Un nou serviciu de întreținere a drumurilor va apărea la Direcția de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași, proiect aprobat în ședința de Consiliu Județean. Propunerea consilierilor județeni PMP a fost avizată de plenul Consiliului în cadrul unei ședințe ordinare. Pe ordinea de zi au figurat și alte proiecte de hotărâre avizate de plenul instituției
Consilierii județeni au analizat ieri, 24 noiembrie 2021, câteva zeci de proiecte de hotărâre, în cadrul ultimei ședințe a instituției ieșene. Aleșii județului Iași au avizat proiecte destinate dezvoltării infrastructurii medicale, serviciilor sociale și susținerii domeniului educației la nivelul regiunii. Pe ordinea de zi au mai figurat proiecte legate de dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași, de transportul județean, dar și de mediu.
La propunerea grupului PMP, Consiliul Județean Iași a decis înființarea unui serviciu de întreținere a drumurilor și podurilor. Noua structură va activa în cadrul Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) și va avea 7 angajați. În acest caz este vorba despre 6 muncitori calificați și un șofer.
Un nou serviciu de întreținere a drumurilor la DJADP Iași
Cei de la PMP au arătat că necesitatea înființării serviciului este esențială pentru desfășurarea în condiții de siguranță și confort a traficului rutier pe drumurile județene. Formația de lucru va efectua în special lucrări de întreținere curentă, adică intervenția în cel mai scurt timp pentru remedierea unor defecțiuni izolate ale părții carosabile, întreținerea curentă a podurilor și podețelor, îndepărtarea obstacolelor, întreținerea, repararea și refacerea elementelor de semnalizare și siguranță rutieră. În calcul mai intră și tăierea ramurilor copacilor pentru asigurarea vizibilității și a gabaritului, asigurarea scurgerii apelor din zona drumurilor, întreținerea drenurilor, demontarea panourilor publicitare instalate ilegal și efectuarea altor intervenții pentru restabilirea traficului rutier.
„Pentru ca serviciul să devină funcțional, este nevoie și de o serie de achiziții, precum o autoutilitară, un motocompresor, utilaje de tăiere, un generator electric, accesorii de vopsit etc. Sperăm să aprobăm cât mai repede și aceste achiziții, pentru ca echipa să poată interveni pe drumurile județene”, au spus inițiatorii proiectului.
În ultima perioadă, proiectele de la DJADP Iași au fost derulate cu scandal.
Proiect medical, avizat de Consiliul Județean Iași
Plenul a aprobat creditul de angajament pentru anul 2021 și creditul bugetar pentru 2022 privind construirea și dotarea Centrului Regional pentru Tratamentul Infertilității Iași.
„Proiectul se va realiza ca acțiune multianuală. Prin realizarea proiectului respectiv se dorește asigurarea unei locații optime din punct de vedere al amplasării, amenajării și echipării, unde să poată fi acordată asistența medicală pentru această afecțiune pentru toate pacientele din zona Moldovei. Valoarea estimată a investiției este de 55,8 milioane de lei, sumă fără TVA”, au precizat reprezentanții Consiliului Județean Iași.
Centrul ar urma să fie ridicat în curtea în care se află Maternitatea „Elena Doamna„. Consilierii județeni și-au mai dat acordul și pentru creditul bugetar pentru anul 2022, în valoare de 72.000 de lei, pentru serviciile de adăpostire a animalelor care fac obiectul ordinului de plasare în adăpost, din zona Iașului.
Discuții pe proiecte de mediu la Consiliul Județean Iași
În afara proiectului ce a ținut de DJADP Iași, în ședința de Consiliu Județean au fost aprobați, de asemenea, indicatorii tehnico-economici rezultați la faza proiectului tehnic și a devizului general elaborat pentru extinderea și dotarea unității funcționale regionale de urgență de la Spitalul pentru Copii din Iași. Totodată, pentru copiii și adulții aflați în instituțiile de ocrotire, consilierii județeni au aprobat proiecte necesare pentru închiderea centrelor rezidențiale, dezinstituționalizare și integrare socială. În plus, aleșii Iașului au discutat și o serie de proiecte pe linie de mediu.
„În ceea ce privește mediul, au fost aprobate creditele de angajament și creditele bugetare pentru obiectivul de investiții privind elaborarea studiului de calitate a aerului pentru comunele Ungheni și Holboca. A mai fost luată în calcul și asistența tehnică pentru planul de calitate a aerului pentru comunele Ungheni și Holboca, obținerea avizelor Agenției pentru Protecția Mediului Iași și a Centrului de Evaluare a Calității Aerului, care se va realiza ca acțiune multianuală”, au mai spus cei de la CJ Iași.