Prima pagină » Actualitate » Șeful ANPC, despre măștile neconforme: „Fac mai mult rău decât bine!“ 

Șeful ANPC, despre măștile neconforme: „Fac mai mult rău decât bine!“ 

27 nov. 2020, 13:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Șeful Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Eduard Cozminschi, a vorbit despre scandalul creat în jurul măştilor neconforme. Eduardt Cozminschi este de părere că aceste măşti nu ar trebui să existe pe piaţă, dar sunt libere la comercializare, cu minima condiţie de a fi semnalate ca atare. Mai mult, șeful ANPC spune că acestea fac mai mult rău decât bine.

„Neconformitate în cazul măştilor înseamnă că aceastea nu protejează în cazul virusurilor, în cazul de faţă împotriva COVID 19. Elementele filtrante nu corespund scopului pentru care sunt achiziţionate. Gradul de filtrare este mai mic de 95%, pragul acceptat în comunitatea europeană pentru produsele de protecţie. Aceste măști neconforme fac mai mult rău decât bine!“, a spus Eduardt Cozminschi.

Șeful ANPC: „Populaţia vrea să cumpere acele măşti care o protejază“

Președintele ANPC a menționat că urmează să fie emis un ordin prin care comercianții să fie obligați ca pe produsele care nu protejază împotriva COVID să existe avertisment.

„Am ajuns la necesitatea unui ordin care să oblige comercianţii ca pe produsele care nu protejază împotriva COVID să existe avertisment, pentru ca oamenii să cumpere sau să nu cumpere, în cunoştinţă de cauză. Este logic că populaţia trebuie să cumpere acele măşti care le protejază oamenilor sănătatea şi siguranţa personală. Acele măştile presonalizate sunt interzise”, a precizat preşedintele ANPC.

Specificații dacă protejează sau nu

Măştile vor specifica dacă protejează împotriva COVID-19 Comercianţii vor fi obligaţi de către ANPC ca pe toate măştile care nu respectă standardul medical să scrie că nu protejează împotriva COVID-19. „Vom emite un ordin care să spună clar că aceste măşti nu asigură protecţie împotriva Covid, ca oamenii să ştie când cumpără că, dacă acel produs este pe raft şi i se spune mască, el nu este o mască care protejează”, a spus Virgil Popescu.

Acesta le-a cerut retailerilor şi reţelelor de farmacii să nu mai permită la comercializare produse neconforme. Virgil Popescu a afirmat că este exclus ca aceste noi reguli să crească din nou preţul măştilor. Cele două standarde care trebuiesc respectate sunt ca măştile să fie medicale sau măşti de protecţie.

Peste jumătate dintre măştile de pe piaţă sunt neconforme!

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunțat că peste jumătate dintre măştile de protecție de pe piaţă sunt neconforme. Mai mult, marile supermarket-uri și mai multe rețele farmaceutice au fost amendate deoarece au comercializat aceste măști neconforme.

Astfel, Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, dar și lanţuri farmaceutice, precum Sensiblu sau Help Net au fost amendate pentru comercializarea măştilor neconforme.

ANPC, prin sucursalele sale teritoriale, a derulat în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie controale pentru verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea măştilor.

Multe măști neconforme găsite de inspectorii ANPC

Potrivit raportului, au fost controlaţi 599 operatori economici, la un număr de 396 dintre aceştia (66%) constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare; la 79 de operatori economici controlul nu a fost finalizat.

Au fost verificate un număr de 35.180.666 măşti în valoare 19.763.739 lei, din care 32.997.026 măşti în valoare de 19.459.353 lei (59%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Printre companiile care au fost sancţionate pentru comercializarea măştilor neconforme se află diverse puncte de lucru din ţară ale marilor retaileri prezenţi în România, precum Lidl, Rewe, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Dedeman, Profi, DM, dar şi compania petrolieră Lukoil România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`