Prima pagină » National » Şeful Casei Naţionale de Pensii: „Încercam să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici”
Şeful Casei Naţionale de Pensii: „Încercam să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici”

Şeful Casei Naţionale de Pensii: „Încercam să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici”

29 apr. 2021, 23:20,
Bianca Rebegea în National

Joi, 29 aprilie, Daniel Baciu, șeful Casei Naţionale de Pensii a vorbit la România Tv despre inechităţile din sistemul de pensii din România. El a precizat că aceste nedreptăți vor fi rezolvate de noua lege a pensiilor, care va conduce la o ușoară creștere după recalculare.

„Procesul de evaluare precede recalcularea celor 4.950.000 de dosare aflate în plată în momentul de faţă în sistemul public. Nu vrem să tragem de timp, vrem să recuperăm timpul pierdut. Încercam să avem un ritm alert şi să ne încadrăm în cele 18 luni. Am început la 1 martie şi în momentul de faţă avem peste 250.000 de dosare evaluate.

Prin procesul evaluare încercam să digitalizam toate cele 5 milioane de dosare, astfel încât să avem o bază solidă pentru a putea face recalculare şi a aplica orice formulă de calcul agreata de noul act normativ.

Până în august 2022 încercam să finalizăm acest proces. În momentul de faţă am elaborat la nivelul Casei de Pensii şi la Min Muncii un proiect de act normativ în care încercam să suplimentăm personalul special pentru procesul de evaluare. Vrem să angajăm 1000 de persoane care să facă numai acest proces”, a precizat Daniel Baciu la România Tv.

Daniel Baciu, șeful Casei Naţionale de Pensii: „Încercam să aducem foarte mult principiul cotributivitatii”

Daniel Baciu a explicat de unde provin inechitățile sistemului de pensii. Astfel, una dintre acestea vizează faptul că în cadrul aceluiaşi număr de puncte bazat pe contributivitate exista cuantumuri diferite în plata în momentul de faţă. El a adăugat că, de-a lungul timpului, legislația a suferit modificări.

„Una din inechităţi se referă la faptul că în cadrul aceluiaşi număr de puncte bazat pe contributivitate exista cuantumuri diferite în plata în momentul de faţă. Legislaţia de-a lungul timpului s-a modificat.

Fiecare lege a avut un mod de calcul diferit. De-a lungul timpului au venit tot felul de factori favorizanţi cu privire la calculul pensiei. Aici mă refer la beneficiarii condiţiilor de grupe muncă. Beneficiind de aceste grupe de muncă, automat le-a crescut punctajul în defavoarea celor care nu au beneficiat de aceste grupe de muncă.

Lucrul acesta nu mai poate fi tolerat în continuare. Observăm că în cadrul aceluiaşi număr de puncte există cuantumuri diferite. Una din inechităţi aceasta este.

Șeful Casei Naționale de Pensii a dezvăluit că se încearcă plafonarea cuantumului mare și creșterea pensiilor mici. În acest mod, se va realiza o reaşezare a tuturor pensiilor care vor avea acelaşi principiu ale punctelor realizate.

Încercam să plafonăm cuantumul mare şi să creştem pensiile mici. Încercam să facem o reaşezare a tuturor pensiilor care vor avea acelaşi principiu ale punctelor realizate.

În legislaţiile anterioare erau nişte stagii de cotizare diferenţiate la diferite categorii de pensie. Automat ieşeau cuantumuri diferite.

Pensia era considerată ca o măsură socială. Toată lumea spune că se vor tăia pensiile. Nu este adevărat. Se vor plafona, iar pensiile mici vor creşte.

Încercam să aducem foarte mult principiul cotributivitatii. Au fost multe sporuri care făceau parte din salariu dar nu au fost luate în calcul, cu toate că se plătea contribuţia de asigurări sociale. Vrem să includem aceste sporuri în baza de calcul”, a explicat Şeful Casei de Pensii.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor din străinătate

Daniel Baciu nu a ignorat nici aspectul pensiilor românilor din străinătate. Astfel, el a precizat că fiecare cetăţean român, care a lucrat în străinătate, se supune legislaţiei din ţara respectivă şi din România. Se adună stagiile de cotizare din fiecare ţară unde cetăţeanul român a desfăşurat activitate, apoi se dă pensie din fiecare ţară pentru anii lucraţi.

„Ca stat avem acorduri bilaterale încheiate cu toate staţiile din comunitatea Europeană dar nu numai, unde ne recunoaştem reciprc contribuţiile sociale. Pe dreptul de pensie, din totalul pensiilor comunitare din România, un procent de peste 70 % îl reprezintă românii care au lucrat în Italia şi Spania. Fiecare cetăţean roman care a lucrat în străinătate se supune legislaţiei din ţara respectivă şi din România. Se aduna stagiile de cotizare din fiecare ţară unde cetăţeanul roman a desfăşurat activitate, apoi se da pensie din fiecare ţară pentru anii lucraţi”, a mai explicat Daniel Baciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024