Vineri, 2 decembrie 2022, şef lucrări dr. Mihaela Ivancia, prodecan Facultatea de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare (FIRAA) din cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii (USVIași) ”Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, a fost prezentă din nou în Studioul BZI LIVE, la o ediție „Dezbaterea Zilei”. Aceasta a discutat despre lupta între femei și bărbați, dar și despre cum iau aceștia decizii.
De asemenea, reprezentantul USVIași a discutat și cum este privită femeia în politică.
Șef lucrări dr. Mihaela Ivancia: „Este o luptă între femei și bărbați, iar deciziile nu se iau în mod formal”
Șef lucrări dr. Mihaela Ivancia a discutat la BZI LIVE despre faptul că bărbații ajung să ia decizii importante într-un mediu informal, total neadecvat. Aceste hotărâri nu sunt pentru întreaga comunitate, ci doar pentru un grup restrâns de persoane.
„Din experienţă personală, la un anumit moment mi-a fost servită o replică: „Nu te pot lua pe tine pentru că deciziile se mai iau la un şpriţ sau la o crâşmă”. Am fost supărată şi m-a deranjat. Este într-adevăr unul dintre subiectele sensibile, unde se iau deciziile importante. Atâta vreme cât lumea nu înţelege că deciziile care privesc comunitatea ar trebui luate în cadru formal, atâta vreme cât această idee rămâne, vom avea de suferit. Eu cred că acolo deciziile nu pot fi luate pentru comunitate, ci pentru 2-3-5 oameni care nu sunt reprezentativi”, a transmis universitarul Mihaela Ivancia, la BZI LIVE.
De asemenea, prodecanul Facultății de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare (FIRAA) susține că sunt adoptate o serie de legi care fac referire la prezența femeilor în politică, într-un anumit procent.
„Ştiţi că încă din 2006 există o lege în care în mediul politic este prevăzută o finanţare suplimentară pentru partidele care au pe locuri eligibile femei. Reprezentanţii partidelor nu vor să beneficieze de această finanţare? Ei nu au avut în vedere că trebuie să fie şi femei pentru aceste locuri. A apărut o lege de asemenea prin care este prevăzut că 30 la sută din funcţiile de conducere să aparţină femeilor. Nu mi se pare corectă nici discriminarea pozitivă. O altă lege de prin 2001 spune că partidele politice trebuie să asigure egalitate de tratament femeilor, membri de partid. A fost un studiu în care se constantă că UDMR are prevăzut ceva de egalitatea femeilor, PSD care susţine că acestea ar trebui să ocupe 30 la sută din funcţiile de conducere, iar în alte părţi nu apar în statut. PSD are doar 15 la sută, așadar nu este respectată legea. Cele mai multe doamne erau la PLUS, 27 la sută. În toate partidele politice prezenta femeilor este sub 30 la sută. Îmi doresc ca legea să fie respectată. Dar de nu s-a aplicat când era vorba de bani, nu ştiu cum va fi de acum. Femeile sunt deştepte, sunt femei care pot face multe lucruri. Dacă te foloseşti de o femeie în momente de criză, ştiind că finalul nu este unul bun, şi trebuie să ai un ţap ispăşitor nu este o gândire ok”, a mai transmis șef lucrări dr. Mihaela Ivancia.
Șef lucr. dr. Mihaela Ivancia: „Nu trebuie să avem un câștigător și un pierzător”
Șef lucr. dr. Mihaela Ivancia, reprezentant al USVIași, susține că în momentul de față nu trebuie să mai existe o luptă între femei și bărbați, nu trebuie ca cineva să câștige și cineva să piardă. Prodecanul susține că totul trebuie să fie într-un echilibru perfect, pentru că femeile pot realiza foarte multe lucruri mărețe.
„Nu trebuie să luptăm să ajungem nu ştiu unde. Lupta înseamnă când cineva câştigă şi cineva pierde. Noi ne dorim să avem câştigători pe toate fronturile. Trebuie să muncim să ajungem unde ne dorim şi să obţinem ceva. Nu e nimic bun într-o luptă. Dacă s-ar renunţa la luptă şi s-ar trece la muncă, rezultatele ar fi mult mai evidente. Avem multe exemple de bărbaţi care nu ştiu să vorbească şi nu ştiu să îşi pronunţe numele. O femeie trebuie să ştie să vorbească pentru că face copii. Femeia este în general un moderator între toţi. Ea nu poate fi moderator doar în cadrul domiciliului său. Ideia aceasta că o femeie poate fi numai pentru copii nu este ok. Nu e meritul societăţii. Societatea îi pune piedici. Femeia poate alege ce să facă cu viaţa ei. Un bărbat are dreptul să nu aibă copii dacă nu vrea. O femeie nu are dreptul ăsta. De ce? O femeie nemăritată la 25 de ani este fată bătrână. Dar un bărbat nu, e crai atunci. De ce este dublă măsură în societate? Astea sunt adevăratele violențe. Dublă măsură – pentru o femeie nu se poate, pentru un bărbat se poate”, a transmis șef lucrări dr. Mihaela Ivancia.
În aceeași ordine de idei, prodecanul FIRAA transmite că ideea de egalitate trebuie insuflată încă din copilărie. Mihaela Ivancia este de părere că atât fetițele, cât și băiețeii sunt la fel de vulnerabili și nu trebuie indusă gândirea că „fetița nu poate, iar băiețelul da”.
„Ne creştem copiii strâmb. Nu am auzit niciodată să spună o mamă unei fetiţe – ajută-l pe băieţel că nu poate să-şi ducă geanta. Dar la un băieţel i se spune. Din start pornim cu această discriminare. Fetiţa nu poate, dar băieţelul da. De ce? Amândoi sunt vulnerabil şi pot face la fel de greu lucrurile. De ce nu ne educăm şi fetiţele şi băieţeii în aşa fel încât au drepturi egale. Unii spun că femeile nu pot ridica greutăţi, atunci n-ați văzut femei halterofil. Se poate orice, dar cu antrenament. Organizaţiile de femei sunt considerate instrumente de manipulare. Tot cum îşi doresc bărbaţii se face totul, atunci cum să discutăm despre o societate dreaptă şi fără violențe. Discriminarea toată este o formă de violenţă”, a mai declarat universitarul.
Șef lucr. dr. Mihaela Ivancia afirmă că în societate nu trebuie să fie o luptă între bărbați și femei, ci unitate, ajutor și egalitate.
Tot din experienta personala se stie ca doamna cam ia peste picior studentele…..
„Femeie trebuie să ştie să vorbească pentru că face copii”
Atat!
„Doamna universitar” nu mai bine stati acasa si ciriti o carte? Poatre treceti de stadiul de sef lucrari….