Guvernul a stabilit că pensiile vor fi recalcultate. Deși pensionarii români se aşteaptă la majorări consistente, situaţia din realitate pare să nu aducă vești foarte bune. Așadar, șeful Casei de Pensii a anunţat că vor exista majorări cu 2, 3 sau 5 lei. Totuși, unele pensii ar putea crește şi cu 100 de lei.
Singura certitudine în acest moment este că procentul de creștere nu va fi fix pentru toţi pensionarii și că femeile ar putea ieși mai târziu la pensie. Altfel spus, pensionarii sunt în fața unor scumpiri mari, în ultima perioadă crescând prețul la gazele naturale și electricitate.
Marea recalculare a pensiilor ar putea aduce creșteri de 2, 3 sau 5 lei, anunță șeful Casei de Pensii
Într-o intervenţie la un post de televiziune, Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii a anunţat faptul că nu toţi pensionarii vor beneficia de creșteri după recalcularea pensiilor. Totuşi, unii dintre ei ar putea avea pensiile mărite cu 2, 3 sau 5 lei. Cei mai norocoși ar putea primi, începând cu anul 2024, chiar şi 100 sau 250 de lei în plus:
„Nu va fi un procent fix de creştere la toţi pensionarii, unii pensionari vor rămâne cu pensiile la acelaşi nivel, vor creşte decât anumite pensii care au ieşit într-o perioadă de timp diferită unde oamenii au avut un alt stadiu de cotizare mai mic decât alţi beneficiari ai noştri care au ieşit în perioade mai avantajoase. Numai în acele cazuri vor avea creşteri ale cuantumului de pensii.
Vor fi creşteri şi de doi lei, şi de trei lei şi de cinci lei până la acest nivel.
Nu există aşa diferenţe foarte mari, este diferenţă de maxim 100-200 de lei sau 250 de lei.
Din calculele pe care le-am făcut noi, în procent de peste 50% din pensiile aflate în plată vor creşte”, a declarat şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3.
Femeile vor ieși mai târziu la pensie pentru a nu exista discriminare
O altă problemă dezbătură de Daniel Baciu este vârsta de pensionare la femei. Așadar, pentru a nu exista dicriminare, femeile vor ieși mai târziu decât acum la pensie:
”Este o tendință în toate statele din Uniunea Europeană a creșterii vârstei de pensionare datorită speranței de viață, care este în continuă creștere. În acest moment, vârsta de pensionare în România este de 65 de ani la bărbați și – în 2033 – se ajunge la 63 de ani la femei.
În Germania, în Italia, vârstele de pensionare sunt mult mai ridicate, 67-68 de ani, dar în momentul de față noi am rămas la 65 de ani.
Eventual, în viitoarea lege să egalizăm vârstele de pensionare atât la femei cât și la bărbați, pentru a nu fi discriminare”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii.
Creșterile salariale au fost anulate de inflaţia record din România
Creşterea salariului mediu din România a fost pur şi simplu anulată din cauza inflaţiei record. Așadar, făcânt o paralelă, pensiile au rămas la fel dar prețurile la alimente s-au scumpit. Vorbim de creșteri de până la 25% a mesei de Crăciun comparativ cu anul 2020.
De exemplu, în doar 10 luni, pâinea s-a scumpit cu 50 de bani, iar uleiul cu 1,5 lei. Pe de altă parte, carnea de porc are un preț începând de la 19 lei/kg şi poate ajunge până la 24 de lei/kg. Lucrurile par să fie sigure atunci când vorbim de scumpiri. Analiștii citați de antena3.ro arată faptul că până de Crăciun sunt aşteptate scumpiri de cel puțin 20%. Astfel, dacă vorbim de cel mai ieftin sortiment, vom plăti pentru un kilogram 22,8 lei.
Apoi, uleiul, produsul care s-a scumpit cel mai mult în ultimul an, nu se oprește și până la final de 2021 se așteaptă scumpiri de 10%. Așa că, dacă azi plătim 7 lei și 40 de bani pe un litru de ulei, la final de decembrie am putea să-l cumpărăm cu peste 8 lei.