului din Ucraina

Miniştrii de externe ai OSCE au sprijinit, la reuniunea ministerială care se desfăşoară până vineri la Lodz, în Polonia, ideea de a aduce Rusia în faţa justiţiei pentru crimele de război comise în Ucraina de la invadarea acestei ţări, la 24 februarie.

„Planul rus era să se întoarcă la război, şi au făcut-o. Când războiul lor fulger nu a funcţionat, agresiunea a devenit brutală şi inumană, ducând în mod tragic şi inevitabil la crime de război. Este obligaţia noastră morală şi legală să-i tragem la răspundere pe cei care au comis (astfel de crime) şi pe cei care au dat ordinul”, a declarat ministrul de externe polonez, Zbigniew Rău.

Întrebat dacă absenţa de la summitul OSCE a ministrului de externe rus Serghei Lavrov poate limita capacitatea de decizie la reuniunea din Polonia, Borrell a declarat că „toate ţările sunt reprezentate”, deşi în cazul Rusiei este vorba despre ambasadorul rus pe lângă OSCE, şi nu de şeful diplomaţiei de la Moscova. Vă aducem aminte că la aceasta reuniune a participat şi ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

Întrucât deciziile se iau în unanimitate, iar Rusia nu participa, nu este de aşteptat ca reuniunea să producă o deblocare a discuţiilor privind bugetul pe 2023. Însă, șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, va lua în calcul „toate posibilităţile legale” pentru a obliga Rusia să plătească pentru distrugerea Ucrainei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *