Prima pagină » International » Șeful armatei israeliene promite să-l „găsească” pe noul lider Hamas și să îl elimine
Șeful armatei israeliene promite să-l „găsească” pe noul lider Hamas și să îl elimine

Șeful armatei israeliene promite să-l „găsească” pe noul lider Hamas și să îl elimine

07 aug. 2024, 21:42,
în International

Șeful armatei israeliene, Herzi Halevi, a promis miercuri să îl „găsească” pe noul șef al Hamas, Yahya Sinwar, și să îl elimine, într-un comunicat publicat a doua zi după numirea acestuia la conducerea mișcării islamiste palestiniene, potrivit AFP.

„Ne vom intensifica eforturile pentru a-l găsi, a-l ataca și a ne asigura că ei (liderii Hamas) înlocuiesc din nou șeful biroului politic” al organizației clasificate drept teroriste de către Israel, a declarat Halevi.

Sinwar a fost numit la conducerea organizației

Sinwar, șef al Hamas în Gaza timp de șapte ani, a fost numit marți seara la conducerea organizației, succedându-i lui Ismail Haniyeh, ucis săptămâna trecută la Teheran într-un atac atribuit Israelului.

Vorbind în fața piloților de vânătoare ai forțelor aeriene, Halevi a glumit pe seama schimbării de titlu a lui Sinwar.

„Acest (nou) titlu politic nu va schimba faptul că el este un criminal responsabil pentru planificarea și realizarea a ceea ce s-a întâmplat la 7 octombrie și, prin urmare, această schimbare de titlu nu numai că nu ne împiedică să îl căutăm, ci ne stimulează”, a spus el.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, declarase marți seara că Yahya Sinwar trebuie „eliminat rapid”.

Armata și autoritățile israeliene îl acuză pe Sinwar că ar fi unul dintre artizanii atacului din 7 octombrie

Armata și autoritățile israeliene îl acuză pe Sinwar că ar fi unul dintre artizanii atacului fără precedent al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, ceea ce face din el unul dintre cei mai căutați oameni din Israel.

În acea zi, comandourile Hamas infiltrate din Gaza în sudul Israelului au efectuat atacuri care s-au soldat cu moartea a 1 198 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale israeliene. Dintre cele 251 de persoane răpite atunci, 111 sunt încă reținute în Gaza, dintre care 39 au murit, potrivit armatei.

În replică, Israelul a lansat o ofensivă care a făcut până acum 39 677 de victime, potrivit datelor Ministerului Sănătății al guvernului din Gaza condus de Hamas, care nu oferă detalii cu privire la numărul civililor și combatanților morți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *