Un deținut a reușit să câștige procesul intentat Penitenciarului Iași. Astfel, judecătorii au obligat instituția din Copou la plata unor daune morale de 1.000 de euro către Daniel Sorin Colev. Bărbatul li s-a plâns magistraților cu privire la faptul că nu i s-a permis să asiste la înmormântarea mamei sale
Sentință inedită, dată de judecătorii ieșeni! Un deținut a câștigat procesul intentat Penitenciarului Iași. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au respins recent apelurile formulate în dosarul intentat de Daniel Sorin Colev reprezentanților închisorii din Copou. Totuși, sentința nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.
Inițial, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis în parte acțiunea deținutului.
„Instanța admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâtul Penitenciarul Iași. Obligă Penitenciarul Iași să îi achite reclamantului daune morale de 1.000 de euro. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice„, au afirmat judecătorii din cadrul primei instanțe.
Daniel Sorin Colev a cerut daune morale din pricina unei înmormântări
Procesul dintre Daniel Sorin Colev, Penitenciarul Iași și Statul Român a început pe 1 august 2018. Prin cererea formulată, reclamantul a cerut obligarea pârâților la plata unor daune morale pentru încălcarea dreptului său de a participa la înmormântarea mamei sale.
„Refuzul Comisiei din cadrul Penitenciarului Iași de a-mi permite să particip la slujba de înhumare a mamei mele este abuziv. Acest refuz mi-a produs o suferință morală”, a susținut deținutul în instanță.
Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor Publice a cerut respingerea cererii, pe motiv că prejudiciul nu este dovedit, nu este cert și nici actual, motiv pentru care nu pot fi acordate despăgubiri de natura celor solicitate. La rândul lor, reprezentanții Penitenciarului Iași au cerut același lucru.
„Cererea a fost analizată de Comisie…”
Cei de la Penitenciarul Iași au mai afirmat că Daniel Sorin Colev execută o pedeapsă pentru complicitate la viol. Pedeapsa acestuia a început pe 21 decembrie 2017 și expiră la termen pe 2 iulie 2022. Individul a fost încarcerat în regim închis.
„Deținutul a solicitat pe 29 ianuarie 2018 să participe la înmormântarea mamei sale. La analiza situației deținutului, Comisia de acordarea recompenselor din Penitenciarul Iași a avut în vedere dispozițiile legale, care prevăd că „permisiunea de ieșire din penitenciar nu se acordă în cazurile în care deținuții nu prezintă suficientă încredere că nu mai comit alte infracțiuni”. De asemenea, Comisia a avut în vedere faptul că, la data analizei, 30 ianuarie 2018, deținutul nu avea perioada executată, raportată la durata din pedeapsă ce mai trebuia să execute până la analizarea în Comisia pentru liberare condiționată, respectiv 6 septembrie 2020″, au susținut reprezentanții Penitenciarului Iași.
Conform acestora, la data cererii, individul condamnat pentru complicitate la viol se afla în închisoarea din Copou de câteva zile.
„La data analizei în Comisia de recompense, deținutul nu îndeplinea condițiile de stăruință în muncă sau în cadrul activităților educative, moral-religioase, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, al instruirii școlare și al formării profesionale”, au subliniat șefii Penitenciarului Iași.
Aceștia au adăugat că nu se poate vorbi despre vreo agravare a stării de sănătate a deținutului după refuzul de a participa la înmormântarea mamei sale.
Ce concluzie au tras judecătorii ieșeni
Magistrații ieșeni au considerat, totuși, că deținutul Daniel Sorin Colev a avut dreptate.
„Deși instanța reține că sunt reale afirmațiile Penitenciarului Iași cu privire la faptul că reclamantul a executat o perioadă redusă din pedeapsă, instanța observă că nu a fost analizată efectiv solicitarea reclamantului și nici nu au fost avute în vedere toate soluțiile posibile pentru a-i pemite acestuia să participe la înhumarea mamei sale. Dreptul deținuților de a participa la înmormântarea unui membru al familiei se bucură de o reglementare specifică, reglementare grefată pe situația deosebită care generează acest drept. Este indicat ca, în astfel de situații, analiza cererii să se realizeze conform unor criterii mai flexibile și în urma analizării tuturor posibilităților care să permită exercitarea efectivă a dreptului deținutului de a participa la slujbele religioase de înhumare a membrilor de familie.
Deși i-a fost imputat reclamantului faptul că nu a indicat itinerarul urmat, cu indicarea localităților parcurse, orele de sosire etc., din probele administrate în cauză nu a rezultat faptul că i-a fost solicitat reclamantului să indice un astfel de itinerar și că acesta a refuzat să formuleze aceste precizări. Este adevărat că, în cuprinsul cererii de acordare a recompensei, reclamantul a indicat doar locul de plecare și localitatea de destinație (Vicovul de Sus), fără a preciza și localitățile parcurse, însă nu rezultă că o astfel de rigoare putea fi respectată de reclamant”, au concluzionat judecătorii ieșeni.
Statul Român, obligat să plătească despăgubiri în cazul unei ieșence
În urmă cu câteva luni, magistrații din cadrul Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au admis în parte acțiunea formulată de Luminița Zamfira Solcan (50 de ani) împotriva Statului Român. Astfel, autoritățile au fost obligate să îi achite ieșencei daune de 6.000 de euro. Solcan a dat în judecată Statul Român în cursul anului 2014. Motivul care a stat la baza procesului a constat în faptul că autoritățile ar fi încălcat Drepturile Omului. Mai exact, femeia s-a plâns că se află de mai mulți ani în Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță „Pădureni – Grajduri” și că autoritățile i-au interzis acesteia să participe la înmormântarea propriei mame, care a decedat în timp ce reclamanta era deja internată.
Amintim că, pe 16 august 2005, ieșeanca Luminița Solcan l-a ucis pe părintele Roger, liderul spiritual al comunității din Taizé. Preotul a murit pe loc, din cauza leziunii suferite, iar ieșeanca a fost imobilizată de martori și predată Poliției. În cele din urmă, femeia a ajuns în Spitalul de Psihiatrie „Pădureni – Grajduri”, din cauza lipsei de discernământ.