Prima pagină » International » Şeful diplomaţiei europene, îngrijorat că a scăzut sprijinul acordat Ucrainei: „O veste proastă”
Şeful diplomaţiei europene, îngrijorat că a scăzut sprijinul acordat Ucrainei:

Şeful diplomaţiei europene, îngrijorat că a scăzut sprijinul acordat Ucrainei: „O veste proastă”

23 aug. 2024, 19:20,
în International

Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, a calificat vineri drept „foarte îngrijorătoare” și „o veste proastă” decizia Berlinului de a reduce la jumătate ajutorul militar destinat Ucrainei în anul următor. Declarațiile sale au fost făcute în cadrul unui colocviu desfășurat la Santander, în nordul Spaniei, conform AFP și Agerpres.

Borrell a subliniat că Germania contribuie semnificativ la sprijinirea Ucrainei, menționând că, în prezent, majoritatea ajutorului oferit de UE provine din partea Germaniei. Din acest motiv, reducerea anunțată de Berlin este „foarte îngrijorătoare” și „o veste proastă”, a reiterat el.

Germania, al doilea cel mai mare susținător militar al Ucrainei după Statele Unite și cel mai important contributor din cadrul UE, a decis săptămâna trecută să reducă la jumătate fondurile alocate pentru ajutorul militar bilateral pentru Ucraina în anul viitor, în cadrul unei strategii de reducere a cheltuielilor bugetare.

Chiar dacă cancelarul german Olaf Scholz a încercat să liniștească autoritățile de la Kiev, subliniind că Berlinul „este și rămâne principalul susținător al Ucrainei în Europa”, îngrijorările legate de această decizie persistă.

În comentariile sale de vineri, Borrell a subliniat încă o dată că această decizie este „foarte îngrijorătoare”, având în vedere că vizează principalul susținător european al Kievului. El a evidențiat că, în termeni absoluți, Germania sprijină Ucraina cu mult mai mult decât alte țări europene, inclusiv Franța.

Înaintarea ucraineană continuă spre orașul Kursk

În paralel, pe frontul din Ucraina, autoritățile ruse din orașul Kursk au anunțat pe 22 august instalarea unor adăposturi din beton în locuri aglomerate, pe măsură ce forțele ucrainene continuă incursiunea în regiunea respectivă. Guvernatorul interimar Alexei Smirnov a precizat că deja s-au decis locațiile pentru 10 adăposturi, cu intenția de a instala un total de 60.

Comandantul-șef al Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a raportat pe 20 august că forțele ucrainene au avansat cu 28-35 de kilometri în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 22 august că Ucraina a capturat o altă așezare rusă în regiunea Kursk și a luat mai mulți prizonieri de război.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a confirmat că forțele ucrainene continuă să înregistreze „progrese marginale” pe frontul din Kursk. Fotografii geolocalizate au arătat că trupele ucrainene au avansat în și dincolo de localitatea Vișnevka, la sud de orașul Koreveno și la 14 kilometri de granița internațională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *