Prima pagină » Actualitate » Șeful coordonator al Campaniei Naționale de Vaccinare vorbește despre riscurile imunizării naturale cu COVID-19
Șeful coordonator al Campaniei Naționale de Vaccinare vorbește despre riscurile imunizării naturale cu COVID-19

Șeful coordonator al Campaniei Naționale de Vaccinare vorbește despre riscurile imunizării naturale cu COVID-19

18 feb. 2022, 23:44,
în Actualitate

Imunizarea naturală cu Covid-19 nu este acceptabilă, pentru că asociază o serie de complicații care nu pot fi anticipate, a declarat șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță.

„Din păcate, tot mai multe studii arată, în momentul de față, un impact pe termen lung al infecției asupra riscului cardiovascular și cerebrovascular. Sunt date care arată un risc de infarct miocardic, un risc de insuficiență cardiacă, un risc de accident vascular cerebral la distanță la luni de zile sau la mai mult de un an de la trecerea prin boală.

Acest risc este se pare mai mare la cei care au dezvoltat forme severe, dar nu este similar cu cel al populației generale, nici la cei care au făcut forme ușoare de îmbolnăvire. Știm că virusul SARS COV 2 se lipește inclusiv de celulele care tapetează pe interior, vasele de sânge și în mod evident că există această predispoziție pe termen lung la anumite afecțiuni cardiovasculare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a încheiat, precizând că trecerea prin boală este asociată cu o serie de complicații care nu pot fi anticipate în momentul de față.

Centrele de vaccinare de închid unul după altul

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că în ultima săptămână au fost 138 de centre care şi-au încheiat activitatea, în 28 de judeţe.

La nivel național, exisă șapte centre care funcţionează în sistem hibrid, adică desfăşoară şi activităţi de testare.

Valeriu Gheorghiţă a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că activitatea de evaluare a centrelor de vaccinare va continua.

„În procesul de evaluare a activităţii centrelor de vaccinare, la acest moment pot să vă spun că în ultima săptămână au fost 138 de centre de vaccinare care şi-au încheiat activitatea, în 28 de judeţe, două centre de vaccinare au fost transformate în centre de testare şi şapte centre de vaccinare în momentul de faţă funcţionează în sistem hibrid, practic desfăşoară atât activităţi de testare, cât şi activităţi de vaccinare”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Vaccinarea anti-Covid-19 ar putea deveni sezonieră. Dr. Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul

Medicul Valeriu Gheorghiță susține că tot mai multe state și organizații de profil iau în considerare viziunea de a imuniza populația sezonier. De asemenea, în conferința de presă coordonatorul campaniei de vaccinarea anti-Covid-19 susține că virusul va exista și va continua să infecteze oameni, însă ne aflăm într-o etapă în care trebuie să învățăm să trăim cu acesta.

„Este viziunea pe care o au majoritatea țărilor și organizațiile internaționale de profil. Probabil, când vom intra în faza de endemie a bolii, așa cum am mai zis și data trecută, nu înseamnă că virusul nu mai circulă sau că nu mai poate genera îmbolnăviri, ci că, din punct de vedere al măsurilor, suntem într-o altă etapă în care trebuie să conviețuim cu virusul și vor persista probabil o serie de măsuri cu impact social redus, dar care își vor menține eficiența în ceea ce privește îmbolnăvirea.

E important de a monitoriza și supraveghea ce tip de variantă circulă și cu siguranță, în urma cestei monitorizări, se vor identifica acele variante cu transmisibilitate și în funcție de asta se vor face sau nu recomandări de administrare sau nu a unui vaccin, pe modelul vaccinării din gripa sezonieră. La acest moment e prematur, pentru că ne interesează care va fi evoluția post valul cinci de îmbolnăviri“, a spus Valeriu Gheorghiță, șeful CNCAV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *