Prima pagină » Titlurile zilei » Șeful AVR îl protejează pe Dănuț Bolohan, reținut pentru luare de mită: „Nu putem spune că este vinovat sută la sută” – FOTO

Șeful AVR îl protejează pe Dănuț Bolohan, reținut pentru luare de mită: „Nu putem spune că este vinovat sută la sută” – FOTO

07 dec. 2023, 02:00, 13 ,
Ciprian BOARU în Titlurile zilei

Ion Cupă, șeful Autorității Vamale Române, nu a fost tranșant în cazul vameșului Dănuț Bolohan, reținut pentru luare de mită la finalul anului trecut. Susținut de PNL, Ion Cupă consideră că vameșul are drepturi și că poate fi îndepărtat doar în urma unei hotărâri definitive a instanței. În urma perchezițiilor, DNA a socotit un prejudiciu de 12 milioane de euro

Dănuț Bolohan, fostul șef al Biroului Vamal Iași, reținut pentru luare de mită, are spate puternic la București. În cursul zilei de ieri, 06.12.2023, la Iași a fost organizată conferința de final a proiectului privind reabilitarea și modernizarea birourilor de pe granița România-Moldova, respectiv birourile vamale Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești.

La eveniment a participat și Ion Cupă, președintele Autorității Vamale Române (AVR). BZI l-a întrebat pe șeful vameșilor despre situația lui Dănuț Bolohan care după ce a stat mai multe luni în arest la domiciliu a contestat în instanță și controlul judiciar. Astfel, a reușit să scape de interdicția de a profesa. În consecință, pentru scurt timp a revenit pe postul de șef al Biroului Vamal Iași, după care a fost transferat la Biroul Vamal Aeroport. Recent, ordinul de numire a expirat, dar cel mai probabil va fi prelungit.

Cum îl protejează șeful AVR pe Dănuț Bolohan: „Asta de la Iași vine, din păcate, din urmă”

Ion Cupă a sugerat că faptele de corupție de la Vama Iași nu au legătură cu mandatul său și că prezența lui Dănuț Bolohan în instituție este datorată deciziilor luate de instanță.

„Deocamdată este o anchetă, noi respectăm deciziile instanțelor. Am pus în executare așa cum au dispus organele de cercetare. Asta de la Iași vine, din păcate, din urmă, nu aș vrea să intervin eu, mai ales că se află în cercetare destul de complicată. Acesta este un dosar vechi, de când sunt eu nu a apărut un dosar nou și sper să nu apară. Eu am spus de la început, de când am venit eu, că toleranța este zero în ceea ce privește corupția. Pe această cale chiar le transmit lucrătorilor noștri să aibă mare grijă pentru că trebuie să scăpăm de această pată. Fiecare are drepturile lui, noi nu facem decât să aplicăm instrucțiunile date de justiție. Atâta timp cât nu este condamnat, nu putem spune că este vinovat sută la sută. Când o să rămână definitivă și o să spună că este vinovat, cu siguranță nu va putea ocupa niciun post. Mai mult de cât atât, noi avem în instituție și alte filtre anticorupție”, a spus șeful AVR.

În ultimi ani a fost speculată ideea că Dănuț Bolohan, originar din Suceava, este susținut politic și foarte greu de „detronat”.

A trecut mai bine de 1 an de la perchezițiile DNA, care au scos la iveală un prejudiciu de 12 milioane de euro

Procurorii DNA au descins la Biroul Vamal Iași pe data de 23.11.2022. Atunci, șef la AVR era Bogdan Mihei, din partea PSD. Mai mulți vameși, printre care și Dănuț Bolohan, au fost acuzați că au încasat diverse sume de la firme care transportau haine din Turcia. După ce a fost reținut, judecătorii nu au aprobat arestul preventiv cerut de procurorii DNA și l-a plasat în arest la domiciliu pe o perioadă mai lungă.

După mai multe contestații, Bolohan a fost plasat sub control judiciar, dar fără dreptul de a-și exercita profesia. Postul lui era ocupat temporar de vameșul Mihai Arcana. Pe data de 22.10.2023 (vineri), Dănuț Bolohan contestă controlul judiciar, iar instanța acceptă în parte. În dosarul lui Dănuț Bolohan, DNA a calculat un prejudiciu de 12 milioane de euro.

„În perioada ianuarie 2022 – prezent (23.11.2022 -n.r.), funcționari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iași (vamă internă), în schimbul primirii unor sume de bani, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăți comerciale care importă produse textile din Turcia. Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomița și municipiul București. «Taxa» ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat în vamă ar fi fost de aproximativ 300 de USD”, se arată în ordonanța procurorului.

Pe lista inculpaților se mai aflau Cristian Timofte, Cristinel-Leonard Tîrnovanu, Simona Andreica, subalternii lui Bolohan, dar și omul de afaceri care ar fi dat mita.

Fonduri europene pentru modernizarea vămilor

Revenind la motivul vizitei lui Ion Cupă la Iași, conform datelor disponibile, proiectul de modernizare a vămilor a fost finanțat de Uniunea European, bugetul total fiind de 10 milioane de euro, cu tot cu cofinanțare. Proiectul trebuia finalizat în 2022, dar pandemia a dat peste cap mecanismele de implementare. Nici acum nu au fost atinse toate obiectivele ce constau în dotarea cu echipament specializat de control vamal, reabilitarea clădirilor din punctele de trecere a frontierei, modernizarea și extinderea rețelei de infrastructură rutieră, organizarea de instruiri privind utilizarea noilor echipamente. Șeful AVR îl protejează pe Dănuț Bolohan, dar rămâne de văzut dacă vameșul va fi trimis în judecată.

Comentarii
  • „toleranța este zero în ceea ce privește corupția”
    Vechea lozinca, forma fara fond a sistemului piramidal al spagii, in care sefii sunt numiti pe criterii de interese si nu pe competenta, superiorii avand grija de subalterni in functie de… contributia acestora din urma la bunastarea primilor. Puscariile nu-s destul de incapatoare pentru cei 3060 angajati din sistem!

  • Parerea mea este ca presedintele Cupa ar trebui sa faca curatenie de la Costache si gasca lui de nasi, cumatri, fini si terminind cu fratii IGNAT, (tiganii de la Sculeni si Aeroport), asta dupa ce “tătuca” lor Buzatu a fost arestat

  • La sfirsitul fiecarei saptamini cand “Calu” pleca spre casa cu masina Duster IS20AvR prin capat CUG spre Waslui se oprea in localitatea Stefan cel Mare la ferma protectorului Buzatu ( care acuma e inchis ) si lasa plicul cu comisioanele adunate de la vamesii cu interes…Ignat, Pal, Manzu

  • Danut e jupin printre jupini, e o putere…. Azi PSD e, maine nu mai e. Daca a picat Buzatu, cad si slugile lui din Vaslui…Costache, Hurdubae etc

  • Dar la finanțe cand ajunge DNAul? Sa vezi acolo slugi ale lui Ionel (cap de miel)! Pe astia de la fisc cand ii intreaba cineva de felul in care au fost unsi sefi/șefuțe doar pe criterii de apartenenta la culoarea galbena, profesional fiind varză.

  • 👻de la 🏛️ de 🪑

    🏆 gângurește după dictare.
    🏆 crede că dacă îi pigulește scamele bolovanului o să fie în grațiile 🦋.
    🏆 e pe lista calificaților pentru schimbarea mult așteptată.

  • Doru Viorel alias L'unique trésorier Marean de la Bosia

    ••

  • Iaca de asta institutia asta ar trebui militarizata… ati fi toti mielusei , dar toti !!!

  • Msi tare ca Bolohan ,era omul lui Arsene -CEAUȘU! Se vorbește ca a rupt cât a fost Director la Vama. Acum e la Piatra Neamț șef de vama ,cum altfel. Așa zic Babele Barfitoare!!!

  • Wai cacarna tu și bolovan demult trebuia să înfundați pușcăria….
    Da nu e târziu….

  • Se stie ca Dorutzu nu se haleste cu Nelu Damian, un infractor care e “sponsorizat”de Stefan Popescu

  • Nici daca se mai naste de doua ori Damian Ionel nu ajunge la standardul lui Marian Bosianu.
    Sarbatori cu bine Mariane

  • ti-am luat un ineeel…

    Ionel nu termina bine….. el nu se invata minte. Un copil i-a murit…de ce? Oricum nu de la binele care trebuia sa-l faca. Damian isi vede sacii in caruta si te foote cand nu te astepti. Asa sunt cwrvele!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`