Prima pagină » Actualitate » Ședință la Cotroceni privind deschiderea școlilor: Klaus Iohannis, întâlnire cu Florin Cîțu, Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu

Ședință la Cotroceni privind deschiderea școlilor: Klaus Iohannis, întâlnire cu Florin Cîțu, Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu

02 feb. 2021, 11:12,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește, marți, de la ora 15.00, cu premierul Florin Cîțu, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru a decide despre redeschiderea școlilor în data de 8 februarie.

La această întrinuire participă și medicii Raed Arafat și Adriana Pistol.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea marți, 2 februarie a.c., ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o ședință de lucru la care vor participa Prim-ministrul României, Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol”, se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Florin Cîțu: „Vom vedea ce decizie luăm împreună cu domnul preşedinte“

Premierul Florin Cîţu a declarat luni, 1 februarie, că decizia privind deschiderea școlilor de la 8 februarie va fi luată astăzi după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, la care vor participa și mai mulți miniștri.

„Vom avea mâine (astăzi – n.r.) toate informaţiile şi pe baza acestor informaţii vom lua decizia. Nu pot să mă antepronunţ. Până mâine vom avea mai multe informaţii. Din ce vedem, evoluţia este constantă, nu avem o îmbunătăţire fantastică de acum două săptămâni, dar nu avem nicio înrăutăţire, deci suntem oarecum pe un platou. Dacă până mâine vor apărea şi alte informaţii, vom vedea ce decizie luăm împreună cu domnul preşedinte în ceea ce priveşte şcolile”, a declarat Florin Cîţu.

Măști de protecție pentru elevi

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus că în cazul redeschiderii școlilor începând cu data de 8 februarie, elevii vor primi măşti de protecţie, existând un stoc de peste 37 de milioane de măşti doar în învăţământul preuniversitar.

„Ultimele date pe care le avem din teritoriu arată un stoc de peste 37 de milioane de măşti doar în învăţământul preuniversitar. Deci ideea este că se vor primi măşti. De asemenea, am cerut o analiză, la fiecare trei zile, cu privire la stocurile de substanţe dezinfectante existente în şcolile româneşti. Această situaţie nu este de natură să ne îngrijoreze, şcolile sunt pregătite dacă asta va fi decizia”, a menționat Sorin Cîmpeanu.

Scenarii pentru redeschiderea școlilor

Pentru redeschiderea școlilor se au în vedere trei scenarii. În localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală. În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII, XIII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Incidența în cele trei scenarii:

scenariul verde – incidența sub 1 la mia de locuitori

scenariul galben – incidența de sub 3 la mia de locuitori

scenariul roșu – incidența de peste 3 la mia de locuitori

Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în on-line.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`