Prima pagină » Actualitate » Șeful ANPC anunță controale și amenzi uriașe după ce prețurile carburanților au explodat: „Au crescut artificial”
Șeful ANPC anunță controale și amenzi uriașe după ce prețurile carburanților au explodat: „Au crescut artificial”

Șeful ANPC anunță controale și amenzi uriașe după ce prețurile carburanților au explodat: „Au crescut artificial”

10 mart. 2022, 13:19,
BZI.ro, în Actualitate

Şeful ANPC, Horia Constantinescu, face declarații în aceste momente despre scandalul momentului cel al creșterii prețurilor carburanților. Reamintim faptul că astăzi, 10 martie 2022, premierul Nicolae Ciucă a convocat o ședință de urgență și a dispus o serie de controale ale ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței.

Ministrul de Finanțe a precizat faptul că nu este normal că au fost înregistrate astfel de prețuri pe piață și că totul a fost o manipulare. Florin Câciu susține că Guvernul României va proteja toți cetățenii.

Şeful ANPC, Horia Constantinescu anunță amenzi mari pentru creșterea prețurilor la carburanți

Într-o declarație făcută de șeful ANPC, Horia Constantinescu s-a reiterat problema speculei care a dus la creșterea prețurilor la carburanți. Acesta a anunțat prețuri uriașe pentru toți cei care sunt responsabili de această situație. Directorul a precizat că în mod normal poate exista o majorare a carburanților dacă există date concrete de pe piață, dar situația lipsește în acest context. Constantinescu a mai explicat faptul că există indicii precum că actualul carburant de pe piața din România are o calitate slabă, dar că în lipsa unui laborator de analize nu pot emite o decizie oficială:

Eu cred că această efervescent se va calma. Putem vorbi despre o speculă. Este incredibil de susţinută de unii. Sunt practici incorecte față de consumatori. Noi putem aplica sancțiuni, dar nu putem aplica sancţiuni pentru comportament. Încercam să ţinem sub control prețurile. Trebuie să nu ne trezim că avem raportări diferite. Noi vom face constatarea şi toate veniturile vor merge la bugetul de stat. Mi-ar plăcea să avem un număr de colegi egal cu numărul de benzinării. Totuşi, colegii mei sunt prezenţi în benzinăriile reprezentative. Acolo unde există o justificare temeinică poate exista o majorare a prețurilor. Nu există o justificare temeinică asupra faptului că s-au modificat prețurile în altă țară.

Din păcate pentru noi, laboratorul nostru de testarea a calității benzinei/motorinii, nu mai este funcţional de 10 ani. Buletinele de RAR asupra calității benzinei/motorinei le analizăm şi spune că este în regulă Avem suspiciunea că se vinde carburant prost în România. Nu pune de acolo că se pune apă, nu pune de acolo că e calitatea slabă. Nu pot arăta cu degetul către un operator pentru că nu avem un laborator de analize. Oamenii au sesizat că în timp ce erau la rând la peco prețurile erau mărite în fața lor. a declarat Şeful ANPC, Horia Constantinescu

Cei care au consumat cantități mari de combustibil nu au făcut altceva decât să încurajeze această practică, a mai spus Horia Constantinescu. Amenzile sunt între 2000 si 100.000 de lei, dar complementar, veniturile obținute din vânzarea combustibilului la acele prețuri ar putea fi confiscate

Ministrul de Finanțe și premierul Nicolae Ciucă, reacții de ultimă oră în contextul creșterii prețurilor la carburanți

În schimb,  ministrul de Finanțe, Florin Câciu, a  declarat că au fost demarate mai multe controale. Sunt trei instituții care vor face controale. Sunt 100 de echipe la nivel de țară care fac verificări. Toate benzinăriile vor fi berificate în această perioadă:

Guvernul României nu tolerează manipularea pieței. Am fost profund revoltat de ce am văzut pe piața combustibilului mai ales că prețul la petrol a scăzut. ANPC și Consiliul Concurenței desfășoară controale. Controalele vor constata compartamentul comercianților, specula dar și alte lucruri. Guvernul va proteja cetățenii româniei în această perioadă complicată. Autoritățile își vor face treaba. Pentru cei care au greșit, sancțiunile vor fi aplicate ferm fără echivoc. a declarat Florin Câciu.

Ca o medie, cu 40 de bani a crescut prețul în doar câteva zile. Nicolae Ciucă a declarat că nu va permite cuiva să profite ca din lăcomie să destabilizeze statul român:

România este o țară sigură, avem garanții militare puternice. Totuși,  garanțiile trebuie să includă și economia. Orice încercare de destabilizare a economiei va fi aspru pedepsită de autoritățile române. a menționat premierul Nicolae Ciucă într-o conferință de presă.

Vă aducem aminte faptul că în Iași și în toată țara au fost cozi interminabile în toate stațiile peco. Oameni iau dat buzna pentru că au considerat că de astăzi prețul carburanților va trece de 10 lei per litru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *