Prima pagină » Titlurile zilei » Ședință extraordinară între manager și membrii Consiliului de Administrație de la Spitalul „Sf. Spiridon”! Rafila a semnat raportul final referitor la controlul efectuat în luna iunie!

Ședință extraordinară între manager și membrii Consiliului de Administrație de la Spitalul „Sf. Spiridon”! Rafila a semnat raportul final referitor la controlul efectuat în luna iunie!

04 nov. 2022, 02:00, 7 ,
în Titlurile zilei

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a semnat raportul final de control, referitor la situația dezastroasă în care Daniel Timofte, actualul manager, și membrii comitetului director au adus cel mai mare spital din Moldova, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași. Documentul va fi discutat miercuri, 9 noiembrie 2022, în cadrul unei ședințe extraordinare cu membrii Consiliului de Administrație

În perioada 04.07.2022 – 12.08.2022, o comisie din partea Ministerului Sănătății, formată din dr. Renata Zulean, ec. Lucica Lincan și ec. Mihai Duluman, a realizat un audit la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași. Perioada supusă auditării a fost 01.01.2020 – 31.12.2021. Auditul a avut drept scop analiza activității de achiziții publice, a activității de resurse umane, a funcțiilor specifice unității, evaluarea sistemului de control intern managerial, precum și analiza altor domenii.

Alexandru Rafila a semnat raportul final de control, referitor la auditul efectuat de Ministerul Sănătății

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a semnat raportul final, referitor la auditul efectuat de reprezentanții Ministerului Sănătății în perioada 04.07.2022 – 12.08.2022. Acesta urmează să fie discutat miercuri, 9 noiembrie 2022, în ședința Consiliului de Administrație.

Dată fiind situația în care a ajuns unitatea medicală, se dorește ca atât managerul, cât și comitetul director, format din Lidia Ionescu, director medical, Mariana Loghin, director financiar, și Cristina-Petronela Chiriac, director îngrijiri medicale, să fie trași la răspundere. Din cauza managementului defectuos, pacienții ajunși la cel mai mare spital din Moldova au fost nevoiți să-și achiziționeze singuri pastilele și materialele sanitare necesare pentru a fi tratați.

Odată cu venirea lui Daniel Timofte la conducerea spitalului, medicii au ajuns să vină cu medicamente și materiale de acasă pentru a putea să-și exercite meseria, în spital nefiind nici de unele. Deși șefii de secții întocmeau zeci de referate de necesitate, în spital nu ajungeau niciodată suficiente medicamente și materiale sanitare. Managementul prost și oamenii slabi ce au fost promovați pe posturi trebuie demiși și înlocuiți cu persoane competente.

Persoanele care au pus în pericol viețile personalului medical și ale pacienților de la „Spiridon” trebuie trase la răspundere!

În cei doi ani de pandemie, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași nu a fost spital suport COVID-19, internările fiind extrem de puține, comparativ cu perioada premergătoare pandemiei. Deși cheltuielile au fost reduse, Daniel Timofte și membrii comitetului director au dat dovadă de un management defectuos, aducând unitatea medicală în pragul colapsului.

Odată cu scăderea numărului de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19, Daniel Timofte ar fi trebuit să fie conștient că va crește adresabilitatea și ar fi trebuit să ia toate măsurile, astfel încât în spital să existe stocuri de medicamente și de materiale sanitare. Cu toate acestea, Daniel Timofte a lăsat totul la voia întâmplării, dând dovadă de o lipsă de responsabilitate crasă. Din proiectul de raport întocmit de către reprezentanții Ministerului Sănătății, nr. BAPI 974/19.09.2022, reiese că echipa de audit a constatat probleme grave în cadrul Serviciului de Achiziții Publice, serviciul cheie al oricărei unități medicale, care în perioada supusă auditului a fost condus de către Daniela Nechifor, protejata și mâna dreaptă a managerului.

În ultima perioadă, Daniel Timofte a numit la șefia clinicilor din spital numai medici agreați de el. La fel s-a întâmplat și în cazul Clinicii de Cardiologie, după demiterea prof. dr. Antoniu Petriș. Aceste numiri afectează statutul clinic al spitalului, care este dat de existența cadrelor didactice de la UMF Iași.

Alexandru Rafila a semnat raportul final de control, referitor la auditul efectuat de reprezentanții Ministerului Sănătății în perioada 04.07.2022 – 12.08.2022. Se așteaptă ca acesta să fie mai dur decât proiectul de raport din data de 19 septembrie 2022, iar persoanele responsabile de situația în care a ajuns spitalul să fie trase la răspundere. De asemenea, ministrul Sănătății ar trebui să-i demită pe Daniel Timofte și pe ceilalți membri din conducere, răspunzători de situația dezastruoasă în care se află unitatea medicală.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 octombrie 2024
11 octombrie 2024