Prima pagină » National » Șeful Casei de Pensii, detalii cu privire la neînțelegerile și incertitudinile cu care se confruntă pensionarii
Șeful Casei de Pensii, detalii cu privire la neînțelegerile și incertitudinile cu care se confruntă pensionarii

Șeful Casei de Pensii, detalii cu privire la neînțelegerile și incertitudinile cu care se confruntă pensionarii

20 nov. 2024, 23:36, 4 ,
Redacția BZI în National

În contextul provocărilor cu care se confruntă sistemul de pensii din România, șeful Casei de Pensii Daniel Baciu a oferit, miercuri, la Realitatea Plus, lămuriri esențiale legate de dosarele de recalculare.

Acesta a detaliat situația actuală, clarificând neînțelegerile și incertitudinile cu care se confruntă pensionarii.

„Mai multe lucruri pe care ar trebui să le lămuresc aici şi schiar am dorit să vin la dumneavoastră în emisiune pentru a lămuri lucrurile care s-au discutat azi în spaţiul public. Am văzut cghiar ca 170.000 de pensionari nu au primit deciziile de recalculare. Nu este aşa. Acest număr de 170.000 a rezultat în urma procesului de transmitere a acestor decizii către pensionari pe care l-am făcut în perioada iulie-august.

15.900 de decizii de transmis

Ştiţi foarte bine ca noi am început acest proces de distribuire a acestor decizii către pensionari de la jumătatea lunii iulie şi am închis undeva în august. Acesta era stocul de decizii iniţial. În momentul de faţă, când discutăm acum, am luat datele chiar acum când am plecat, un număr de 15.900 de decizii de transmis, reprezentând un procent de 0,3% din numărul total de decizii pe care l-am emis, şi vorbesc aici de un număr de 4,6 milioane de decizii pe care noi le-am recalculat. Oamenii şi-au primit deciziile, au primit şi drepturile de pensie recalculate în urma acestui proces de recalculare. După cum ştiţi, peste 3,5 milioane de pensioanri, chiar mai mult, au primit măriri ale acestor pensii, avem o creştere de aproape 27% creştere medie. În cifra nominală avem peste 620 de lei creştere medie a pensiilor în urma acestui proces de recalculare.

Mai avem 15.900 de decizii, am făcut un inventar când am plecat acum, sunt în principal decizii cu dosarele cu o complexitate ieşită din comun, adică sunt oameni care au avut chiar şi mai mult de 10 recalculări după pensionare, sunt dosare cu hotatrari judecătoreşti care sunt punctuale în sensul că exced cadrul legal legislativ în vigoare şi trebuie efectiv programul să îl adaptăm numai şi numai pentru acele decizii judecătoreşti pe care instanţă le-a hotărât şi noi trebuie să le punem în practică.

Să vă dau un exemplu:

Se spune foarte clar că legea prevede ca pentru cei cu grupele de muncă grupa I şi ÎI să avem o reducere a vârstei de pensionare. Există un tabel în care se spune clar care este reducerea, care este direct proporţională cu anii efectiv lucraţi în acele condiţii de muncă. E posibil că instanţă să dicteze ca o perioadă de activitate să fie asimilate grupei I de muncă, nu grupei a ÎI a de muncă, şi noi atunci trebuie să adaptăm aplicaţia ca toată acea perioadă să o mutăm informatic din punct de vedere a culegerii datelor, dintr-o anumită categorie, cum era normal pe lege, exact cum a prevăzut instanţă.

Mai avem altă categorie. De exemplu, un dosar de pensie are în jur de 30-50 de pagini. Avem dosare care cuprind şi 4-5 bibliorafturi. Un singur dosar de pensie. Adică mergem cu căruciorul. Un dosar al unui singur pensionar. Pentru că a avut foarte multe activităţi, a cerut de fiecare dată mai multe recalculări, şi din cauza aceasta a juns la asemenea grosime şi complexitate a dosarului. Avem dosare pe care efectiv nu le putem reconstitui, în sensul că sunt foarte deterioarate. Avem dosare în plata şi de peşte chiar 50 de ani în arhive. Pensionari care s-au pensionat pe vechile legislaţii unde vârsta de pensionare era mult mai mică decât în prezent şi care au o vârstă venerabilă.

Cu aceste dosare deteriorate, dacă sunt vizibile, încercam să facem tot poosibilul să luăm acele informaţii dacă nu, ar trebui să chemăm persoana respectivă să facem reconstituirea acelui dosar. Avem asemenea cazuri care sunt excepţii, este vorba de 0,3%. Au rămas ultimele dosare şi am situaţia pe fiecare judeţ în parte. Sunt judeţe care mai au 7-10 dosare de soluţionat, sunt judeţe care mai au sute de dosare.

În momentul de faţa colegii lucrează şi acum, putem suna să vedeţi că şi acum sunt colegii la sediu. Am ajuns la un grad de epuizare fizică, se lucrează şi peste 12 ore pe zi în momentul de faţă, astfel încât să reuşim să finalizăm acest proces de recalculare, şi avem timp săptămâna aceasta şi cea viitoare, astfel încât să soluţionăm toate aceste dosare, astfel încât pensionarii să îşi primească drepturile legale care li se cuvin în luna decembrie. Acestea sunt eforturile pe care noi le facem în această perioadă.

Mai avem o categorie, o a doua problemă cu care ne confruntăm este vorba despre cei care ni s-au adresat ulterior intrării în vigoare legii pensiilor adică de la 1 septembrie, în termenul acela de 45 de zile prevăzut de lege. Am o situaţie, chiar mi-a fost cerută aecasta situaţie astăzi de la guvern, Avem 28.000 de persoane care ni s-au adresat în această perioadă, adică care au depus dosarele de pensionare pentru a prmi pensia pe noua lege a pensiilor, pentru că celelalte decizii de 4,6 milioane, ele erau în plata, pensioarii primea pensie, dar erau stabilte pe vechile legislaţii şi noi a trebuit să le recalculam au primit deciziile, conform noii legi a pensiilor. Aici vorbim despre noii intraţi în sistem, unde aplicaţia informatică este complet nouă, luată de la 0, care respectă întocmai prevederile legii 360/2023”, a spus Daniel Baciu.

Ce spune despre anunțul ministrului Muncii

Șeful Casei de Pensii a comentat și anunțul ministrului Muncii, care a spus că va trimite Corpul de Control la Casele de Pensii.

„Cu doamna ministru discut nu doar o dată, ci chiar de şapte ori pe zi. Doamna ministru ştia clar care era situaţia, zi de zi, nu cred că trimiterea acestui Corp de Control rezolva problemele pensionarilor. Colegii mei au pus toate datele la dispoziţie. Noi, în loc să fim capacităţi să rezolvăm şi să soluţionăm toate aceste dosare cu complexitate mare, gtrebuie să punem la dispoziţie şi acestor domni de la Corpul de Control datele pe care ni le solicită. Ceea ce am şi făcut. Lucrul acesta îngreunează puţin activitatea noastră, pentru că în momentul de fata încărcarea este foarte mare”, a mai spus Baciu.

Formula de calcul pentru creşterea pensiilor începând de anul viitor

De asemenea, Daniel Baciu a explicat formula de calcul pentru creşterea pensiilor începând de anul viitor.

„Începând din 2025, creşterea pensiilor din România are o formulă foarte simplă de calcul, în sensul că aplicăm doi indicatori foarte clari, predictibili, pe care îi ştim de la Institutul Naţional de Statistică. Vorbim de raţă medie a inflaţiei, la care se mai adauga încă 50% din creşterea reală a câştigului mediu brut pe economie realizat. Deci aceasta este formula de calcul a indexării, actualizării valorii punctului de referinţă.

Rata inflaţiei, suntem în 2024, noi trebuie să ştim rata inflaţiei pe anul anterior şi care se aplică în anul viitor. Deci vorbim de raţă inflaţiei pe anul 2023, care este foarte clară, o ştim cu toţii, este comunicatat de Institutul Naţional de Statistică, este de 10,4%. Problema este cum calculăm acest 50% din câştigul real sau din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut pe economie. Pare că este simplă dar nu este aşa, pentru că această creştere reală, fiind un indicator nou, nu am ştiut nici noi cum trebuie calculat şi bineînţeles eu am făcut o adresă la Institutul Naţional de Statistică care să îmi spună efectiv cum se calculează această creştere reală a câştigului salarial mediu brut pe economie. Şi mi-au transmis exact formula de calcul. Şi avem această creştere reală, este practic un raport între indicele câştigului salarial mediu brut pe economie şi indicele preţurilor de consum. Aceasta este formula de calcul data de INS.

Am făcut aceste calcule şi ne-a dat ca această creştere reală a câştigului câştigului salarial mediu brut pe economie ajungem la valoarea de 104,2%. Adică avem o creştere de 4,2%”, a spus Daniel Baciu la Realitatea Plus.

Comentarii
  • Nu mai spune nimeni nimic despre pensiile celor care au muncit cu jumătate de normă fiind în pensie de handicap.
    Oamenii au muncit și contribuit ani întregi,iar în noua lege a pensiilor au fost foarte nedreptățiti ,acești mulți ani ne mai fiind luați în calcul.
    Cum este posibil ?
    Se vorbea despre un venit de solidaritate ,dar nici măcar asta nu se mai pomenește.
    Și de ce sa nu li se recunoască ani munciți și contribuția data la fel că orice alți ani.
    Asta a fost legea,chiar daca au fost bolnavi ,au fost obligați să muncească cu jumătate de normă.
    De ce acuma acei ani nu sunt recunoscuți ?

  • Nu mai spune nimeni nimic despre pensiile celor care au muncit cu jumătate de normă fiind în pensie de handicap.
    Oamenii au muncit și contribuit ani întregi,iar în noua lege a pensiilor au fost foarte nedreptățiti ,acești mulți ani ne mai fiind luați în calcul.
    Cum este posibil ?
    Se vorbea despre un venit de solidaritate ,dar nici măcar asta nu se mai pomenește.
    Și de ce sa nu li se recunoască ani munciți și contribuția data la fel că orice alți ani.
    Asta a fost legea,chiar daca au fost bolnavi ,au fost obligați să muncească cu jumătate de normă.
    De ce acuma acei ani nu sunt recunoscuți ?

  • Așteptăm vesti despre nedreptatea care sa făcut celor care au fost in pensie de handicap și care au muncit și contribuit cu jumătate de normă.
    Acești mulți ani de contribuție nu au mai fost luați în calcul în noua lege a pensiilor.
    Ați diminuat pe nedrept acele pensi.

  • D-l Baciu nu știe ca mai exista o speță care nici pana azi nu a fost rezolvata și anume:am primit decizia noua de pensionare emisa de Casa de pensii a sect.2 dar consumul pensiei pe care mi l-a plătit în lunile septembrie,octombrie și noiembrie a fost același cu cel din luna august .Am făcut 5 sesizări depuse la Casa de pensii dar nu am primit niciun răspuns.Cui sa ma mai adresez,nu răspunde nimeni de încălcarea prevederilor Legii 360/2023 aOG27/2002 ???!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`