Prima pagină » Actualitate » Şedinţă în Parlamentul României! Parlamentarii ar putea să-şi taie pensiile speciale
Şedinţă în Parlamentul României! Parlamentarii ar putea să-şi taie pensiile speciale

Şedinţă în Parlamentul României! Parlamentarii ar putea să-şi taie pensiile speciale

18 iun. 2020, 07:45,
George Cristian, în Actualitate

Şedinţă în Parlamentul României. Parlamentarii ar putea să-şi taie pensiile speciale. Joi, 18 iunie 2020, Camera Deputaţilor şi Senatul României se reunesc într-o şedinţă comună. Scopul principal al şedinţei este rectificarea bugetară aprobată de Guvern pentru luna aprilie, în perioada stării de urgenţă.

Un alt subiect fierbinte de pe ordinea de zi este reprezentat de proiectul de lege care prevede impozitarea pensiilor speciale.

Şedinţă în Parlamentul României! Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor

Proiectul de lege ce prevede impozitarea pensiilor speciale a fost votat în unanimitate miercuri, 17 iunie 2020 în Camera Deputaţilor. Ca să devină lege, proiectul trebuie să primească şi votul Senatului. Totuşi, proiectul va fi supus votului în plenul reunit al Parlamentului pentru ca legea face referire şi la pensiile speciale ale deputaţilor şi senatorilor.

„Pentru că în această lege (cea privind impozitarea pensiilor speciale – n.r.) se face referire inclusiv la categoria parlamentari, pentru a nu exista niciun fel de dubiu de neconstituţionalitate, vă propun ca mâine, în plenul reunit, să introducem acest proiect la plenul reunit strict pentru articolul care face referire la parlamentari. Aşa cum ştiţi, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care să modifice Statutul parlamentarilor. Preşedintele Comisiei de statut este aici, mâine dimineaţă va face şedinţă, iar pentru acest articol plenul reunit să dea din nou un vot. În acest fel avem o lege constituţională prin care eliminăm toate pensiile speciale din România”, a spus miercuri liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în plenul Camerei Deputaţilor.

Conform preşedintelui Camerei Deputaţilor şi a preşedintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu, Birourile permanente ale Parlamentului se vor reuni astăzi, 18 iunie 2020, pentru a introduce pe ordinea de zi proiectul referitor la impozitarea pensiilor speciale.

Proiectul a fost votat aproape în unanimitate

Camera Deputaţilor a votat miercuri impozitarea tuturor pensiilor speciale. Totuşi, putem să spunem că a fost votat aproape în unanimitate pentru că s-au înregistrat 307 voturi pentru şi doar un singur vot impotrica. Conform declaraţiilor făcute de liderii partidelor, proiectul este unul a unui consens politic.

Deputatul Petru Movilă a felicitat pe toţi cei care au votat acest proiect de lege spunând că PMP a iniţiat proiectul încă din 2016. Proiectul iniţiat de Partidul Mișcarea Populară s-a bucurat de semnăturile a sute de mii de oameni.

”Partidul Mișcarea Populară a considerat că pensiile speciale nu trebuie să existe. Am avut un proiect de lege încă din 2016 dar proiectul nostru nu a ajuns niciodată la plen. Azi însă avem toți aceeași poziție. Prin consens, prin consultări s-a ajuns la această decizie, de a impozita pensiile speciale astfel încât să fie aduse cât mai aproape de ceea ce considerăm că este corect: că pensia să fie cât mai aproape de ceea ce au contribuit oamenii.

Partidul Mișcarea Populară va vota acest proiect de lege.” declarase deputatul ieșean PMP Petru Movilă.

Conform actului normativ pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, vor fi impozitate cu 85% dacă sunt mai mari de 7.000 de lei și cu 10% cele cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *