Dumitru Chiriță, șeful ANRE rămâne în funcție pentru a continua să nu facă nimic în contextul prețurilor la energie care urcă alarmant. Parlamentarii ar vota prelungirea mandatelor pentru o perioadă de 6 luni.
Dumitru Chiriță a apărut în atenția publică după ce, în plină criză energetică, a ales să plece în concediu într-o locație de lux din Republica Dominicană. Desigur, șeful ANRE își permite astfel de concedii pentru că salariul pe care îl încasează nu este deloc de neglijat. Vorbim despre aproximativ 12.000 de euro în fiecare lună.
Șeful ANRE rămâne în funcție încă 6 luni
Conform datelor existente, Dumitru Chiriță, șeful ANRE, vicepreședintele instituției dar și 2 membri din totalul de 7 din Comitetul de reglementare a instituției vor avea mandatele prelungite pentru o perioadă de 6 luni. În acest sens, pe ordinea de zi a Guvernului a apărut o Ordonanță de Urgență care reglementează acest lucru.
Așadar, în pofida faptului că mandatele lor expiră de drept în 23 octombrie 2022, cei menţionaţi mai sus vor mai încasa încă câteva zeci de mii de euro pentru a nu face nimic. Asta în condiţiile în care liberalii, prin vocea lui Rareș Bogdan au cerut schimbarea conducerii ANRE asupra căruia planează acuzația de ”subminare” a statului român. Numirea şi revocarea membrilor Comitetului de reglementare ANRE se fac de către Parlament în şedinţa comună a celor două Camere.
Executivul susține, în Ordonanța de Urgență că este prioritară funcționarea în parametri normali a ANRE mai ales în contextul general de criză pe care-l traversează Uniunea Europeană.
” (…) Funcționarea în condiţii de normalitate a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei este esențială, cu atât mai mult cu cât, în prezent, România, ca și întreaga Europă, se confruntă cu o criză energetică fără precedent, la care se adaugă efectele negative importante, inclusiv în plan energetic, al conflictului din Ucraina, a cărui încheiere este dificil de estimat în prezent”. se arată în expunerea de motive.
ANRE nu face absolut nimic pentru români
Știm cu exactitate cu ce ar trebui să se ocupe ANRE, dar pare că instituția se află într-o latență îndelungată. În terorie, instituţia trebuie să vegheze piața energiei termice și electrice și să vadă dacă există o speculă. În practică, românii plătesc facturi uriașe și condamnă creșterea prețurilor într-o țară care își poate susține aproape în totalitate consumul intern de gaze naturale și energie electrică.
Zoltan Nagy, vicepreședintele ANRE susținea că în 2022 instituția a primit peste 32.000 de reclamații și că inspectorii au desprins acțiuni de control. Sursa citată a mai povestit faptul că au fost aplicate amenzi furnizorilor dar că datele exacte vor fi publicate după ce verificările vor lua sfârșit. Nagy menționa că în urmă cu un singur an au fost raportate la ANRE puțin peste 23.000 de sesizări, iar în urmă cu doi ani, aproximativ 10.000. În tot acest context, șeful ANRE va rămâne în continuare în funcție, chiar dacă cetățenii sunt vizibili nemulțumiți de măsurile pe care instituția le ia. Pare că parlamentarilor nu le pasă de faptul că tocmai cei care i-au ales sunt nemulțumiți de instituție.